Nu finns Stop Loss äntligen i appen (även för USA-aktier)

Av Avanza

14 sep 21

Share

Två av våra absolut hetaste önskemål de senaste åren har varit att kunna lägga Stop Loss i apparna och att kunna lägga Stop Loss på de amerikanska marknaderna. Nu kör vi en ”double whammy” i positiv bemärkelse – och släpper båda dessa härliga nyheter på en och samma gång.

De senaste åren har vi sett en stark ökning i app-användande i förhållande till desktop-användande och det kan faktiskt vara så att du aldrig ens lagt en order via vår hemsida – och därav kanske aldrig ens exponerats för konceptet ”Stop Loss” över huvud taget. Med det sagt kommer här en genomgång av vad en Stop Loss är, hur det används, vad du ska se upp för och varför det kan vara ett bra hjälpmedel för dig och ditt sparande.

Vad är en Stop Loss?

En Stop Loss är en funktion som låter dig sälja eller köpa en aktie till ett förbestämt pris. Du kanske redan vid köpet av en aktie har bestämt dig för att du inte vill förlora mer än 10% av din investering. Om priset på aktien går ner vill du alltså sälja tidigt och begränsa din förlust.

Du kan förstås bevaka aktiens pris, sätta ett kurslarm och sälja manuellt när aktien når priset, men ett enklare sätt kan vara att lägga en Stop Loss-order. Redan direkt efter köpet kan du ange att du vill sälja om aktien går ner till ett visst pris.

Annons

Hur används ordertypen och hur fungerar den?

Som namnet Stop Loss antyder är det ett verktyg för att begränsa (Stop) din förlust (Loss) och det är så funktionen till största del används av våra användare. Det finns dock fler användningsområden. Ordertypen kan till exempel användas på uppsidan, det vill säga sälja en aktie när den gått upp X antal procent och på så sätt säkra vinsten. Detta kallas för en ”Stop Profit” på finansspråk.

Du kan också använda funktionen för att köpa en aktie till ett lägre pris än vad den står i idag (om du tycker att aktien är övervärderad) eller köpa till ett högre pris än dagens pris för att hänga med på en kursuppgång som kanske bara precis börjat. De två senare exemplen riktar sig dock mot den lite mer erfarne investeraren, och vi kan faktiskt se att användningen av köporder via Stop Loss-funktionen är väldigt låg bland våra användare.

Det finns olika typer av Stop Loss-order och på Avanza kan du lägga två olika. En ”Stop Limit”, eller vad vi kallar Standard Stop Loss eller en Glidande Stop Loss.

Standard Stop Loss

En Standard Stop Loss är ganska enkel i sin uppbyggnad. Du lägger en så kallad Trigger som kan vara lägre eller högre än kursen idag beroende på om du vill minska en förlust eller hämta hem en vinst. När Triggervillkoret är uppfyllt kommer en vanlig aktieorder skickas ut på marknaden.

Då vi som nämnt erbjuder en ”Stop Limit” måste man som användare även specificera priset på själva ordern som skickas till marknaden. Detta i motsats till hur det hade fungerat om vi hade erbjudit en ”Stop Market”, vilket innebär att du handlar till bästa möjliga pris efter att Triggern är uppnådd. Vi vet att Stop Market är något som efterfrågas lite titt som tätt och vi får se vad vi kan åstadkomma i framtiden.

Glidande Stop Loss

En glidande Stop Loss är lite mer komplicerad. Den används för att följa trender i aktiepriset, där du kan välja att till exempel sälja en aktie när en positiv trend i priset bryts, det vill säga när trenden börjar gå nedåt. På samma sätt kan du köpa aktien när en negativ trend bryts och prisutvecklingen börjar se bättre ut igen.

Jag kommer inte beskriva funktionen ytterligare i det här blogginlägget, men vi har ett fint avsnitt om Glidande Stop Loss på våra kundservicesidor för den som är mer intresserad.

Varför vill man använda en Stop Loss-order?

Det finns många positiva aspekter av en Stop Loss-order. För det första är funktionen helt gratis att använda. Du debiteras bara courtage precis som vanligt för den aktieorder som funktionen generar, men funktionen i sig är gratis.

Den tillåter dig att planera din handel i förväg utan att behöva bevaka dina innehav hela tiden – och det finns även positiva psykologiska effekter. Vi är inte alltid helt rationella i våra beslut på börsen, i synnerhet inte när utvecklingen rör sig kraftigt. Du kanske har en bra och genomtänkt plan när du köper aktien, men det kanske inte alltid är så lätt att hålla sig till planen när du ligger back 20% och känslorna tar över.

I många fall kanske du då fyller på dina surdegar i portföljen i stället för att göra dig av med dem som du planerade. Genom att automatisera försäljningen med en Stop Loss behöver du inte ta något beslut i en stressad situation, utan kan i stället förlita dig på att funktionen hanterar situationen enligt din initiala plan.

Var försiktig

Funktionen kanske låter väldigt enkel, men det finns faktiskt en del risker som du bör vara medveten om. Ditt pris räknas till exempel inte om vid olika typer av företagshändelser och dylikt vilket innebär att din Stop Loss kan triggas vid exempelvis splittar där priset per aktie förändras på börsen utan att marknadsvärdet förändrats. Det kan också ske så pass stora prisförändringar i aktien från en dag till en annan att marknaden ”hoppar över” din Stop Loss-order och du inte får avslut.

Säg till exempel att du lägger en Trigger på <=100 kr i en aktie, vilket triggar en order på 98 kr. Om aktien stänger på 101 kr dag ett och öppnar på 97 kr dag två kommer du ha en säljorder i marknaden som inte kan matchas sett till rådande pris. Detta låter kanske lite extremt, men faktum är att det inte alls är ovanligt med så stora prisförändringar i händelse av en rapport, en vinstvarning eller någon annan form av nyhet med stor påverkan på bolagets framtida vinstförmåga. Aktien kan därefter fortsätta falla utan att du får den såld. Därför kan du aldrig med gott samvete lägga dig i hängmattan och förvänta dig att din Stop Loss sköter jobbet helt själv.

Du som aldrig har lagt en Stop Loss-order förut kommer bli ombedd att godkänna särskilda villkor om Stop Loss-funktionen innan du börjar handla och vi uppmanar dig så klart att läsa igenom villkoren så att du blir underförstådd med alla potentiella risker. Du hittar villkorstexten här.

Stop Loss för USA-aktier

Och till sist är vi såklart glada över att äntligen kunna erbjuda funktionen även på amerikanska aktier. Det funkar precis på samma sätt som på övriga marknader, men kom ihåg att vi inte har samma nyhetsrapportering på amerikanska bolag.

Därför kan det vara svårare att hålla koll på saker som påverkar aktiepriset i hög utsträckning, vare sig det handlar om rapporter och dylikt med effekt på marknadsvärdet eller mer tekniska prisförändringar som exempelvis splittar. Värt att nämna är också att din Stop Loss endast kan triggas på avslut under kontinuerlig handel och alltså inte avslut i för- eller efterhandeln.

/Axel Wirfelt, Produktspecialist, Handel

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg