Mina huvudlösa investeringar

Allt mer forskning visar på att nästan alla beslut vi fattar tas på emotionella grunder och att vi sedan gärna använder de rationella argumenten inför oss själva och vår omvärld, då vi så gärna vill vara rationella i vårt beteende.

Peter Westling, huvudlös Marknadsdirektör
Peter Westling, huvudlös Marknadsdirektör

Maurice Allais har t.o.m fått Nobelpris för att han har kunnat bevisa att ju mer komplext ett beslut är och desto mer information som finns tillgängligt så tenderar besluten att i ännu högre grad fattas på emotionella grunder vilket kan tyckas verka paradoxalt, varför det också kallas för ”Allais paradox”.

Är det något som alla investerare och sparare har tillgång till så är det nästan obegränsat med information i form av all tänkbar statistik och analyser. Med tillgång till all denna information så borde det ju vara lätt att agera helt rationellt och riktigt och investeringarna borde ju följaktligen gå spikrakt uppåt. Så är inte alltid fallet tyvärr, så vi kanske ibland skulle våga släppa den fundamentala och tekniska analysen, vridandet och vändandet på  p/e, p/s tal och allt det rationella och se hur portföljen skulle se ut om vi valde att investera i företag som vi av någon anledning tycker om och kanske t.o.m förstår sig bättre på. Klappar tex ditt hjärta mer för snabba bilar eller jeans än för p/e tal?

Jag förstår om många nu småler och skrattar inombords (eller högt rakt ut för den delen) för man kan ju inte bara investera i ett bolag för att man gillar det eller bara råkar tro på det som de gör. Eller?

Jag kan ju bara utgå från mig själv och se vilka av mina s.k ”strategier” som har fungerat, fungerat sämre eller varit rent av kontraproduktiva.

”Bra tips-strategin”

Den ”strategin” som fungerat i särklass sämst för mig. Alla såna tips från vänner, bekanta och allmänt insatta som alla sitter inne på världens bästa och ”säkraste” tips har utan undantag slutat i mer eller mindre katastrof. För att nämna några: Carnegie, BioInvent, NeuroSearch, Dannemora Mineral, Dignitana, Northland etc. Genomgående för de här investeringarna är att jag har haft dålig, för att inte säga extremt dålig koll på deras verksamhet utan helt förlitat mig på tipsen. Har slutat med denna strategi.

”Huvudstrategin” – den rationella strategin.

Då jag varken har kunskapen eller tiden att ägna mig åt fundamental eller teknisk analys så har min karriär inom den strategin varit nästintill obefintlig. Jag har tillräcklig självinsikt för att inte försöka lura mig själv att jag skulle bli en bra fundamental eller teknisk analytiker. Inte heller har jag disciplinen att följa investerarstrategier som Magic Formula, Graham eller Net-Nets. Jag är ju mer intresserad av varumärkenas styrkor och attraktionskraft, deras sätt att kommunicera, upplevt kundvärde och innovation än jag är av finansiell statistik.  Men ska verkligen aktiemarknaden vara stängd för såna som mig eller kan jag tänka på något annat sätt?

”Huvudlösa strategin”- emotionella strategin

Jag lekte med tanken om vilka bolag jag önskade att jag varit en del av och som jag tror och hoppas på för framtiden utan att lägga på något rationellt filter, dvs. använda mitt huvud. Utan istället helt och hållet utgå från magen och hjärtat. Vilka bolag skulle jag vilja bli och vara delägare i? Inte bara tjäna pengar på utan faktiskt vilja vara en del av. Vilka bolag hejjar jag på så att säga? Vilka varumärken och bolag intresserar mig?

Genast så började min bevakningslista bestå av helt andra bolag som jag kände mycket mer tillhörighet till och lust för att fortsätta investera i. Bolag som Apple, Tesla, Whole Foods, Nike, Fjällräven (Fenix Outdoor), Netflix, H&M, XXL, Google, Mekonomen och Avanza förstås.

Nu har jag jag börjat justera mitt sparande och börjat investera enligt min huvudlösa strategi, även om jag har svårt att släppa mina sorgebarn (läs BioInvent, Africa Oil). Det har blivit betydligt roligare att investera i något som jag har relation till och som jag gillar och dessutom så går det betydligt bättre även mätt i avkastningen. Så nu är både hjärta och hjärna nöjda.

Så oavsett vilken strategi du följer så tycker jag du ska gå in på våra nya listor under Aktieinspiration för att upptäcka nya varumärken och bolag inom kategorier som intresserar dig. Sen är det ju förstås upp till dig om du vågar förlita dig på din mage, hjärta eller huvud? Eller kanske en vinnande kombination av de tre.

Kommentera gärna i bloggen om det är något intresseområde eller lista som du saknar och vill att vi ska ta fram.

Lycka till!

PS. Här kan ni se vilka aktier jag har i min portfölj just nu.

Relaterade inlägg

Kommentarer

16 svar till “Mina huvudlösa investeringar”

 1. En lista jag verkligen skulle uppskatta är något så enkelt som OMXS 30. Tycker att det är konstigt att den inte finns med.

