Några klick blev snabbt mer än min lön

Allt började med att jag fick några aktier som konfirmationspresent. Som tonåring var jag ganska oklar över värdet av denna present. Aktierna hamnade i byrålådan och fick ligga där. Några år senare kom jag på att jag kunde sälja dom, och det visade sig att de hade stigit rätt bra i värde så jag fick plötsligt en nätt hög med extrapengar. Kunde det verkligen vara så här enkelt att tjäna pengar? Ett frö såddes

Drivkraften var att tjäna pengar

Jag började handla aktier medan jag pluggade, placerade mest små belopp och kände absolut ingen annan som höll på med samma sak – till och från kände jag mig ganska korkad. Men med en stark drivkraft att få mina små belopp att växa fortsatte jag, och när en av mina lärare tog fram en programvara för teknisk analys bestämde jag mig för att testa den i min aktiehandel. Det funkade jättebra, och framförallt var det lättare att fatta mer objektiva beslut med hjälp av programvaran än att försöka hänga med i olika nyhetsbevakningar.

Nu blev det riktigt roligt att handla och jag skaffade mig fler programvaror, lärde mig modeller, anmälde mig till kurser, gick på event och hängde i olika forum för att lära mig. Det ena gav det andra, och plötsligt tjänade jag mer på min aktiehandel än vad något sommar- och extrajobb gett mig.

Testade först och ökade sedan

Jag höll mig hela tiden till en enkel metod där jag började med att välja ut några få bolag som jag lärde känna, och testade mycket med mindre belopp. När det kändes som att jag hade hittat något som fungerade, så ökade jag beloppen och köpte och sålda många och ganska stora poster varje dag. Parallellt fortsatte jag att lära mig mer om tekniska modeller.

Öronmärkta ”lekpengar”

Värdet på mina aktier kunde svänga ganska snabbt – åt båda hållen. Väl medveten om min ganska höga risknivå så kände jag att jag behövde sätta upp vissa gränser, och handlade därför aldrig med mer än de pengar jag på förhand satt av för just trading.

Hade jag gjort annorlunda om jag börjat idag?

Ja, jag hade framförallt försökt hitta och lära mig mer av andra som också är intresserade av handel, hängt i sociala medier och olika forum för att ”ta rygg på” hur andra tänker, och använt gratisapplikationer och andra verktyg för sparande som finns tillgängligt idag istället för att köpa. Dessutom hade jag nog även velat testat mer avancerade värdepapper än aktier.

Mina tips för dig som är nyfiken på aktier

  • Börja med att testa i mindre skala först, placera mindre belopp
  • Hitta andra med samma intresse och utbyt erfarenheter
  • Tänk först, agera sen, så att du inte låter känslorna styra
  • Om du vill ta lite mer risk – bestäm på förhand hur mycket pengar du kan använda och håll hårt på det
  • Ha två portföljer – en kortsiktig och en långsiktig

Hur ser mitt sparande ut idag?

Mina tradingperioder i livet har varit när jag har haft tid att hålla mer nära koll på marknaden, som t ex under semestern, studietider etc. Eftersom jag jobbar heltid idag finns det ingen möjlighet att vara så aktiv så jag provar lite olika sätt och strategier att spara som jag tycker är kul. Det har resulterat i en långsiktig och väldiversifierad portfölj. T ex har jag olika typer av fonder (både aktivt förvaltade fonder och indexfonder), jag har använt Portföljgeneratorn, köper svenska och utländska aktier, och kör månadssparande, barnsparande, och pensionssparande. Det kanske verkar som om jag knappt ägnar mig åt annat men istället för att hänga på Facebook, kolla på tv, eller något annat ”kul”, så ser jag över min portfölj. Ja, jag vet, supernördigt, men jag tycker det är så roligt ?

/Inger Ekestubbe, placeringsnörd och ansvarig för CRM

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg