Nu kan du se Bitcoin och Ethereum hos Avanza

Av Avanza

20 sep 17

Share

Vad är blockchain/blockkedjan och hur fungerar det?

Blockchain eller blockkedjan är namnet på tekniken som bland annat kryptovalutor använder sig av. Förutom Bitcoin eller Ethereum som de flesta associerar blockchain med så har tekniken även blivit väldigt populär hos flertalet stora företag. Detta när dom tittar efter nya, säkra och kostnadseffektiva sätt för att effektivisera värdeöverföringar mellan olika parter.

Nicklas & Philip träffade Johan Toll, som är ansvarig för blockchain på Nasdaq i Stockholm, i Avanza Play för att lära sig mer om Blockchain och hur det kan komma att användas i framtiden. Se klippet här!

Vad är Bitcoin?

Bitcoin är en ny typ av valuta, en kryptovaluta, som använder sig av blockchainteknik. En skillnad som ofta nämns mellan Bitcoin och ”vanlig” valuta, så kallad traditionell Fiatvaluta, är att Bitcoins värde varken styrs, regleras, garanteras eller påverkas av någon stat eller union. Värdet på Bitcoin bestäms likt många andra tillgångar av utbud och efterfrågan. Antalet cirkulerande Bitcoins är förutbestämt och har ett inbyggt tak så att antalet inte kan överstiga 21 miljoner stycken Bitcoins.

Satoshi Nakamoto uppfann Bitcoin 2009. Namnet är en pseudonym och det är fortfarande okänt vem det egentligen är.

Vill du veta mer om Bitcoin och hur det fungerar kan du titta på denna film om hur Bitcoin funkar.

Vad är Ethereum?

Ethereum använder sig också av blockchainteknik. Något som skiljer Ethereum åt mot Bitcoin är att det från början var designat med syfte att enklare möjliggöra för tredjeparter att bygga applikationer med Ethereums blockkedja som grund – precis som Appstore eller Google Play möjligör för andra att bygga appar till respektive operativsystem.

Valutan som sedan används inom blockkedjan heter Ether medans Ethereum är namnet på blockkedjan.

Idén om Ethereum framfördes av Vitalik Buterin 2013 och gick live 30:e juni 2015. CNBC har gjort en illustrativ video på ca 3 minuter för att förklara skillnaden mellan Bitcoin och Ethereum.

Lägg till kryptovaluta på din kontoöversikt

Nu har du möjlighet att se värdet på Bitcoin och Ethereum direkt på din kontoöversikt. Detta görs genom att klicka på de tre prickarna  (se bilden nedan) och sedan genom att trycka på ”Lägg till Kryptovaluta”. I nästa steg så kopierar du in adressen på kryptovalutan du vill följa. För att se eventuell värdeförändring så har du även möjlighet att ange din inköpskostnad (I SEK per enhet).

Nu till en början finns funktionaliteten endast tillgänglig på webben och ska också ses som exprimentell. Tänk på att värdet på dina kryptovalutor varken lagras hos oss, räknas in i din ekonomiska översikt eller går att handla med hos oss.

Nu kan du se värdet på kryptovalutor direkt på din kontoöversikt! Klicka för att förstora.

 

 

Relaterade inlägg

Kommentarer

32 svar till “Nu kan du se Bitcoin och Ethereum hos Avanza”

 1. 1. Varför fungerar inte Coinbase? Ni hämtar väl helt enkelt bara data från blockchain.info?
  2. Tjänsten fungerar inte. Inget händer när jag trycker på ”Jag förstår, spara”.

  Annars, jättekul att se att Avanza har intresse för kryptovalutor! Det uppskattas och uppmuntras!

  • Jag gissar bara, men när du har bitcoins på t.ex. Coinbase så kan du inte använda din konto-adress, då de inte behåller dina coins där. Då fungerar inte heller tjänsten (märkte jag också).
   Jag undrar annars vilken kurs ni använder som värde på innehavet?

