När kapitalet blir pengar – dags för mig att säga hejdå!

Philip Scholtzé I december 2015 startades podcasten #PrataPengar i Unga Aktiesparares regi. Jag hade då ingen aning om att det lilla projektet skulle leda till att jag fick möjlighet att helt byta karriärinrikning och också välja det. Det blev 102 avsnitt med 50 gäster och över 3 miljoner lyssningar och som en spinoff startade vi också den livesända produktionen av Twittertraditionen #Uppesittarkväll.

Att jobba för Unga Aktiesparare är inte bara ett jobb, det är ett engagemang. Jag spenderade de flesta arbets- och fritidstimmar med att bygga och utveckla UA tillsammans med mitt team. Av alla dessa timmar var det ett par som stack ut i mängden och som verkligen syntes, de som gick åt för att producera podden. Och det var de här timmarna som öppnade vägen in på Avanza.

Hösten 2015 träffade jag Avanza för första gången i det här sammanhanget och de gav mig möjligheten att utöka de här 2–3 timmarna som jag då la på content-skapande, till att göra det på heltid. Då tackade jag nej, både för att jag inte var klar hos UA, men framförallt för att jag inte kunde se mig själv skapa content på heltid. Jag var ju en ledare, en supergeneralist.

Om att våga ta risk i livet

Det kom en dag när jag kände att jag var klar, eller i alla fall redo att göra något nytt. Det var dagen efter att den här bilden togs i Malmö i april 2017.

Jag hade precis genomfört min andra årskongress som Vd för Unga Aktiesparare och kände att det var dags att lämna över stafettpinnen, efter 2 fantastiska år tillsammans med det här gänget.

Det var flera som blev förvånade över att jag som generalist funderade på att börja jobba i en specialistroll, men jag var supertaggad på det här. Äntligen kunde jag och Nicklas få möjlighet att lägga all vår tid och engagemang på det där lilla projektet som vi startat 1,5 år tidigare och som förtjänade så mycket mer tid än vad det fick.

De som har lyssnat på våra poddar, läst blogginläggen, tittat på klippen eller träffat oss på föreläsningar och aktieträffar runt om i landet har hört eller läst att ”det krävs risk för att få avkastning”. Och det var precis så jag kände nu i mitt yrkesmässiga jag. Så jag tog chansen, sa upp mig från UA och tackade ja till att börja jobba på Avanza.

”Det är okej att ångra sig”

Under nollningen på högskolan 2011 var jag på en föreläsning med Kristian Luuk och då sa han något som jag aldrig kommer att glömma; ”att det är okej att ångra sig”. Han stod där inför massor av nya studenter och tänkte tillbaka på sin egen studietid på Handels, där han nog egentligen inte ville vara. Studentradion hade varit roligare än ekonomistudierna och vi vet ju alla vilken väg han valde.

Jag kände inte riktigt likadant. Jag kände att jag var på rätt ställe hos Avanza, mycket tack varje alla fantastiska människor här, men jag saknade den bredare ledarrollen och bestämde mig för att ”ångra mig” och säga upp mig.

Nu vet jag vad ekonomisk trygghet är

När jag får frågan om vad jag sparar till brukar jag alltid svara ’ekonomisk trygghet’, men jag har egentligen aldrig kunnat förstå betydelsen av det förrän nu. När jag berättade för mina kollegor att jag skulle sluta frågade typ alla ”vad ska du göra nu?”, för de flesta slutar ju för att de har fått ett nytt jobb. Hur ska man annars betala för livet?

Men jag hade inget nytt jobb. Istället kände jag tryggheten i att jag klarar mig ekonomiskt några månader utan en inkomst. Men den har jag inte fått gratis. Jag har ju kämpat och sparat sedan jag började jobba. Och jag har absolut inga oändliga resurser, men tillräckligt för att känna att jag klarar mig tills jag hittar rätt igen. Det är lätt att säga att kapital ska vara kapital och inte pengar, men för mig är kapital frihet och den här gången skapas friheten med pengar som kan betala mitt boende, min mat, träning och nöje.

Har du verkligen sålt aktier?

Yes, jag har sålt delar av min aktieportfölj för att kunna betala för mitt liv till dess att jag hittar ett nytt jobb. Och det gjorde jag redan i höstas, när jag behövde lite marginal för att köpa ny bostad. För sex månader sedan kunde jag nog inte tänka mig att sälja delar av mitt långsiktiga sparande för något, men vad glad jag är för att jag nu hamnat i situationer som tvingat mig. Det har gett mig en ny erfarenhet av inställningen till och känslan för pengar och kapital.

Så vad händer nu?

Idag är det Alla hjärtans dag och min sista på Avanza. Och nu vet jag faktiskt inte vad som kommer att hända framöver, kanske dyker jag upp igen i en annan roll på Avanza eller så blir det något helt annat. Vi får se! Om ni är nyfikna på att hänga med på resan framåt, så gör ni det enklast på Twitter eller Instagram. Vi ses och hörs snart igen, promise!

Tack Nicklas – it’s been one hell of a ride!

Allahjärtanshälsningar

Philip Scholtzé

Relaterade inlägg