Mitt drömjobb – sparekonom på Avanza

Johanna Kull heter jag och jag är nygammal på Avanza. Ny i bemärkelse att jag idag börjar mitt nya jobb som Avanzas Sparekonom. Gammal i den bemärkelsen att jag arbetat på Avanza tidigare, men då i en annan roll. Jag är en lika delar sport-, nyhets- som ekonomijunkie. Med viss övervikt mot ekonomi, då jag har en masterexamen i nationalekonomi och i princip i hela mitt yrkesverksamma liv har arbetat med spar- och privatekonomiska frågor. Först här på Avanza, sen på Fondbolagens förening och nu på Avanza igen för att kliva på mitt drömjobb.

För det är ett riktigt drömjobb, att tillsammans med alla kloka Avanza-kollegor få arbeta heltid med att engagera och vägleda människor till ett bättre sparande. Att dessutom få ta över efter Claes Hemberg, upphovsmannen till själva rollen Sparekonom, gör det extra hedrande.

Vad kommer jag göra?

En vanlig missuppfattning när det kommer till just sparande är att det alltid handlar om att spara mer. Här skulle jag vilja gå lite motvalls. Precis som med allt annat, betyder inte storleken allt. Ofta räcker det långt bara att spara lite smartare. Att se bortom sparkontot, att välja bättre fonder, bredda sin aktieportfölj, pruta ned sin bolåneränta mm. Små enkla justeringar som skulle ge miljontals svenskar ett vassare sparande och därmed tryggare ekonomi och roligare framtid.

För att våga göra dessa justeringar behöver vi dock kunskap och vägledning. Kunskap om vilka sparformer som finns, vad de kostar och vad deras förväntade avkastning är. Vägledning i den mening att jag och mina kollegor (på Avanza eller på andra banker) måste våga prata pengar på vanlig svenska, inte finanssvenska. Och det ser jag som min huvuduppgift att göra.

Här får ni gärna hjälpa mig genom att ställa frågor, tipsa om ämnen eller helt enkelt bara dela med er av de privatekonomiska tankar som ni har. Ni hittar mig här bloggen, på Twitter under namnet @KullJohanna eller som @johannakull på Instagram.

Lycka till med sparandet!

//Johanna

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg