Nyhet! Låna till gård, lantbruk och skog

Av Avanza

19 sep 23

Share

Nu utökar Avanza och Landshypotek samarbetet och gör gårdslivet (och lånet) ännu enklare. Från och med nu kan du nämligen ansöka om lån till gård, skog och lantbruk digitalt direkt hos Avanza – och få hjälp genom hela processen från experterna på Landshypotek som har koll på allt du behöver känna till om jord- och skogsbruksfastigheter. Här berättar Karin Westman på Landshypotek vad som är bra att tänka på när du ska låna till en gård.

Först och främst: Vad räknas som en gård eller lantbruksfastighet?

En gård, eller lantbruksfastighet är ett samlingsnamn för jord- och skogsbruksfastigheter. Om fastigheten har taxeringskod 120 är den klassad som bebodd lantbruksfastighet i Sverige. Vårt erbjudande gäller även obebodda lantbruksfastigheter, med taxeringskod 110.

Många som bor i en lantbruksfastighet är mer eller mindre aktiva i gården. För en del är det mer av ett fritidsintresse och de har en annan inkomst vid sidan av, medan en del driver gården som ett företag. Vissa är också intresserade av att äga skog, och ha en skogsfastighet som en investering.

Hur kan ni hjälpa mig som gårdsägare?

Att bo i, och låna till, en lantbruksfastighet skiljer sig jämfört med villor eller lägenheter. Då är det en fördel att alltid ha tillgång till ett dedikerat team av specialister som förstår och kan hjälpa till med allt du behöver. Vi har bra förståelse för marknaden och investeringar och lång erfarenhet av att se och bedöma gårdar som säkerhet för lånet. Vi bedömer helheten utifrån inkomster från tjänst, sidointäkter och gårdens intäkter till det bästa för dig som kund. Många av oss på Landshypotek bor själva på en gård och är utbildade inom de gröna näringarna.

Och hos Avanza blir processen digital och smidig. Genom att ha lånet på samma ställe som ditt sparande eller företag får du som kund hos Avanza bättre koll på din ekonomi.

En del tror att det bara är i samband med flytt eller köp av en ny gård som det är aktuellt att byta bank. Men det går ju att göra närsomhelst – och det kan finnas många fördelar med att flytta lånet. Är du nyfiken på hur det hade kunnat gynna dig? Skicka in en ansökan så kan vi kika på det tillsammans! Självklart kostar det inget och du binder inte upp dig på något.

Vad ska man tänka på innan man köper lantbruksfastighet?

Precis som vid andra boendeköp: tänk på de fördelar och nackdelar som finns. Finns det fungerande kommunikationer, skolor och arbetsmöjligheter? Om du ska leva på gården och dess intäkter är det viktigt att göra en affärsplan och budget. Involvera banken i ett tidigt skede så du är säker på att finansieringen är på plats innan det är dags att slå till.

Något som är viktig att ha koll på inför ett köp av lantbruksfastighet är att kontantinsatsen är 25% av priset på bostaden, vilket är högre än en vanlig villa där kontantinsatsen är 15%.

Ansök så tidigt som möjligt så kan vi kan vara med som ett bollplank under hela köpprocessen.

// Karin Westman, chef för teamet på Landshypotek Bank som jobbar dedikerat med lån till dig som bor på gård.

Avanza Bank AB erbjuder gårdslån i samarbete med Landshypotek Bank AB, där Landshypotek Bank AB är kreditgivare. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg