Portföljgeneratorn – skapa en femstjärnig fondportfölj med bara några klick!

Idag släpper vi Portföljgeneratorn – en ny produkt som är till för dig som vill ha hjälp med dina investeringar men som inte vill förlita dig på storbankernas dyrköpta råd.

Alla som har gått till en privat bankrådgivare i Sverige kan nog känna igen sig i känslan av att man inte riktigt vet om man kan lita på de råd som ges. Banken tjänar ju mer om du väljer en av deras egna fonder med höga avgifter istället för till exempel en indexfond, oavsett vad som är bäst för dig. Vi tycker det är ett förlegat sätt att hantera sina kunder, istället fokuserar vi på att skapa bra verktyg för att kunderna själva ska kunna ta smarta beslut.

”Med portföljgeneratorn vill vi ge fondspararna en möjlighet att bli sin egen bästa rådgivare. Den inkluderar bara de högst rankade och mest populära fonderna. Vi lyckas när våra kunder lyckas”Martin Tivéus, VD Avanza

Portföljgeneratorn
Skapa en femstjärnig fondportfölj på några minuter

Med Portföljgeneratorn kan du välja mellan fem olika portföljförslag baserat på sparhorisont och risk.

Fondförslagen skapas utifrån de fonder med det högsta möjliga betyget från Morningstar och som är mest populära bland våra kunder, oberoende av fondbolag.

Är du inte helt nöjd med förslagen så kan du enkelt byta ut och ändra fördelningen mellan fonderna.

Kom igång direkt och skapa din femstjärniga fondportfölj!

”Vi satsar mycket på att förenkla och digitalisera den traditionella bankrådgivningen genom att utveckla kostnadsfria och digitala beslutsstöd. Portföljgeneratorn är ett led i denna satsning och det ska bli spännande att se kundernas respons. Prova gärna att skapa en egen fondportfölj och lämna din feedback här nere” – Peter Westling, Marknadsdirektör

Relaterade inlägg

Kommentarer

38 svar till “Portföljgeneratorn – skapa en femstjärnig fondportfölj med bara några klick!”

 1. Har inte testat skarpt än (kanske skulle skaffa en pensionsportfölj som test?) men det ser riktigt bra ut. Sånt här är precis anledningen till att jag flyttade mitt sparande till Avanza från min storbank som bara tog mer och mer avgifter för färre och färre tjänster.

  Har varit kund sedan årsskiftet ungefär, men måste säga att jag är imponerad över hur ni fortsätter förbättra er själva. Och för kommunikationen med oss kunder, något som många företag slarvar med. Tummen upp!

  • Vad roligt att höra! Sådana här kommentarer är underbart att läsa för oss som suttit och jobbat med att ta fram verktyget. Stort, stort tack för att du tog dig tid att skriva, det värmer verkligen.

   Lycka till med dina fortsatta investeringar!

   Vänligen,
   Daniel

 2. Kommer att testa denna eftersom jag gärna sparar i fonder oxå. NI på Avanza är klart bäst av de banker som jag tidigare testat, och det är några stycken. Ni ser oss småkunder som en tillgång. Det gillar jag.

 3. Kul initiativ! Tror att detta kan hjälpa många.
  En annan generator ni borde satsa på är en utdelningsgenerator, både med svenska och utländska värdepapper. Många av spararna är intresserade att ha en portfölj som ger en jämn ström av utdelningar.

  • Det här är roligt, för det här är någonting som jag själv tänkt på! Det jag fastnar på är dock hur man ska plocka ut de bolag som ska ingå. Att bara gå på direktavkastning blir en ganska dålig portfölj eftersom det då blir mycket engångsutdelningar och bolag som inte växer, alternativt har hög operativ risk.

   Har du tips på urvalskriterier så lyssnar iallafall jag! Gissningsvis gör Avanza också det ;).

   Mvh,
   Snåljåpen

   • Kul!
    Personligen har jag ett par kriterier där de tre viktigaste är följande; utdelning 4-12 gånger/år, yield över 6%, samt historik av stabila/stigande utdelningar.

    Med dessa kriterier blir det främst fixed income etf:er, preffar och liknande, men det finns också ett par bolag som passar in.

 4. Hej, och tack för ett fantastiskt trevligt initiativ! Gissar det legat en hel del jobb bakom detta till synes enkla.
  Har bara lyssnat på videon men låter enkelt, överskådligt och lätt att förstå för alla! Kommer dessutom vara lätt att följa hur det går, vilket inte alltid är fallet med de andra bankernas fondportföljer.
  Så tack, kommer att rekommendera detta till alla fundersamma i området jag känner!

  Mvh / Ingrid

 5. Jag har för mig att man kommer billigare undan med ETF-er, dvs börshandlade fonder, jämfört med vanliga fonder. Vad jag förstår ingår inte dessa i era förslagsportföljer. Hade inte det varit bra om de gjorde det?

  Såvitt jag förstår tjänar Avanza en stor del av sina intäkter genom s k kick-back från fonder. Dvs när jag handlar en fond hos er så tar den ut en avgift och ger en del av denna till Avanza. Är det så att det inte låter sig göras med ETF-er?

  SOT

  • Hej Ola!

   Det stämmer att vi har intäkter i form av kickbacks från fondbolagen. För ETF:er ser vår intäktsmodell lite annorlunda ut, där våra intäkter framför allt kommer från courtage. Varför ETF:er inte finns med i portföljgeneratorn beror däremot inte på intäktssidan, utan snarare på att ETF:er handlas som aktier. det vill säga på en löpande marknad med orderbok.

   Att bygga en funktion för månadsspar i aktier/ETF:er innebär många tekniska och marknadsrelaterade hinder. Hur och när ska inköpen ske? Sker det till vilken kurs som helst? Vad händer vid företagshändelser? Vad händer om värdepappret är handelsstoppat? Frågorna är många och de måste lösas på ett bra sätt så att våra kunder inte skulle riskera att hamna i kläm när andra aktörer försöker utnyttja systemet och dess orderflöde. Det hade varit en helt suverän produkt, men tyvärr är vi inte riktigt i mål ännu.

   /Kristoffer, Avanza

 6. Hej,
  Jättebra ide!
  Gillas skarpt.
  En funktion jag saknar är, hur gör man för att omallokera innehaven efter en tid, till ursprunglig fördelning?
  Jag tycker det vore intressant att ha en funktion som gör det möjligt för en att skapa en egen fondportföljsammansättning, som man vid givet tillfälle (automatiskt eller manuellt) kan återgå till, så att fondernas vikt i portföljen återbalanseras.
  Precis som man kan göra i PPM-system osv, och som era egna fonder Avanza 75/50 etc gör (kvartalsvis?).
  På förhand, tack.
  Pensionskryddan, stolt aktieägare i Avanza
  http://pensionskryddan.blogspot.se

  • Hej!

   Först och främst, kul att du är aktieägare!

   När det kommer till automatisk ombalansering har vi tyvärr ingen sådan funktion på våra konton, så man får helt sonika göra sina fondbyten ”manuellt”. Vi tar det med oss som ett förbättringsförslag, tack!

   /Kristoffer, Avanza

   • Automatisk ombalansering enligt portföljen man skapat är ett logiskt nästa steg, så hoppas ni kollar på det.

    En annan grej som vore smidig är att använda sig av antingen generatorn eller det formulär ni redan haft sedan tidigare i månadssparandet, men enbart för att skapa en mall-portfölj för fondköp. Det vill säga att skapa en portfölj men utan att direkt köpa andelar, så att man kan skapa den och nästa gång man vill göra en manuell insättning så kan man välja fritt, eller välja den portfölj man skapat på förhand för att dela upp köpet.

    Härligt att se hur ni vidareutvecklar er tjänst, hoppas ni fortsätter i samma (eller högre) takt 🙂

    • Hej Martin!

     Tack för den härliga feedbacken. Jag tar den vidare i huset så ska vi se om vi kan knåpa ihop lite rolig funktionalitet. Ha en riktigt fin sommar!

     /Kristoffer, Avanza

  • Hello,

   Portföljgeneratorn and Avanza 50 are two different kind of products. The portföljgenerator suggest funds based on which portfolio you want, for example ”avkastningsportföljen” or ”barnportföljen”. You get a suggestion, but you also have the possibility to change one or several of the suggested funds. Avanza 50 are a “fond-i-fond”, which basically means that you have a pre-set allocation of fund, sort of a package. The funds within Avanza 50 are the same and you can not change them. You may of course compare Avanza 50 to one or several of the funds that the portföljgenerator suggest to you.

   If you have any more questions feel free to reply here or give us a call at 08-562 250 00.

   Dan, Avanza

 7. Tråkigt att speakern på videon inte gick att höra särskilt väl pga störande s k musik.

  • Hej!

   Tack för din input! Jag ska föra det vidare till vår marknadsavdelning som producerat videon.

   Dan, Avanza

 8. Det här är en jättebra funktion, och jag hoppas verkligen att ni tar det här verktyget och bygger ut det till flera delar av er sajt. Till exempel vore det jättebra att kunna skapa en likadan lista med egna fonder helt från grunden, för att kunna jämföra och automatiskt räkna ut totala avgifter, avkastningar osv. utan att behöva ta till Excel. Likaså, som ”pensionskryddan” skriver, att applicera verktyget på existerande portfölj för att förenkla t.ex. omfördelning.

  Sammanställningen i slutet (den genererade portföljen) är precis den typ av förenklande verktyg en fenomenalt bra sida som er borde erbjuda oftare och på fler ställen. Drömmen är att aldrig behöva öppna något annat program eller någon annan webbsida för att få den information jag behöver snabbt och enkelt.

 9. Hur rättfärdigar man ett rådgivningsverktyg som baseras enbart på Morningstars mycket bristfälliga betygsystem (framförallt i dagens marknad med 3-års std. error) samt privatsparares val? Det senare är ju statistiskt sätt katastrofalt, eller slår Avanzas kunder alltid index?…

  /Någon som tror på transparent, oberoende rådgivning då privatspararen med hjälp av en banal algoritm inte är kapabel att fatta några placeringsbeslut.

  • Hej Jens,

   Tack för din feedback. Vårt mål var att utforma ett enkelt och tydligt verktyg för att kunna hjälpa våra kunder att hitta en bra mix av fonder. Morningstars rating är ett vedertaget och känt begrepp som de flesta sparare har sett eller hört förut. Det är även en rating som bygger på flera parametrar, där ibland historisk avkastning samt avgifter i fonden.

   Eftersom vi inte har någon rådgivning och eftersom vi alltid vill hålla oss oberoende så har vi valt att använda oss av Morningstars rating som vi tror kan ge många sparare en enkel och bra bild över hur fonderna har presterat.

   Vi är självklart ödmjuka inför både den feedback och de förbättringsförslag som vi får. Du är välkommen med förslag kring hur funktionen istället skulle utformas för att bli bättre men utan att tappa sin enkelhet eller utan att vi förlorar vår oberoende ställning.

   /Dan, Avanza

 10. Intressant att man i princip helt frångår konceptet med billig fondförvaltning. Claes Hemberg, som ändå måste ses som Avanzas röst utåt, tjatar ju jämt och ständigt om avgifter och vikten av att (utselutande) välja indexfonder. Nu rekommenderar ni portföljer med ca 1% i avgift, och det är dyrt speciellt för portföljer med större inslag av räntor. 0,73% i avgift för en 20/80-lösning där 60% ligger placerat på ett sätt som knappt har gett någon avkastning alls de senaste åren, är i mina ögon ingen bra rådgivning. Nog finns det bättre alternativ för korta räntor.

  Vidare är valet av Skagen Kon-Tiki diskutabelt. Med 2% förvaltningsavgift och dålig utveckling senaste åren finns det många betydligt bättre alternativ.

  Avslutningsvis är valet av globalfonder tveksamt. De har legat i nivå med index men kostar betydligt mer. Bättre då att välja t ex LF global indexfond eller DNB Global Indeks.

  • Håller med!
   Jag skrev ett inlägg med feedback som nu verkar ha censurerats bort men det gick i samma banor som ditt inlägg. Jag blev rekommenderad SEBs svindyra globalfonder istället för LF Global och DNB Global, Templetons emerging mkts som bara är ”bäst” pga dollarns uppgång om 13% sedan sept 2014. Jag fick även resultatet SKAGEN Kon-Tiki: svindyr och underpresterande.

   Älskar upplägget av generatorn: rent tekniskt och användarvänligt så är den fantastisk. Men den är också dum då den enbart går på Morningstars mycket bristfälliga rating. Som kund och frekvent följare av Hembergs blogg så blir jag grymt förvånad över att alla dessa dyra fonder dyker upp! Algoritmen är för korkad i dagsläget och borde ta hänsyn till avgifter och utländska valutor.

