Mitt drömjobb – sparekonom på Avanza

Av Avanza

19 feb 18

Share

Johanna Kull heter jag och jag är nygammal på Avanza. Ny i bemärkelse att jag idag börjar mitt nya jobb som Avanzas Sparekonom. Gammal i den bemärkelsen att jag arbetat på Avanza tidigare, men då i en annan roll. Jag är en lika delar sport-, nyhets- som ekonomijunkie. Med viss övervikt mot ekonomi, då jag har en masterexamen i nationalekonomi och i princip i hela mitt yrkesverksamma liv har arbetat med spar- och privatekonomiska frågor. Först här på Avanza, sen på Fondbolagens förening och nu på Avanza igen för att kliva på mitt drömjobb.

För det är ett riktigt drömjobb, att tillsammans med alla kloka Avanza-kollegor få arbeta heltid med att engagera och vägleda människor till ett bättre sparande. Att dessutom få ta över efter Claes Hemberg, upphovsmannen till själva rollen Sparekonom, gör det extra hedrande.

Vad kommer jag göra?

En vanlig missuppfattning när det kommer till just sparande är att det alltid handlar om att spara mer. Här skulle jag vilja gå lite motvalls. Precis som med allt annat, betyder inte storleken allt. Ofta räcker det långt bara att spara lite smartare. Att se bortom sparkontot, att välja bättre fonder, bredda sin aktieportfölj, pruta ned sin bolåneränta mm. Små enkla justeringar som skulle ge miljontals svenskar ett vassare sparande och därmed tryggare ekonomi och roligare framtid.

För att våga göra dessa justeringar behöver vi dock kunskap och vägledning. Kunskap om vilka sparformer som finns, vad de kostar och vad deras förväntade avkastning är. Vägledning i den mening att jag och mina kollegor (på Avanza eller på andra banker) måste våga prata pengar på vanlig svenska, inte finanssvenska. Och det ser jag som min huvuduppgift att göra.

Här får ni gärna hjälpa mig genom att ställa frågor, tipsa om ämnen eller helt enkelt bara dela med er av de privatekonomiska tankar som ni har. Ni hittar mig här bloggen, på Twitter under namnet @KullJohanna eller som @johannakull på Instagram.

Lycka till med sparandet!

//Johanna

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg

Kommentarer

32 svar till “Mitt drömjobb – sparekonom på Avanza”

 1. Välkommen tillbaka! Ser fram emot nya blogginlägg från din välskrivande penna (de hos Fondbolagen förvisso välskrivna, men lite halvljumma).

 2. Hej Johanna.
  Vad skall man satsa på när kraschen kommer!
  Ett hett tips är väl att satsa på guld och silver.
  Semafo står lågt i dag. Kan du hitta ett bättre tips?!

 3. Ja välkommen hit Johanna, men allt som Claes har skrivit hittar jag inte. Värdefullt om det fick ligga kvar, i alla fall så länge det är aktuell information.

 4. Hej Johanna, å kul att du är tillbaka!

  En fundering som jag har, Claes hade några fondportföljer samt även den sk räntetrippeln som han då och då skrev uppdateringar om. Kommer du att fortsätta med dessa? Anledningen till att jag frågar är att jag själv följer – framförallt – räntetrippelns justeringar slaviskt.

  • Hej Johan, på grund av nya regelverk som träder i kraf kan det bli lite svårt att hålla en egen publik fondportfölj. Men jag ska verkligen undersöka om det på något sätt är möjligt. Tills vvidare får jag tipsa om Placeras fondsidor där de har olika fondportföljer i olika riskklasser. //Johanna

   • Tack Johanna!

    Meddela gärna när du vet hur du gör, det är avgörande hur jag väljer att fortsätta med mina portföljer som Claes har varit med och byggt upp. Om inga uppdateringen kommer på portföljerna måste jag helt enkelt byta strategi.

 5. Hej Johanna!
  Jag har följt många av granskningarna av rådgivare. Jag tycker att Ppmrådgivaren skulle kunna granskas. Jag anser att blandar ganska friskt med statistiken när han marknadsför sig. Dom senaste åren har han underpresterat gentemot AP7, men lutar sig mot gamla bedrifter…

 6. Hej
  Kommer din blogg hamna på första sidan av avanza, som claes hade?
  Så jag lätt hittar till den!
  ha det

  • Det tycker jag personligen vore bra, jag tar det vidare så ska vi se var vi landar. Den ska i alla fall vara lätt att hitta. //Johanna

 7. Jag har försökt få Claes till Aktiespararna i Trollhättan i flera år utan att lyckas. Kommer du att ha tid att besöka lokalavdelningar och då för min del helst Trollhättan?

  • Hej Jan,
   tid är ju en bristvara och Sverige är lite för stort för att jag ska ha möjlighet att resa runt till alla lokalavdelningar. Men om jag är i trakterna så ska jag definitivt komma ihåg er och höra av mig så kanske vi kan sy ihop ett event. //Johanna

 8. Hej Johanna och grattis till dina nya tjänst.
  Jag undrar vad du har för mål gällande dina årliga avkastning (exkl utdelning) i ditt sparande (sett över 5-7 år)? Snittet som presenteras för Sthlm-börsen sedan 1984 är 11%. Vilket jag anser är ganska högt. Är du nöjd så länge du slår index? Eller hur resonerar du i frågan?

  Mvh
  Kenneth

  • Tack Kenneth,

   Svår fråga. Jag tänker såhär; Med mitt aktiesparande är jag nöjd om jag slår index och då menar jag stora indexet, six portfolio return index. Att jag jämför mig med breda index beror på att jag sparar i bolag på såväl small som large cap. Därför känns det mest relevant.

   Mitt fondsparande jämför jag däremot med världsindex eftersom jag sparar i många utländska fonder.

   //Johanna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.