Oktoberfest i Tyskland – favorit i repris!

Av Avanza

27 sep 18

Share

Tiden går fort när man har roligt och nu är det redan ett år sedan Oktoberfest ifjol – Det firar vi med en favorit i repris, nämligen gratis courtage i Tyskland hela fredag! Den delikata frågan är såklart vilka bolag som finns på den tyska börsen. Låt oss kika lite närmare på det.

Vad karaktäriserar den tyska börsen?

Tyskland är i mångt och mycket den ekonomiska motorn i Europa och en stor exportnation. Exporten består till störst del av fordon, både personbilar likväl som lätta och tunga lastbilar. Faktum är att över 40 % av det som tillverkas i landet går på export, något som gör att landet är en av världens största exportörer med ett stort handelsöverskott. Detta är något som också syns när vi tittar på det tyska börsindexet, det är nämligen dags att titta på DAX.

DAX eller Deutscher Aktienindex som det heter är ett aktieindex med ”Blue Chips”, alltså stora och tongivande bolag med starka varumärken som i mångt och mycket karaktäriserar Tyskland. Det kan liknas vid USA:s äldsta index Dow Jones som också innehåller Blue Chips men istället för VISA, Walt Disney, Apple och Nike heter bolagen Adidas, BMW, Lufthansa, Volkswagen och Continental. Indexet baseras på omsättning och börsvärde, likt vårt svenska index OMXS30.

Vilka tyska aktier är avanzianernas favoriter?

Modegiganten Zalando är den ohotade ettan bland våra kunder med närmare dubbelt så många aktieägare som tvåan Infineon Technologies. Zalando är dessutom största innehav i familjen Stenbecks svenska investmentbolag Kinnevik. Tvåan Infineon är en stor tillverkare av halvledare inom bland annat bil- och robotindustrin. Bara för sakens skull kan vi nämna att topplistan därefter huseras av motortrion Volkswagen, Daimler och BMW. En kuriosa är att Daimler som bland annat äger Mercedes även tillverkar världens mest använda lastbil och bolaget fick i dagarna en ny svensk VD. Vill du filtrera fram guldkorn bland de olika tyska aktierna som går att handla på sajten så bör du kika på Aktielistan.

10 mest ägda aktierna:

Tyska favoritaktier (klicka på bilden för att förstora). Leta fram dina egna guldkorn på Aktielistan.

Vilka bolag har gått bäst historiskt?

Trots att historien inte är någon garanti för framtiden så är det såklart intressant att se vilka aktier som stigit mest. Ju kortare perspektiv desto mer brus såklart men desto mer intressant är det ju att se vilka som sprungit snabbast i det finansiella marathonloppet när vi tittar lite mer långsiktigt.

Sedan årsskiftet är det Wirecard AG som stigit mest, närmare bestämt +105 %. Bolaget är verksamt inom fintech eller snarare min hemmakomponerade term Paytech – digitalisering av betalningar kort och gott.

Senaste året är det ju tydligen synd att ändra ett vinnande koncept, även här kammar Wirecard AG hem förstaplatsen med en uppgång på +152 %.

Senaste 3 åren så kan vi använda den gamla slitna klyschan att alla goda ting är tre, det är nämligen Wirecard AG som kammar hem denna titel också med en uppgång på +360 %.

Senaste 5 åren är det… ja du gissade rätt – Wirecard AG som kammar hem förstaplatsen med en uppgång på +682 %, alltså en bit över +50 % per år i snitt. En avkastning som är 3,7x högre än tvåan Adidas som de senaste 5 åren avkastat +185 %, alltså +23 % årligen. Här är det nog på sin plats att påminna om att historisk avkastning inte är någon garanti för framtida dito.

Vilka bolag har högst direktavkastning?

Vis av erfarenhet vet jag att det finns många utdelningsjägare bland våra kunder, därför har jag kikat närmare på vilka bolag som har högst direktavkastning. Men inte nog med det, för er som gillar sifferexercis så skickar jag även med några andra intressanta multiplar. Glöm inte bort valutadimensionen om du är nyfiken på utdelningsaktier. När du köper tyska aktier så köper du dem i Euro och valutakursens svängning mot svenska kronan påverkar avkastningen på investeringen. Om du köper en tysk aktie och euron stärks mot kronan då adderar det avkastning på investeringen och vice versa.

Tyska bolag med hög direktavkastning (klicka för att förstora. Källa: Avanza Mäkleri per 20180926)

Psst.. glöm inte bort att vi har en växlingsavgift på 0,25 %. Detta syns i orderläggningen också.

auf wiedersehen,
Nicklas

 

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida.

Relaterade inlägg