Mästarna på utdelning – Dividend Aristocrats och Dividend Kings

Av Avanza

04 okt 16

Share

Många sparare brukar favorisera bolag med hög direktavkastning och utdelningstillväxt, alltså stigande utdelning över tid. I Sverige har vi ett antal bolag som har en imponerande historik av att höja utdelningen under många år. Fastighetsbolagen Castellum och Hufvudstaden har snart höjt utdelningen i två decennier. Under samma period har bolag som Hennes & Mauritz, Atlas Copco, Wallenstam och Assa Abloy aldrig sänkt utdelningen.

I vår nya aktielista kan du sortera bolagen efter högst/lägst direktavkastning. Snittet på OMXS30, alltså de 30 mest omsatta bolagen på börsen ligger kring 3,5 % så en direktavkastning över den nivån är att anse som högre än snittet.

aktielistan-utdelning
Kinnevik betalade ut en extrautdelning i år vilket gör att direktavkastningen blir hög.

 

usaNär det kommer till utdelning har den amerikanska marknaden kommit längre. Där finns det ett antal prestigefyllda listor som de absolut främsta utdelningshöjarna kvalar in på, likt sportvärldens hierarki. Vi ska kika närmare på dem snart.

 

Varför är det intressant att titta på utdelningshistorik?

Det är ett fåtal av alla noterade bolag som lyckas höja sin utdelning över lång tid. De bolag som lyckas höja utdelningen konsekvent från år till år över tid oavsett om det är bra tider sämre tider eller i värsta fall kristider brukar anses vara en kvalitetsstämpel.

I denna bild ser vi skillnaden mellan bolag som sänkt eller helt slopat sin utdelning i jämförelse med bolag som delat ut eller faktiskt konsekvent ökat sin utdelning under perioden 1972-2013 baserat på 100 USD investerat vid start. Den visar att bolag som ger utdelning i allmänhet och bolag som haft en utdelningstillväxt i synnerhet varit en god investering historiskt.

utdelning-vs-icke-utdelande-bolag
Bild: Dividendgrowthinvestor

 

Dividend Aristocrats

Utdelningsaristokraterna är förmodligen den mest kända listan. Den visar de bolag inom det amerikanska indexet S&P 500 som lyckats höja sin utdelning i minst 25 år i rad. Dessutom ska de ha ett marknadsvärde på minst 3 miljarder USD och ha en viss minsta omsättning varje dag.

dividend-aristocrats
Utdelningsaristokraterna har överpresterat S&P 500 sedan 1989 fram till 2014.

 

Vilka bolag ingår i Dividend Aristocrats just nu?

De bolag som ingår i Dividend Aristocrats i oktober 2016 och alltså uppfyller kravet att ha höjt utdelningen i minst 25 år i rad är följande:

dividend-aristocrats3
Klicka på bilden för att förstora (Källa: Suredividend.com)

 

Topp 10 utdelningsaristokrater med högst direktavkastning

Här är ett urval av de bolag som ingår i Dividend Aristocrats – nedan bolag är de 10 aktierna med högst direktavkastning just nu. Totalt ligger snittet för direktavkastningen på 2,51 % för samtliga bolag i Dividend Aristocrats vid ingången av oktober.

Dividend Aristocrats topp 10 – högst direktavkastning
Aktie Verksamhet Börs Ägare +/- 2016**
KS 1 HPC Inc Fastigheter us 690 -1,73%
KS 2 AT & T Telekom us 604 18,49%
KS 3 Chevron Energi us 315 13,91%
KS 4 Abbvie Forskning us 99 6,75%
KS 5 Consolidated Edison Energi us 76 15,53%
KS 6 Target Detaljhandel us 149 -5,40%
KS 7 Emerson Electric Teknologi us 240 12,51%
KS 8 Exxon Mobil Olja us 483 11,66%
KS 9 Coca-Cola Drycker us 1 728 -2,17%
KS 10 T. Rowe Price Group Kapitalförvaltning us 50 -7,05%

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Datan i ovan tabell är baserad på stängningskurs 2016-10-03.

Dividend Kings

Utdelningskungarna är de starkast lysande polstjärnorna bland utdelande amerikanska aktier. De här bolagen har lyckats öka utdelningen varje år de senaste 50 åren, eller sedan 1966 då vår svenska kung tog studenten från Sigtunastiftelsens humanistiska läroverk. Den genomsnittliga direktavkastningen för Dividend Kings var 2,40% vid ingången av oktober månad.

Kungarna finns runt om oss i vår vardag. Med denna vetskap kommer det aldrig bli sig likt att köpa en Coca-Cola igen utan att tänka på att de höjt utdelningen 54 år i rad. Inte heller när man tvättar händerna eller borstar tänderna från produkter tillverkade av Colgate-Palmolive som också höjt utdelningen sedan 1962. Kommer du inte ihåg allt detta så kan du skriva upp det på en post-it lapp.

Pss.. Post-its ägare 3M har höjt utdelningen i 58 år på raken.

dividend-kings
Klicka på bilden för att förstora (Källa: Suredividend.com)

 

Dividend Champions

Denna lista liknar Dividend Aristocrats och har som krav att bolagen höjt utdelningen i minst 25 år på raken. Däremot finns inget krav att bolagen måste återfinnas i indexet S&P 500 och det finns heller inga krav på marknadsvärde eller daglig omsättning.

Junior Aristocrats

Det här är ett samlingsbegrepp för bolag som höjt sin utdelning mellan 5 och 25 år.

Vad har våra kunder haft för utdelningstillväxt?

För 10 år sedan fick våra kunder sammantaget ungefär 900 miljoner kronor i utdelning varje år. I år var samma siffra ungefär 3 200 miljoner kronor vilket innebär att den totala årliga utdelningen till våra kunder har ökat med 13,5% per år det senaste decenniet.

utdelning-per-ar
Bilden visar total årlig utdelning som våra kunder fått under perioden 2007-2016 fram till 2016-10-04. Däremot påverkas utdelningen av nya kunder samt nytt kapital under mätperioden.

 

Vill du se din utdelnings tillväxt?

Du kan se din utdelningstillväxt på valfri depå genom att trycka på ”utdelning” till höger om kontografen. Håller du över en stapel så ser du både total utdelning i kronor och ören samt utdelningstillväxten jämfört med föregående år.

utdelningstillvaxt

Vilken är din favoritaktie när det kommer till utdelning?

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Datan i ovan tabell är baserad på stängningskurs 2016-10-03.

Relaterade inlägg