  • Hej!

   Tack för bra input! Jag ska föra förslaget vidare för att se om vi kan lägga upp en sådan lista på ett lämpligt ställe på sajten. Det behöver inte nödvändigtvis vara vid Inspirationslistorna.

   Dan, Avanza

 2. Hej Peter,
  nu kommer du in på det innersta. Dvs hur tänker och känner JAG inför ett engagemang i ett företag. I själva produkten eller tjänsten finns förhoppningsvis själen kvar hos grundaren. Utvecklingspotential, engagemang och kreativitet är de parametrar jag ser som motivatorer för köp.
  Hjärna och HJÄRTA, du kan inte skilja dom åt, de hänger ihop ser du…
  Med vänlig hälsning HCJ

 3. Intressant artikel. Jag har själv börjat mer och mer gå över till bolag som jag ”känner” att jag vill vara ägare i. Det finns flera orsaker, det känns bättre och roligare att äga i sådana bolag när det går bra och faktiskt inte alls lika illa när det går sämre (dåligt). Det blir nästan som en social god gärning vilket gör att det inte alls är lika jobbigt. Man kan som skylla ifrån sig lite, behöver inte ta ansvaret.

  Det är däremot jättejobbigt när man har gjort en rejäl analys utifrån ”kunskap” och smartness och aktien dippat. Då funderar man vad man gjort för fel och tappar sugen, justerar modellerna och hoppas att det ska bli bättre nästa gång. Visst man vet att det finns så många faktorer som man inte kan styra över men ändå känns det mentalt jobbigt när man har fel utifrån kunskapskriterier. Samtidigt är man ju kung och Einstein när det går bra förvisso…

  När man väljer aktier som man vill äga har man också ett större tålamod. Samtidigt är väl det som är en av grundreglerna i aktiehandel att inte kära ned sig i en aktie…

 4. Kul artikel. Ser att du har sju USA-aktier. Visserligen tänker du väl inte lägga näsan i vädret ännu men är du medveten om att USA kräver arvsskatt med 35 % på värdet som överstiger $ 60000 avseende ditt innehav av amerikanska aktier och fonder. Man kan undra hur vi kan gå med på detta och vidare hur de tänker sig att kräva in denna skatt. Vore intressant om någon drabbad kunde berätta hur det hela funkar.

  • Hej

   Tack för din fråga. Den aktuella frågeställningen är intressant men du bör nog vända sig till Skatteverket eller konsultera en skattekonsult för att få ett svar på din fråga eftersom vi inte har någon skatterådgivning. Avanza följer vid var tid gällande regelverk angående beskattning och tillställer Skatteverket det underlag som Skatteverket kräver.

   Dan, Avanza

 5. Verkligen intressant. Jag tror att nar ngt ligger nara hjartat sa ar det for att det ger ett mevrarde. Redan dar tanker du ratt. Man hamnar val lattare dar med service och konsumentvarubranscher an lakemedel och tung industri som ar svarare att utvardera for en som inte ar expert.

 6. Naturligtvis finns det en poäng i att investera i det man har känsla för och verkligen hoppas på, och även skulle kunna arbeta med. Men kan också vara den största feltänket gällande att få god avkastning. Möjligen skulle mina investering då bli
  Hammarby Bandy, Mackmyra och Dannemora som jag verkligen hoppas på.
  Jag håller med grundtanken om ett akieägande som sammanfaller med det man är intresserad av också blir roligare och mindre stessande.

 7. Tyvärr är nog problemet att vi människor för ofta baserar våra beslut på känslor. Det är en relativt vanlig tankevurpa man ser inom det psykologiska fältet, att människor tolkar sin känsla som sanning. Om det känns rätt – måste det vara rätt. Eller?

  Jag tror dock att det är en god idé att vända på steken (som jag ser att Mikael nedan beskriver) och snarare tala om vilken betydelse känslor skulle kunna ha vid förlustaffärer som gör att den drabbade ändå kan ”leva med” sin förlust, och dessutom vågar handla igen. (För lets face it, en vinst är alltid skäl nog att handla igen, vare sig det gällde ett företag man ”kände starkt för” eller inte.)

  Att det tar emot att investera sina pengar tror jag kan bero på dels allt förarbete man förväntas lägga, dels rädsla att förlora sina surt förvärvade slantar. Dessutom på företag man inte förstår eller känner något för. Här kan känslor vara en viktig faktor för att mildra en eventuell förlust. Jag ska förklara varför jag tror det:

  ABC-Analys (Beteendeanalys, Antecendet, Behaviour, Consequence)

  – Inne på Avanza –> Köper aktie jag inte känner något för –> förlust
  (beteendet blir mindre benäget att inträffa i framtiden, eftersom min analys var fel och uppförsbacken blir längre nästa gång)

  MEN – Om omständigheterna såg ut såhär

  Inne på Avanza –> köper aktier som jag känner starkt för –> förlust
  (Besviken, men känslan av att ha investerat i ett företag jag tror på, beundrar, gillar, påverkar sannolikt min benägenhet att våga handla igen, eftersom jag varit sann mot mig själv och åtminstone bidragit till något bra).

