Nytt år, nya sparmöjligheter – i år igen!

”Nu ska jag börja spara”. När nyårsglasen skålas och nyårslöften avslöjas är vi många som känner full motivation och realism i att just i år ska vi faktiskt nå de här målen. Ofta lovar vi oss själva att vi ska bli friska och rika, åtminstone ska vi börja träna och spara. På nyårsdagen, när många äter den traditionella pizzan, kanske motivationen och realismen har fått sig en törn.

Det räcker med att bara komma igång med sparandet

Många tar sig inte längre än att avslöja sitt mål framför fyrverkerier och skålande glas. Men kom igen nu, ta tillbaka självförtroendet från nyårsnatten! Där i goda vänners lag är det lätt att ta sig an utmaningar, men du är fortfarande i goda vänners lag tillsammans med våra 700 000 sparare som nån gång lyckades ta sig i mål och komma igång med sitt sparande. Och det fina är att det räcker så, har du väl kommit igång så sköter sig ditt sparande gärna och bra i fred. Ta hjälp av Avanza Auto eller månadsspara med Portföljgeneratorn, så kan du sätta check på årets mål redan idag den 2 januari.

5 spartips och tankar

  • Bestäm dig för varför du ska spara, vad ska du ha pengarna till och när behöver du dem?
  • Det är helt okej att ha flera olika sparanden, både kort- och långsiktiga. Det är till och med smart.
  • Ge dina pengar rätt förutsättningar. Sparkontot är säkert på kort sikt, men långsiktigt äts pengarna upp av inflationen (kraften som gör att allt blir lite dyrare hela tiden). Aktiemarknaden har historiskt gett mest pengar tillbaka på längre sikt, men vägen dit är sällan spikrak och lugn.
  • Kom ihåg att sparande innebär att du avstår från något idag för att kunna ha råd med något annat i framtiden.
  • Spara 10 %. Låter det mycket? Vänd i så fall på det och tänk att du betalar 9 av 10 kronor till dig själv idag och sparar 1 av 10 till din framtid, deal?

Målet är allt, vägen är inget

Det här uttrycket har du säkert hört, fast berättad tvärt om. Men om du tar hjälp av verktygen som jag berättade om ovan behöver du faktiskt inte bry dig om vägen fram, bara vad målet ska innebära. Kanske en resa, en tidig pension, nya sommarkläder eller faktiskt precis vad som helst som du önskar dig. Och ju längre sparhorisont du har, desto mer kan du önska dig. För du har väl hört talas om ränta-på-ränta-effekten? Den förvandlar dina pengar till många många fler, om du bara ger dem rätt förutsättningar med tid och avkastning.

Gott nytt och lycka till! Och om du inte kommer igång idag den 2 januari, så kan du väl göra det senast imorgon? ?

Med tvåtusenarton sparhälsningar,
Philip Scholtzé

Relaterade inlägg