Ompa ompa! Oktoberfest firar vi med gratis courtage på tyska aktier

Nu har vi tagit oss in i oktober med stormsteg och traditionen till ära innebär det också Oktoberfest. En favorit i repris, alltså gratis courtage i Tyskland hela fredagen (växlingsavgift tillkommer).

Som alltid är den delikata frågan vilka bolag som finns i Tyskland och vilka som är de framtida guldkornen. Det är en fråga utan facit men låt oss kika lite närmare på bolagen som avanzianerna favoriserar, de med högst direktavkastning och de som gått bäst i år.

Detta är tyska börsen!

Tyskland brukar sägas vara den ekonomiska motorn i Europa och det kanske inte är konstigt med tanke på att landet utgör nära på en tredjedel av den totala ekonomin i euroområdet. Dessutom är det en stor exportnation som skeppar ut fordon i vida världen, både personbilar likväl som lätta och tunga lastbilar. Sedan förra Oktoberfest har vi dessutom fått en dubbellistning av Traton som bland annat äger varumärket Scania som köptes ut från svenska börsen 2014.

Faktum är att över 40 % av det som tillverkas i landet går på export, något som gör att landet är en av världens största exportörer med ett stort handelsöverskott. Detta är något som också syns när vi tittar på det tyska börsindexet, det är nämligen dags att titta på DAX.

DAX eller Deutscher Aktienindex som det heter är ett aktieindex med ”Blue Chips”, alltså stora och tongivande bolag med starka varumärken som i mångt och mycket karaktäriserar Tyskland. Det kan liknas vid USA:s äldsta index Dow Jones som också innehåller Blue Chips men istället för VISA, Walt Disney, Apple och Nike heter bolagen Adidas, BMW, Lufthansa, Volkswagen och Continental. Indexet baseras på omsättning och börsvärde, likt vårt svenska index OMXS30.

Börserna runt om i världen har stigit en hel del under 2019 efter den stora börsfrossan som vi upplevde i höstas. Tyska DAX har stigit +12,9 % där årets vinnare MTU Aero Engines stigit +51 % medan vi finner Lufthansa i botten med en nedgång på -24 %.

Bolagen som ingår i tyska DAX är:

Tittar vi på 3 års sikt är det Wirecard som gett aktieägarna flest skäl till att dra på smilbanden. Under den perioden har aktien stigit +203 % eller +44,7 % per år i snitt. På 5 år hamnar bolaget dock på plats 2 med en avkastning på 391 %. På första plats hittar vi faktiskt Adidas som lyckats stiga hela +396 % eller +37,8 % om året i snitt. Alltså siffror som är utmanande att repetera men likväl intressant att fundera kring vad de gjort rätt. För dig som är utdelningsjägare så kan jag säga att Wirecard har en direktavkastning på hela 0,14 % jämfört med Adidas som ger 1,25 %. Båda har alltså en direktavkastning som är betydligt lägre än snittet på Stockholmsbörsen.

Vilka är de tyska högutdelarna?

Kikar vi på vilka tyska aktier som har högst direktavkastning just nu så hittar vi fordonstillverkaren Daimler i ena ringhörnan och Wirecard i andra ringhörnan. Vid första anblick kan det dock vara ett gott råd att reflektera kring fordons- och flygindustrins vigör och huruvida utdelningen är ”trygg”, även om ingenting är helt tryggt. Vill du hitta högutdelarna bland samtliga tyska bolag vi erbjuder handel i så kan vi glädjande påminna om att vi nu har utländsk aktiedata. Därmed är det enklare än någonsin att surfa in på Aktielistan och sortera listan efter direktavkastning.

Vilka tyska aktier är avanzianernas favoriter?

Modegiganten Zalando är den ohotade ettan bland våra kunder i år igen. Zalando är dessutom ett av de största innehaven i familjen Stenbecks svenska investmentbolag Kinnevik, även om de sålt av en del på senaste. Tvåan är välkända bilmärket BMW och trean är Wirecard som är det bolaget som alltså toppar vinnarlistan senaste 3 åren och plockade silver på 5 år efter Adidas. Vill du filtrera fram guldkorn bland de olika tyska aktierna som går att handla på sajten så bör du kika på Aktielistan.

Lite praktiska tips för handel i utländska aktier

Valutarisk – När du handlar värdepapper på utländska marknader så köps de i utländsk valuta såsom CAD, USD, EUR och det innebär att du även har en valutarisk, alltså att valutan kan stiga eller sjunka i värde. För att utveckla resonemanget lite grann kan man säga att när du investerar i tyska bolag så köper du inte enbart aktien i bolaget utan även EUR, även om detta görs automatiskt. Om en investering i en tysk aktie ger en avkastning på 5 % och euron försvagas med -5 % mot svenska kronan så blir det en nollsummeaffär, mätt i svenska kronor när du säljer investeringen och pengarna växlas tillbaka till SEK. Även om valutan är ett nollsummespel på lång sikt så är det bra att komma ihåg att det påverkar investeringen.

Växlingsavgift – När du köper utländska värdepapper så tillkommer det en växlingsavgift på 0,25 %, alltså 2,50 kr per tusenlapp.

 

Jag önskar dig en trevlig Oktoberfest!
Nicklas

 

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg