Nu lanserar vi Hållbarhetsstämpeln!

Av Avanza

17 apr 20

Share

Under det senaste året har det varit många av er användare som efterfrågat bättre verktyg för att kunna investera hållbart. I samtal och intervjuer så har vi dock märkt att vad som är hållbart för den ena inte nödvändigtvis är det för den andra. Några brinner för miljöfrågor, andra för ägarstyrning och en tredje vill bara undvika att investera i vissa branscher. Därför har vi skapat Hållbarhetsstämpeln!

Välj vad som är viktigast för dig

Med Hållbarhetsstämpeln tar du ställning till frågor inom ett till fyra områden:

  • Miljöarbete & klimat: Här kan du till exempel välja hur mycket dina fonder ska vara exponerade mot fossila bränslen och hur viktigt du tycker att företagens miljöarbete är.
  • Ifrågasatta branscher: Välj bort vissa branscher som du inte vill investera dina pengar i.
  • Socialt Ansvar: Ange hur viktigt du tycker att arbete med till exempel mänskliga rättigheter, anställdas arbetsvillkor och likabehandling är.
  • Ägarstyrning: Ange hur viktigt du tycker att arbete med till exempel motverkande av korruption och ersättningar till personer i ledande befattningar är.

Analysera dina egna innehav

När du gjort dina val får du en analys av ditt nuvarande innehav – förhoppningsvis lever dina fonder upp till kriterierna. Om någon fond inte får din stämpel så kan du se detaljerad information om varför. Du kan också jämföra fondens värde med snittet för liknande fonder inom samma kategori och enkelt se om det finns någon annan fond som istället matchar. Skulle du vilja justera dina svar, eller svara på ett till område, kan du såklart uppdatera din stämpel.

Hitta nya fonder

Stämpeln hjälper dig också att få bättre koll när du är på jakt efter nya fonder. Högst upp fondsidan så ser du direkt om en fond matchar eller inte. Du ser även stämpeln i fondlistan och kan där enkelt välja att endast se fonder som uppfyller just dina hållbarhetsval.

Skapa din stämpel nu! 🙂

/Team Fonder

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza. 

Relaterade inlägg