Portföljgeneratorn har nu firat ett år!

Av Avanza

30 aug 16

Share

För lite mer än ett år sedan lanserades Portföljgeneratorn, en tjänst där du kan skapa en färdig fondportfölj utifrån ditt eget sparbehov. Ursprungsidén med Portföljgeneratorn var att vi ville ge alla Sveriges fondsparare möjligheten att bli sin egen bästa rådgivare.

Portföljgeneratorn

Portföljgeneratorn är en gratis digital tjänst som med ett par klick ersätter behovet av bankernas fondrådgivare. Redan nu har Portföljgeneratorn hjälpt över 25 000 kunder att placera drygt en miljard kronor i olika fonder utifrån sin egen riskvilja.

Vi tror på att ge kunderna maktenSkistar-Robban rund.jpg

Vi på Avanza tror på att göra det möjligt för alla människor att fatta beslut om sin ekonomi på egen hand. Vi satsar därför på att förenkla och digitalisera den traditionella bankrådgivningen genom att utveckla kostnadsfria och digitala beslutsstöd, där Portföljgeneratorn är ett steg i denna riktning. Vi kommer att fortsätta satsa på denna förenkling och förbättring genom digitalisering av ännu fler tjänster.

Åtta av tio svenskar placerar i fonder. Därför såg vi störst möjlighet att förändra spelplanen genom nytänkande lösningar i fonddjungeln och började med ett beslutsstöd för just fonder.

Vi såg också att de fondsparare som lyckas bäst har fonder från minst 4 regioner och minst 6 olika fonder i portföljen. Dessutom lyckas de som månadssparar bättre än de som punktsparar.

Ett enkelt och bra val för dig med några klick

Portföljgeneratorn hjälper dig skapa en femstjärnig fondportfölj med bara några klick. Baserat på hur länge du vill spara och vilken risk du är villig att ta kan du kan välja mellan olika förslag.

Portföljgeneratorns förslag skapas utifrån en kombination av de fonder som har det högsta möjliga betyget hos Morningstar, ett oberoende fondbetygssättningsinstitut, samt de som är populärast bland våra kunder. Morningstars betyg baseras på fondernas historiska avkastning, risk och förvaltningsavgift.

Högre risk betyder enkelt sagt större sannolikhet för svängningar upp och ner, men även potentiellt högre avkastning över tid. Om du exempelvis vill använda dina pengar inom tre år – och därmed inte vill riskera en stor svängning nedåt – kan en lägre risk vara passande.

En promenad genom Portföljgeneratorn

För att komma igång att spara med Portföljgeneratorn kan du klicka här. Logga in och klicka sedan på Till Portföljgeneratorn.

Du kan nu välja mellan fem olika portföljförslag:

  • Försiktiga portföljen (80 % räntor, 20 % aktier),
  • Balanserade portföljen (40 % räntor, 60 % aktier),
  • Avkastningsportföljen (20 % räntor, 80 % aktier),
  • Barnportföljen (10 % räntor, 90 % aktier) och slutligen
  • Framtidsportföljen (100 % aktier).

Klicka dig gärna runt mellan alla alternativ för att läsa mer om dem. Efter att du valt en portfölj kan du se om fördelningen mellan olika typer av fonder stämmer överens med den fördelning du vill ha, eller om du till exempel vill ha mer Europa och mindre Sverige. Ändra fördelning gör du genom att klicka på ”Ändra fördelning” och dra i reglagen.

När du är nöjd med fördelningen är det dags att välja om du vill spara varje månad, göra ett engångsköp i portföljen eller fördela framtida tjänstepensionsinsättningar (om du har din tjänstepension hos oss).

När du gjort ditt val och klickat på ”Generera portfölj” får du ett uppslag av fonder som förslag. Du kan fritt ändra i portföljen som du önskar genom att klicka på ”Ändra”-knappen som hänger under varje grupp av fonder. När du byter fonder kan du sortera på hållbarhetsprofil, indexfonder, betyg samt avgift.

Robert statistik

Slutligen klickar du på ”Slutför” när du känner dig nöjd med portföljen.

Hur jag använder Portföljgeneratorn

Jag själv använder Portföljgeneratorn för att hjälpa mig strukturera mitt pensionssparande på ett lättöverskådligt sätt. Portföljgeneratorn har hjälpt mig att utveckla mitt tankesätt om att spara i fonder på lång sikt genom att visa hur riskerna kan spridas.

Eftersom jag har långt kvar till pensionen har jag valt Framtidsportföljen med 100 % i aktiefonder. Jag har sedan valt att vikta ner tillväxtländer eftersom jag inte tror på dem. Istället tar Sverige tillsammans med Europa en större del i min portfölj.

Jag låter inte heller Portföljgeneratorn vara ifred vad gäller de specifika fondvalen. Jag, enkelt uttryckt, avskyr avgifter. Därför väljer jag ut fonder där de är så låga som möjligt. Det gör att jag kommer ner från den föreslagna Framtidsportföljens avgifter på 1,09 % till 0,24 %. Det motsvarar 8 500 sparade kronor per 100 000 kronor under en tioårsperiod. Jag rekommenderar även dig att leka runt med egna val i placeringsplanen! Hos oss finns över 1 300 fonder att välja bland. Du kan alltså vara precis så engagerad som du vill. Men det som är så bra är att även om du bara klickar dig rakt igenom utan att göra några egna val, kommer du fortfarande få en 5-stjärnig fondportfölj!

Typkunden: en aktivt sparande 30-åring

Portföljgeneratorn är en jämställd produkt om vi ser till vilka som använder den, vilket vi tycker är väldigt roligt. Våra manliga och kvinnliga användare är precis lika benägna att använda sig utav den. Den typiska användaren är en person mellan 27 och 33 års ålder med ett samlat sparande på mellan 10 000 och 200 000 kronor. Vidare har personen varit kund hos oss i högst 2 år och har courtageklass Start eller Mini. Det är också en mycket aktiv kund som loggar in cirka 1 – 3 av veckans dagar.

De som använder Portföljgeneratorn är alltså framförallt unga och aktiva sparare som nyligen funnit Avanza. Det tycker vi är fantastiskt! Vi ser fram emot och hoppas att många fler skall upptäcka detta beslutsstöd.

Så, hur blir din portfölj? Eller tänker du kanske hjälpa din granne, förälder eller sambo att komma igång med sitt fondsparande? Portföljgeneratorn kan för detta ändamål ge dig stöd att hjälpa dina nära och kära.

Skrivet av Robert Ingemarsson, som dagligen jobbar med att analysera Avanzas kunders beteende

Relaterade inlägg