Mina 5 bästa spartips

Av Avanza

02 apr 19

Share

Jag har alltid haft ett intresse för ekonomi, och är en riktigt sparare, men gillar även att unna mig saker och jag älskar att resa och se världen. Tiden tillsammans med Avanza har varit spännande, kul och gett mig ny energi i mitt sparande. Ju mer jag läst och fått kunskap, desto roligare har mitt sparande blivit, och nu vill jag dela med mig av mina 5 bästa spartips till er

Kom igång: Det här är det viktigaste – bestäm dig för att börja, hitta viljan och motivationen för att spara. Även om jag har varit intresserad av sparande en längre tid så önskar jag att jag hade satt igång mitt sparande tidigare än så. Det är otroligt viktigt att ha ett sparande, oavsett storlek, eftersom att det kan göra så stor skillnad. Ränta på ränta-effekten kan över en tid göra att även små belopp växer sig stora.

Sätt upp mål: Ibland kan det vara svårt att hitta motivationen att spara undan en summa pengar för att man inte har något slutmål. Sätt upp små delmål eller ett stort mål. Vad vill du spara till? Hur långt ifrån är sparmålet? Jag som är tävlingsmänniska älskar att sätta upp mål med mitt sparande, det gör mitt sparande mycket roligare.

Månadsspara: Att spara regelbundet kan vara enklare än att spara då och då. Om man månadssparar vänjer man sig vid att den summan pengar inte går att använda och samtidigt växer sparkontot, vilket skapar stor motivation till att fortsätta.

Sätt upp en automatisk överföring: För att göra det ännu enklare för sig själv kan man sätta upp en automatisk överföring, autogiro exempelvis. Det gör att du inte behöver tänka på det och vips har sparkontot växt ännu lite mer!

Sparhorisont och risk: Sätt risk efter din sparhorisont. Ett långsiktigt sparande görs sig bäst i aktier och fonder, medan pengar du vill använda inom t ex 3 år passar bättre på ett sparkonto. Det här har gett mig extra driv och energi i mitt sparande. Att dela upp mitt sparande på olika tidsintervaller som t ex 0-5 år, 5-10 år och 10 år till pension.

Det slår mig många gånger att jag har nytta av mitt tänk som elitidrottare när det gäller mitt sparande – inom både områdena hjälper det att tro på sig själv, våga satsa för att vinna, ha en bra taktik, sätta upp en plan med en tydlig målsättning och följa den.

Hoppas ni kan dra nytta av mina tips!

Bästa hälsningar

//Frida

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg