Portföljgeneratorn fyller 3 år – vi kollar vad som har hänt!

Portföljgeneratorn är ett snabbt och smidigt verktyg för dig som vill skapa ditt eget högklassiga fondsparande. Den anpassar sig efter dina behov och placerar pengarna i fonder med bra avkastning till så låga avgifter som möjligt.

När Portföljgeneratorn lanserades fanns inga alternativ för dem som behövde lite hjälp på traven – utan sparare tvingades gå till rådgivare på banken. Alla som har gått till en bankrådgivare kan nog känna igen sig i känslan av att man inte riktigt vet om man får objektiva råd eller inte.

Portföljgeneratorn kan ge dig kontroll och förståelse

Vi släppte även tjänsten Avanza Auto under förra året. Auto är ett komplement till Portföljgeneratorn för dem som vill tänka så lite på sparandet som möjligt. Portföljgeneratorn är istället för dig som vill känna större kontroll över ditt sparande och vad du investerar i. För dig som antingen redan har lite koll, eller som vill lära dig mer.

Portföljgeneratorn är nämligen även ett utbildande verktyg. Du kan använda den i lärandesyfte, helt gratis, utan att sedan köpa något. Så har jag själv använt verktyget. Det har fått mig att bättre förstå hur mitt fondsparande ska se ut och hur jag skall tänka kring att sprida mitt sparande i olika fonder och regioner. Genom att ha flera fonder minskar risken kopplat till enskilda fonders utveckling och svängningarna minskar. Detsamma gäller kring att sprida pengarna över flera geografiska områden. Då påverkas du inte lika kraftigt av utvecklingen i ett enskilt land eller en enskild världsdel. Det leder till en jämnare utveckling och tryggare nattsömn. På finansspråk säger vi att du får en högre riskjusterad avkastning. Om du vill lära dig mer om risker i sparande kan du läsa vidare här.

Används tjänsten då?

Ja! Över 70 000 besökare i månaden använder Portföljgeneratorn på något vis. Bland alla våra nya kunder står dessutom Portföljgeneratorn för hela 20% av det totala månadssparandet. Det är en fascinerande siffra att var femte månadssparskrona går via tjänsten, när vi har 1 300 fonder som kunderna kan välja mellan på egen hand.

Om den nu är så populär, varför har vi den inte i mobilen, kanske du tänker? Så tänker vi också, och ska göra vad vi kan för att se över tjänsten så att den kommer fler till del och inte bara dem som sitter på en dator.

Oavsett om du är nybörjare eller proffs kan jag varmt rekommendera att klicka dig vidare och testa Portföljgeneratorn. Mot en högre kunskapsnivå, ett starkare ekonomiskt självförtroende och ett bättre sparande!

Ha också en superhärlig sommar!

/Robert Ingemarsson, sparsam siffernörd

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida.

Relaterade inlägg