(nya) Superlånet – världens billigaste värdepapperskredit

Av Avanza

03 okt 18

Share

När vi startade Avanza gjorde vi det med ambitionen att bygga en bank vi själva ville vara kunder i, vi ville helt enkelt skapa tjänster och produkter som ger mer över till dig än till banken.

Och nu har vi en glad nyhet i samma riktning. Med (nya) Superlånet blir vi billigast. Du kan nämligen, med dina värdepapper som säkerhet, få låna upp till 50 000 kr till 0% effektiv ränta som du sedan kan köpa mer fonder och aktier för.

Vad är Superlånet?

Superlånet är en så kallad värdepapperskredit som gör det möjligt för dig att låna pengar med dina värdepapper som säkerhet. Ungefär som när du köper en bostad med hjälp av ett bolån kan du köpa aktier och fonder med hjälp av Superlånet.

Är det verkligen från 0%?

Ja, det är det verkligen. Och vi tar heller inga andra avgifter, så klart.

När reporäntan är negativ kan vi erbjuda Superlånet från 0% i effektiv ränta upp till 50 000 kr. Beroende på hur mycket du lånar, vad du har för innehav på ditt konto, din förmånsnivå och vilken belåningsgrad du har kommer du betala olika mycket i ränta. Belåningsgraden bestäms av storleken på ditt lån i relation till marknadsvärdet på dina innehav, ju lägre belåningsgrad du har desto lägre ränta betalar du.

Här är alla räntenivåer:

För att få Superränta behöver du uppfylla följande villkor (utöver en belåningsgrad på max 50%):

  • Minst tre aktier som är godkända för Superränta eller fonderna Avanza Zero och Avanza Global.
  • Inget värdepapper får enskilt utgöra mer än 49 % av ditt konto (med undantag för Avanza Zero eller Avanza Global).
  • Du får inte ha några optioner, terminer eller blankningsaffärer på kontot.

Om du inte uppfyller alla villkor kan du få ordinarie ränta, du hittar alla räntor i vår prislista.

Vad ska jag tänka på när jag skaffar Superlånet?

Det är viktigt att du förstår vad det innebär att handla aktier och fonder med hjälp av ett lån. Om du vill djupdyka hittar du mer information i Avanza Akademin men några viktiga hållpunkter är:

  • Att handla värdepapper med kredit ger en ökad hävstång på dina investeringar. Det innebär en större chans till högre avkastning, men även en ökad risk till större förlust.
  • Om kursen på de värdepapper du köpt med lånade pengar går ner är du fortfarande skyldig att betala tillbaka hela beloppet du har lånat, plus ränta. Tänk på att om marknadsvärdet på dina värdepapper sjunker kan du hamna i en annan räntenivå än vad du hade tidigare.
  • Om du har marginal till nästa räntenivå minskar du risken för att få högre ränta vid plötsliga eller större börshändelser.
  • Du utnyttjar en kredit, precis som vid köp med kreditkort. Om du utnyttjar krediten över natten betalar du ränta enligt vår prislista. Köputrymmet på ditt konto inkluderar ditt kreditbelopp.
  • Det är inte tillåtet att vara överbelånad. Om kursen går ned så mycket att du blir överbelånad behöver du omedelbart täcka underskottet. Vid överbelåning har vi rätt att sälja av innehav för att reglera din skuld.

Lycka till med sparandet!

Spana in (nya) Superlånet här

/Marcus Schön, produktägare för Superlånet på Avanza

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Att belåna värdepapper innebär en betydande risk. Du är alltid skyldig att betala tillbaka den utnyttjade krediten samt ränta, oavsett dina värdepappers utveckling. Se mer information på avanza.se/Superlanet

Relaterade inlägg

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.