  Litet sidospår. Vissa menar att intuition ”bara” handlar om hjärnans igenkänning. När det känns rätt i magen verkar det handla om att hjärnan (antagligen omedvetet) har kopplat och signalerat att ”detta känns rätt…för att jag känner igen det”. Hjärnan är därmed alltid med i spelet, och tankar verkar alltid orsaka känslan. Inte tvärt om. Exempel: Det går bättre för företag vars namn är lätta att uttala! Min teori om vad som sker rent psykologiskt är: Företagsnamnet är lätt att uttala –> större benägenhet att bilda neurala kopplingar i din hjärna –> du kommer ihåg företaget –> du får en ”magkänsla”/igenkänning när du ser/hör företaget i något sammanhang –> det känns bra –> du handlar).

  Intuition är alltså ett bra verktyg ibland, men när det kommer till stora och viktiga beslut är det med största sannolikhet en fördel att vara expert på området för våga ha tillförsikt till sin intuition.

  / Psykologstudent

  • Vill bara tillägga att mitt syfte är inte att förringa intuition eller magkänsla. Tänk vilket överlevnadsvärde det haft för människor att kunna lita på dessa processer genom historien. Men det är viktigt att komma ihåg att vi är utrustade med precis samma maskineri som de var för 50 000 år sedan. Men då kanske besluten handlade om: Ska jag äta den här svampen? Då hade antagligen intuitionen en funktion i att man kunde avgöra om den liknade andra svampar man ätit. De behövde däremot inte göra några större analyser om omvärlden, krig, pengar, miljöproblem osv… /Linnea

 8. Mycket intressant iakttagande !
  Att lyckas investera rätt är verkligen komplext och det är nog så att känslor och önsketänkande styr investeringarna lika ofta som fundamentala faktorer. Min egen erfarenhet är att om man går efter fundamentala faktorer och tekniska analyser så blir det ett dåligt resultat av investeringarna. När det gäller mina investeringar så är resultatet tydligt. Man ska försöka göra psykologiska bedömningar. I mitt fall har denna metod varit överlägsen både metoden att handla efter känsla, önsketänkande, fundamentala och tekniska analyser. Psykologin har mycket större betydelse än vad människor är medvetna om. Mitt tips är därför att, gör psykologiska förhandsbedömningar och försök räkna ut det tänkbara scenariot på börsen och agera innan enskilda aktier eller hela börsen går upp eller ned. Fundamentala faktorer och tekniska analyser kan man ha som hjälpmedel för att göra dessa psykologiska analyser.

 9. Hej Peter d.y.!

  Om vi bortser från ren trading och gambling samt drömmar om att bli rik fort, så tror jag det handlar mycket om att ha tålamod och en övertygelse. Tålamodet kommer att prövas (Dignitana som du nämner är ett bra exempel) , men din övertygelse kommer att belönas (följ Dignitanas och BrainCools fortsatta resa under året).

  Tack för att du tar upp ett intressant ämne…
  Hälsar,
  Peter d.ä.

 10. Jag skulle säga att investera lite beroende på ens intressen eller känslor är lite av motsvarigheten till managements pilotsskolan. Jag vill som aktieägare att de som sitter i ledningen och styrelsen ska vara stora aktieägare i det bolag som de företräder. Mycket beroende på att jag tror att engagemanget och ansvaret är större (dock är det ganska diffust samband rent vetenskapligt…) Genom att investera tungt i det egna bolaget blir det en djupare koppling till bolaget.

  Lite av detta skulle jag tänka mig att det blir när man investerar med en tydlig koppling till intresse och känslomässigt engagemang. Men det är ingen grund för att det blir bättre. Graham har ju tagit upp det i sin bibel att det som man kan bäst är ju det som är nära men det ger också en stor risk att inte diversifiera tillräckligt mycket samt investera i allt för smala och dåliga bolag.

  Sedan kan man ju få intresse av att investera i bolag som ligger utanför ens naturliga intresseområde. Man vidgar sina vyer, lär sig nya saker vilket i slutändan troligtvis ger bättre investeringar.

 11. Allt hänger väl på hur man definierar känsla. Jag lutar alltmer åt att se känsla eller intuition som en samlad och bearbetad insikt baserat på tidigare erfarenheter. Vilket de facto gör känslomässiga beslut till datadrivna beslut. Sedan finns det givetvis olika kvalitet på de system som bearbetar datan, och även system som egentligen inte har tillräckliga data för att fatta beslut… 🙂

 12. En strategi som jag lyckats med några gånger är att följa insiders.

  Måhända väldigt enkel strategi men om en insider ökar så tror jag (och förhoppningsvis insidern) att aktien ska gå bra, åtminstone tills dom säljer.
  Nackdelen är att man kan komma in/ut för sent men som sagt i några fall har det gått bra.

  Kommentera gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.