   • Försår inte varför ni delar med er av nyckeln? Det går bara ut på att staten ska ha sina 30% och Avaza förbereder…

  • 1. Coinbase kräver att vi går direkt mot deras egna API:Er. Har att göra med hur de lagrar sina kunders innehav. Något vi säkert kommer kika på att lösa framöver!
   2. Vi har tyvärr itne så bra återkoppling på när det inte går att spara. Felmeddelande är på väg ut till nästa release. Har du dom hos Coinbase så är det därför.
   /David

  • Förvara inte era coins under några omständigheter på en exchange. Äger du inte private key så äger du inte coinsen, inga undantag.

  • Det bör du inte vilja. Äger du inte private key så är du inte ägaren till coinsen, så enkelt är det med kryptovalutor. Däremot är det schysst att man kan äga Bitcoincertifikat (sök XBT) och jag har fått en hint om att något liknande är på G för Ether.

   • Är bara att de tar hand om nyckeln. Är inga problem, och bara en tidsfråga innan vi har möjlighet att försäkra bort förvaringsrisken.

  • Hej! Vad roligt att du vill förvara dina Bitcoin hos oss. Det är inte möjligt i dagsläget, det går endast att spegla sitt värde. Vi har tyvärr inte några planer på att erbjuda handel via oss den närmaste tiden. Vi följer dock utvecklingen med spänning 🙂
   /Dan

  • Hej Sven,
   Adressen går att få fram på den sida där du förvarar ex. ditt Bitcoin, det är en serie av siffror och bokstäver som normalt är 26-35 tecken lång och börjar med en etta eller trea.
   /Dan

 2. Bra idé! Tyvärr funkar det inte alls för mig, det låser sig och inget händer när jag försöker spara adressen (den med 34 tecken som börjar på 1 eller 3).
  Märkte dessutom att jag får en ny plånboksadress av min wallet varje gång jag gör ett nytt inköp av Bitcoin. Smart om man vill vara anonym, värre om man vill spegla sitt innehav på avanza.

  • Hej! Med vår nuvarande setup så stödjer vi inte visning av kryptovalutor som handlats via vissa tredjepartsaktörer exempelvis Coinbase. Hög gärna av dig till vår kundservice om du inte får det att fungera!
   /Dan

   • Jag har fört över alla mina inköp från coinbase till min Wallet i min telefon.
    Mycelium heter appen och varje gång jag ska ”ta hem” mina köpta BTC till mobilen så får jag en helt ny plånboksadress av appen.
    Dessa adresser (som har en etta först) som appen genererar fungerar inte när jag försöker hos Avanza.

    • Funktionen fungerar inte heller för mig, när jag trycker ”jag förstår, spara” så händer ingenting.

   • Du borde verkligen läsa kommentarerna mer noggrant innan du svarar. Det Lasse påpekar har ingenting med tredjepartsaktörer som Coinbase att göra. Vad jag förstår har han, precis som jag, angivit en korrekt bitcoin address, men när man trycker ”jag förstår, spara” så händer ingenting.

 3. Kan ni inte lägga till Bitcoin i ”Valutor-panelen” som man kan se på sin Börsskärm?
  Jag äger inga Bitcoin, men är ändå nyfiken på dess utveckling.
  Alltså på samma ställe där man kan se USD/SEK kunna se BTC/SEK.
  Hittade denna, men skulle hellre vilja se informationen på min Avanza börsskärm.
  http://preev.com/btc/sek

 4. Funktionen fungerar inte för mig, när jag trycker ”jag förstår, spara” så händer ingenting.

 5. Halloj Avanza! Försöker att lägga till Bitcoin till min portfölj hos er men får bara meddelandet ”För tillfället kan du inte lägga till en kryptovaltua, vänligen försök snart igen”. Har försökt några gånger senaste månaden. Gör jag något fel eller är funktionen inte igång?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.