Mars 2025 – aktierna & fonderna som köptes (och såldes)

Av Felicia Schön

31 mar 25

Share

Nedgångarna på amerikanska marknaden har nu spridit sig till Stockholmsbörsen (OMXSGI) som fallit närmare 8 procent under mars.

De senaste månaderna har kantats av påtaglig osäkerhet om framtiden och det ligger som en våt filt över hela finansmarknaden. I USA fortsätter handelspolitiska utspel från Donald Trump, vilket försvårar marknadens bedömning av framtidsutsikterna. Det får bolagsvärderingarna att svaja och börserna på fall. I Sverige har inflationsoro åter tagit fart och marknadens förväntningar om fler räntesänkningar har bytts ut mot rädsla för räntehöjningar.

Börsutvecklingen i mars på Stockholmsbörsens breda index OMXSGI (grön), Nasdaq 100 (rosa) och Dj Europa (lila).

Så handlade avanzianerna i mars

Både aktie- och fondhadeln i mars präglas av börsturbulensen. På aktiesidan är det en majoritet amerikanska techbolag som säljs medan svenska storbolag och europeiska försvarsbolag köps. På fondsidan är mönstret snarlikt med fondsparare som säljer amerikansk exponering och istället väljer Europafonder och svenska storbolagsfonder samt räntefonder.

Aktiehandeln – Mag 7 säljs och försvar köps

Det verkar finnas höga förväntningarna om hur bra det ska gå för europeiska försvarsbolag som Rheinmetall, SAAB och Leonardo. Aktiespararna fortsätter att allokera sina pengar just hit. Här bör man tänka på att vara försiktig – aktier som stiger snabbt har en tendens att falla snabb också.

Vi närmar oss utdelningssäsong och spararna passar på att köpa aktier med hög direktavkastning. De två storbankerna Swedbank och Handelsbanken fick förra veckan varsitt hack i aktiekurvan när deras jätteutdelningar skulle justeras bort och börja betalas ut.

I mars vill aktiespararna ha både lastbilar och personbilar i portföljerna. För aktieägarna i Volvo väntar en rekordutdelning, medan köpare av Volvo Cars verkar försöka fånga en fallande kniv.

Mest köpta aktierna

    1. Rheinmetall AG
    2. Handelsbanken A
    3. Swedbank A
    4. Investor B
    5. SAAB B
    6. Volvo B
    7. Volvo Car B
    8. Novo Nordisk B
    9. Evolution
    10. Leonardo S.p.A

Om aktiespararnas säljlista haft 16 platser hade alla Mag 7-bolagen funnits med i mars. Bara Meta Platforms placerade sig nu utanför topp 10. Amerikansk tech är just nu lika iskall som den varit het de senaste åren.

Amerikanska aktier fyller nio av tio platser på säljsidan. Av svenska bolag är det bara Telia Company som nettosäljs. Aktien är upp över 16 procent sedan årsskiftet och får sällskap av Netflix som de enda två aktierna på säljlistan som utvecklats positivt i år.

Mest sålda aktierna

  1. NVIDIA
  2. Amazon.com
  3. Apple
  4. Microsoft
  5. Tesla
  6. Broadcom
  7. Alphabet Inc Class A 
  8. Telia Company
  9. Advanced Micro Devices 
  10. Netflix

Fondhandeln – rotationen från amerikanskt till europeiskt tilltar

I mars är nettoköpen störst i Europafonder, följt av Sverigefonder och Investmentbolagsfonder.

Det är tydligt att fondspararna söker sig till investeringar som brukar anses trygga i osäkra tider – här ser vi bland annat svenska storbolagsfonder som Avanza Zero och SEB Swedish Value samt räntefonder som Spiltan Räntefond Sverige och Case Högräntefond i köptoppen.

Störst nettoköp ser vi dock i fonder med europeisk exponering. Europeiska index (DJ Europa) har sedan årsskiftet haft en utveckling på som mest närmare 16 procent trots det politiska bruset. Det verkar också finnas en särskild efterfrågan för försvarsindustrin, vilket bland annat syns i att fonden Finserve Global Security är den tredje mest nettoköpta i mars.

Mest köpta fonder

  1. Storebrand Europa A SEK
  2. Avanza Zero
  3. Finserve Global Security I SEK R 
  4. Spiltan Aktiefond Investmentbolag
  5. Avanza Europa
  6. Spiltan Räntefond Sverige 
  7. SEB Swedish Value Fund
  8. AMF Aktiefond Europa
  9. Länsförsäkringar Europa Index
  10. Case Högräntefond A

I mars nettosäljer fondspararna globalfonder, Nordamerikafonder och teknikfonder.

Från globalfondernas toppnoteringar i slutet på januari har de fallit med som mest 15 procent de senaste månaderna. Ett fall som till stor del beror på en betydande valutaeffekt när kronan förstärkts med över 10 procent mot dollarn under samma tidsperiod. Denna starka negativa effekt är ovanlig och inte välkänd bland gemene sparare. Det har sannolikt spätt på fondspararnas oro i tron om att fallet på amerikanska marknaden är värre än vad det de facto är.

Det är utmanande tider på börsen och då är det bra att påminna sig om att det bästa man kan göra när det svajar är att behålla lugnet och zooma ut perspektivet. Känner man sig orolig över att man har för stor exponering mot en enskild marknad kan det vara en idé att ta in fler marknader i portföljen snarare än att helt överge den globala exponeringen.

Mest sålda fonder

  1. Avanza Global
  2. Swedbank Robur Technology A
  3. Länsförsäkringar Global Index
  4. Länsförsäkringar USA Index
  5. Avanza USA
  6. Storebrand USA A SEK
  7. AMF Aktiefond Nordamerika
  8. AMF Aktiefond Global
  9. Swedbank Robur Globalfond
  10. Handelsbanken USA Index A1 SEK

Lycka till med investeringarna!

/Felicia Schön (privatekonom) & Philip Scholtzé (sparekonom)

Detta är en sammanfattning av Avanzas pressmeddelanden från privatekonom Felicia Schön om fondhandeln (fr 2025-03-28) respektive sparekonom Philip Scholtzé om aktiehandeln (fr 2025-03-31) för mars.

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg