Nu börjar spararna nettoköpa aktier igen

Av Avanza

14 mar 22

Share

Breda Stockholmsbörsen sjönk som mest 26 procent från årshögsta i början av januari fram till 7 mars där vi än så länge hittar årets botten. Sedan dess har börsen stigit 11 procent och spararna har nu börjat nettoköpa aktier igen.

Med en uppgång på 11 procent för breda börsen och 13 procent i snitt för OMXS30-bolagen är det nu allt fler sparare som faktiskt väljer att trycka på köpknappen.

Bidragande faktorer till ökad optimism är både kraftigt fallande oljepris från toppnivåer samt fredssamtal mellan Ukraina och Ryssland. Hur fruktsamma samtalen varit kan säkert diskuteras men faktum är att de ändå hållits och fortsätter hållas.

Att det varit stor dramatik på börsen märks inte minst på det faktum att intradagsrörelsen från botten till toppen den 7 mars var hela 6 procent, en rörelse man inte ser varje dag.

En detalj som troligtvis bidragit till de kraftiga nedställen vi nyss genomlevt är att vi sett rekordutflöden av utländskt kapital från Europa under en enskild vecka enligt Bank of America. Kanske var det en bidragande orsak till varför vi såg dollarn stiga till över 10 kronor mot kronan. Sedan juni ifjol stärktes dollarn som mest 22,2 procent mot kronan, en trevlig krockkudde för kunder med utländska innehav. Dollarförstärkningen bröts dock samma dag som börsen vände och sedan dess har dollarn istället försvagats närmare 5 procent mot kronan.

Den genomsnittliga uppgången för samtliga aktier på Stockholmsbörsen sedan respektive årslägsta uppgår nu till 17 procent. Motsvarande siffra för bolagen inom OMXS30 är 13 procent, i nedan bild ser du vilka aktier som lett återhämtningen.

Den genomsnittliga uppgången för bolagen i OMXS30 sedan årslägsta nivå uppgår nu till 13 procent.

Vilka aktier har våra kunder köpt?

Våra kunder har främst favoriserat storbolagen under den senaste veckans återhämtning. Ett bolag som sticker ut är försvarskoncernen SAAB som normalt inte brukar leta sig upp i toppen. Kriget i Ukraina och det faktum att många länder aviserat ökade försvarsanslag har rimligtvis lett till att många kunder valt att köpa aktien. Sedan invasionen har SAAB stigit 77 procent och antalet ägare hos oss har ökat 63 procent under samma period.

 1. Volvo B
 2. SAAB B
 3. Swedbank A
 4. Avanza
 5. Ericsson B
 6. SSAB B
 7. Volvo Cars
 8. SKF
 9. SEB A
 10. H&M
 11. Embracer
 12. Handelsbanken A
 13. Electrolux B
 14. NCC
 15. Ferronordic

Allt gott,
Nicklas

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg