OMXS30-bolagen som höjer utdelningen mest 2023

Av Avanza

22 feb 23

Share

Nu har samtliga bolag som ingår i OMXS30 lämnat bokslut och därmed också presenterat årets utdelningsförslag – till mångas nyfikenhet. Av de 29 bolag som ingår i indexet ger 26 av dem utdelning till aktieägarna. Så här långt uppgår årets utdelningstillväxt till 6,6% – spana in hela listan!

Historiskt har utdelningstillväxten varit 5 – 7% per år i snitt globalt, mätt som en årlig genomsnittlig effektiv avkastning (CAGR). I år ser vi ut att landa inom det spannet för bolagen inom OMXS30. Det innebär att utdelningen dubblas inom loppet av 10 – 15 år, oaktat nysparande och återinvesterad utdelning.

Om vi spanar in anatomin i årets löneförhöjning i portföljen ser vi att 26 av 29 bolag som ingår i OMXS30 ger sina aktieägare utdelning.

De tre som inte ger någon utdelning är Kinnevik, Sinch och Electrolux. Däremot har Kinnevik sagt att de kommer dela ut överskottskapital som genereras från deras investeringar i form av extrautdelningar. Electrolux brukar ge utdelning men föreslår slopad utdelning för 2022 i kölvattnet av ett utmanande marknadsläge.

21 bolag höjer utdelningen
4 bolag håller utdelningen oförändrad
1 bolag sänker utdelningen
1 bolag slopar utdelningen
2 bolag ger ej utdelning

Annons

Bolagen i OMXS30 som höjer utdelningen mest 2023

Nedan ser du hela listan. Topp 10 bolag höjer utdelningen med hela +21% och om vi enbart tittar på bolag som höjer utdelningen, alltså bortser från de som sänker, lämnar utdelningen oförändrad eller slopar den så uppgår den genomsnittliga höjningen till +13,1%. Det är klart godkänt.


Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg