Nu enklare än någonsin att börja spara i aktier och fonder

Av Avanza

01 mar 23

Share

Ett långsiktigt sparande kan ge en ekonomisk trygghet och göra att du i större utsträckning kan leva livet som du vill, inte måste. Vi vet hur viktigt det är att få en bra start på sitt sparande och därför har vi gjort det enklare och billigare än någonsin att komma igång. Låt mig berätta mer.

Alla kan ta makten över sin ekonomi

2016 var vi först i Sverige med att införa courtagefri aktiehandel på Stockholmsbörsen för de med ett samlat sparkapital under 50 000 kronor. I början av 2021 tog vi nästa steg och ger även tillbaka samtliga fondavgifter fram tills dess att du uppnått denna nivå. Faktum är att närmare 3 miljoner svenskar har mindre än 50 000 kronor i fondsparande. Det rimmar väl med vår vision om en bättre framtid för miljoner människor.

 

Den genomsnittliga avanzianen månadssparar strax under 3 000 kronor. Däremot är det viktigt att komma ihåg att det bästa sparandet är det som blir av. I nedan bild ser du vad ett långsiktigt månadssparande för den genomsnittlige kunden hos kan bli över olika tidsperioder, givet att vi antar en årlig genomsnittlig tillväxt på 7% per år.

Hur kommer man enklast igång med ett aktie- eller fondsparande?

Oavsett om du vaknar på morgonen och känner att sparande och investeringar är det bästa som finns eller om det ger dig ont i magen så finns det alternativ. De allra flesta i Sverige sparar i fonder, antingen direkt eller indirekt via premiepensionen. Men även intresset för direktägande av aktier har ökat markant de senaste åren. Så här kan du upprätta ett sparande som rimmar med din ambitionsnivå.

 • Avanza Auto
  Avanza Auto är ett ett fondsparande med automatisk förvaltning av dina pengar. Du behöver svara på några frågor, såsom din sparhorisont, risknivå och vilket belopp eller månadssparande du tänkt dig. Sen kan du luta dig tillbaka och fokusera på annat istället. Läs mer här.
 • Portföljgeneratorn
  För dig som tycker det är roligt att förkovra dig i fondernas värld men vill ha hjälp med att sätta ihop en egen portfölj så finns Portföljgeneratorn. Den hjälper dig att upprätta ett 5-stjärnigt fondsparande enligt Morningstars betygssystem. Efter att du fått förslaget så kan du ändra, lägga till och ta bort precis som du vill, innan du beslutar dig för vilka fonder du vill spara i. Läs mer här.
 • Fondlistan
  Vi har en bit över 1 300 fonder på vår plattform, en buffé av fonder helt enkelt. För dig som vill söka upp fonder på egen hand utan att få färdigfiltrerade förslag gör rätt i att spana in Fondlistan. Här kan du filtrera fram fonder, vrida och vända på dem och jämföra. Du ser enkelt hur de presterat historiskt, vilken risknivå de tingar, antal ägare, fondbetyg, hållbarhetsdata, jämförelseindex och mycket mer. Ett smörgåsbord för alla nyfikna fondspararare. Du hittar Fondlistan här.
 • Fondinspiration
  Vill du inspireras i jakten på fonder att spara i? Då tror jag vår Fondinspiration passar dig. Där kan du se klimatsmarta vinnare, de fonderna som gått bäst, de som har högst betyg, flest ägare m.m. Du hittar vår Fondinspiration här.
 • Aktiegeneratorn
  Svara på några enkla frågor så hjälper vi dig att filtrera fram en lista av aktier bland tusentals aktier på vår plattform. Spana in Aktiegeneratorn här.
 • Aktielistan
  För dig som vill ge dig in i spardjungeln och leta guldkorn på egen hand så har vi verktyget för dig. Aktielistan är ett kraftfullt verktyg som hjälper dig att filtrera bland de 10 414 aktier som huserar på vår plattform i skrivande stund. Du kan sortera dem efter kursutveckling, direktavkastning, P/E-tal, ägare, lista, tekniska indikatorer, börsvärde och mycket mycket mer. Spana in Aktielistan i jakten på de guldkorn som platsar i din portfölj.
 • Aktieinspiration
  Vill du bli inspirerad kring olika aktier på ett enkelt och lustfyllt sätt? Spana då in vår Aktieinspiration som listar årets kursvinnare, bolagen med hög direktavkastning, investmentbolag eller de aktier som är populärast hos oss. Dessutom kan du spana in amerikanska Dividend Kings, alltså bolagen som höjt sin utdelning i minst 50 år i sträck. Dessutom har vi topp- och temalistor, det finns helt enkelt något för alla. Kika in Aktieinspirationen här.

Psst.. som om detta inte vore nog så vill vi verkligen säkerställa att vi river ned alla barriärer för att komma igång med ett sparande. Därför har vi för en tid sedan sänkt minsta köpbelopp till 1 krona på våra egna fonder.

Vår vision är att miljoner människor ska få en bättre framtid. Det bästa tillfället att börja spara är nu och det bästa sparandet är det som blir av. Här kan du läsa mer om vårt Starterbjudande.

 

Stort lycka till med ditt sparande,
Nicklas

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Starterbjudande gäller för kunder med Courtageklass Start som inte kommit över 50 000 kr i samlat sparande hos oss. Fondavgifterna återbetalas under första kvartalet efterföljande år som fondandelarna ägts. Läs mer om vårt starterbjudande och se villkor på avanza.se/starterbjudande. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg