Grönt bolån med 1,19 % i rörlig ränta

Av Avanza

26 jun 19

Share

Gröna bolån har blivit populärt på senare tid och de flesta bankerna erbjuder nu ett grönt alternativ. Visste du att nästan 40 procent av all energi som produceras i Sverige går till uppvärmning av byggnader? Därför får du som har ett energieffektivt boende nu en rabatt på din bolåneränta. Ett grönt bolån innebär helt enkelt att du som bolånetagare får en lägre bolåneränta om du bor i en villa eller ett flerbostadshus (lägenhet mfl.) med energiklass A eller B enligt energideklarationen.

Nu har Avanza i samarbete med Stabelo (kreditgivare) lanserat Grönt Bolån. Vi ställde några frågor till Hampus Brodén som är medgrundare till Stabelo:

Vad innebär ett grönt bolån?

Ett grönt bolån innebär att du som belånar en energieffektiv bostad får 0.10% rabatt på din bolåneränta. Vår definition av en energieffektivbostad är en registrerad energiklass A eller B hos Boverket, vilket är ett vedertaget mått på energieffektivitet i Sverige. Hos oss behöver man inte specifikt ansöka om grönt bolån, när du ansöker om Bolån+ via Avanza får du automatiskt rabatten om din bostad kvalificerar sig.

Hur länge gäller priset på ett grönt bolån?

Rabatten gäller så länge du har en en giltig energideklaration, och det gäller oavsett vilken räntebindningstid du väljer. Det gäller även om du vid ett senare tillfälle väljer att ändra din räntebindningstid.

Gröna bolån har blivit väldigt populära. Hur uppkom egentligen denna typ av lån?

Bolåneaktörerna vill bidra till ett mer hållbart boende genom att ge ökade incitament för hushållen att fundera på energieffektivitet.

Varför har ni valt att lansera ett grönt bolån?

Miljö och klimatpåverkan är en enormt viktig fråga. Nästan 40 % av all energi som produceras i Sverige går till uppvärmning av byggnader. Vi måste också vara med och bidra med det vi kan för en klimatsmartare framtid, tillsammans kan vi göra skillnad. Vi tycker också att det är viktigt att inte krångla till det för dig som kund. Har du en energiklass A eller B så får du rabatten utan att du behöva skicka in din energideklaration och aktivt ansöka om den.

Hur ser finansieringen av ett grönt bolån ut jämfört med ett traditionellt bolån?

Gröna bolån finansieras på samma sätt som våra övriga bolån,  investerarna vill också bidra till grönare boende. De gör också bedömningen att kreditrisken i gröna lån är något lägre än i andra lån, vilket har att göra med att hushållet ifråga kan visa sig vara mer motståndskraftigt mot svängningar i energipriser eller mindre sårbart för eventuell framtida miljöbeskattning som syftar till att ytterligare öka hushållens incitament att leva energieffektivt.

Vilka har möjlighet att ta del av det nya gröna bolånet?

Alla låntagare som uppfyller kraven för ett vanligt bolån hos oss, och som belånar  en bostad som är A- eller B-energiklassad hos Boverket. Har du redan ett lån hos oss sedan tidigare får du rabatten automatiskt oavsett vilken räntebidning du har på ditt lån om du har en A eller B klassad bostad.

Vad kan man göra om ens boende inte uppfyller kraven på energiklass A- eller B?

Det går att göra energieffektiviseringsinvesteringar som att installera bergvärmepump eller solceller. Det är dock högst individuellt och beror på varje hushålls specifika förutsättningar så vi vågar inte ge några tips om exakt vad man kan göra för att nå upp till en A eller B klass. Om vi bortser från ränterabatter en stund och lyfter blicken och fokuserar på vår framtid, så finns det mängder med saker du kan göra hemma för att bidra till en klimatsmartare framtid. Kika in på WWF’s sida: https://www.wwf.se/earth-hour/bostaden/

Hur vet man om man har möjlighet att få ett grönt bolån?

Har man ett bolån hos Stabelo, eller söker ett nytt, så kommer det framgå i den processen om man har A- eller B-klassad bostad hos Boverket och man får rabatten per automatik.  Vill man titta i förväg, innan man har ansökt ett bolån så kan man gå in på: https://www.boverket.se/sv/energideklaration/sok-energideklaration/. Om det där visar sig att den bostad man bor i inte är registrerad hos Boverket så kan man anlita en energiexpert som kan genomföra en kontroll och utfärda en energideklaration. Mer om var man kan hitta en sån expert finns att läsa här: https://www.boverket.se/sv/energideklaration/hitta-energiexpert/.

Vilka andra initiativ arbetar ni med just nu som kan komma att lanseras? Såsom högre belåningsgrad än 60 %.

Stabelo jobbar hela tiden på att addera produkter till vårt produktutbud och göra upplevelsen för dig som bolånekund ännu bättre. Vi har flera spännande projekt som vi jobbar på som vi kommer att kommunicera i sinom tid. Inget som vi kan kommunicera om riktigt ännu dock.

 

Relaterade inlägg