   • Hej!


    Vi censurerar inte några inlägg (om de inte är väldigt stötande med exempelvis olämpligt språkbruk). Vi har dock en manuell funktion för att godkänna kommentarerna och jag ser att du skrev ditt inlägg på kvällen, sedan ditt andra inlägg på morgonen, och oftast så godkänner vi kommentarerna en gång om dagen så det hanns helt enkelt inte med. Jag antar att det även är ditt inlägg som ligger lite längre ned.

    Jag förstår den kritik som ni båda framför. Som jag skrev lite längre upp så handlar det till stor del om att göra ett verktyg och en funktion som många av våra kunder har lätt att ta till sig. Vi vill också hålla oss helt oberoende från själva ratingen, därför använder vi Morningstars rating. Vi tar tacksamt emot förslag på ett system som skulle fungera bättre.

    Som Morningstars rating fungerar i dagsläget så krävs det 3 års historik för att de ska kunna sätta ett betyg. Det innebär att då dessa fonder får sitt betyg så kommer de att finnas med längre upp i listan. Självklart så kan man själv ha synpunkter på olika fonders utveckling och vilka jämförbara fonder som man kan välja. Det finns då möjlighet att ändra bland de fonder som du får upp som förslag och det går även att ändra i fördelningen om man känner att man inte vill ha två relativt lika fonder. Jag ska framföra önskemålet om att ha med ännu fler fonder, men grundtanken är samtidigt att det ska vara enkelt att välja.

    Eftersom fondvalen delas in i olika kategorier så innebär det att det endast går att välja andra fonder inom kategorin ”global” när man ska fördela just den delen. Det går alltså inte att välja en helt annan fond, exempelvis en tillväxtfond. Även om de har utvecklats lika så är de underliggande värdepappren i många fall väldigt olika. Det man kan göra är att man köper fonden själv vid sidan om, ”utanför” portföljgeneratorn.

    Tack för all feedback, jag kommer absolut att se till så att den når fram till de som utvecklat portföljgeneratorn! Återkom gärna om ni har några fler funderingar eller tankar. Ha en trevlig helg!

    /Dan, Avanza

 11. Här är några kritiska synpunkter. Vad jag förstår är flera av dem resultatet av tekniska beslut (som att slaviskt gå efter Morningstars kategorisering). Men det hade ju varit bra om ni hade gett mer information om hur portföljgeneratorn fungerar, så att sparare kan göra en egen bedömning av förslagen.

  – Genomsnittliga globalfonder har redan runt 50% exponering mot USA, men portföljgeneratorn ger illusionen av att USA och Global är olika tillgångsslag
  – Det finns ingen chans att välja realobligationer till portföljen, trots att de regelbundet rekommenderas av akademiska finansekonomer
  – Det är hart när omöjligt att få upp, eller ens välja, fonder utan rating (t ex pga att de bara är ett par år gamla)
  – Spiltan Räntefond klassas som en lång räntefond
  – Portföljgeneratorn föreslår flera aktiva fonder för samma tillgångsslag, när forskning visar att chansen att slå index minskar med antalet innehavda aktiva fonder i samma kategori

 12. Gillar idén skarpt, men är besviken över resultatet.
  Fick rekommendationen att köpa SEB’s svindyra globalfonder trots att LF Tillväxtmarknader är billigast och har identisk utveckling.

  Fler felaktiga rekommendationer:
  Templeton Emerging Mkts Cos och SKAGEN Kon-Tiki (jag har Länsförsäkringar Tillväxtmarknader IndexI. Templeton har enbart gått bättre för att dollarn stigit 13% sedan Sept 2014 och Kon-Tiki är mycket dyrare samt underpresterar.

  Enda vettiga rekommendationerna var SPP Europa, Spiltan Investmentbolag och Didner & Gerge Aktiefond. Felet är att generatorn enbart går på morningstar-rating, trots att det finns billigare, bättre eller lika presterande fonder som olyckligtvis inte har mer än 1-2 år på nacken. Men historisk avkastning är inget man ska stirra sig blind på, enligt er egna Claes Hemberg.

 13. Jag har tekniska problem när jag testar generatorn. Jag vill spara 500:-/månaden vilket är minimum. När jag sen får förslagen och vill ändra några av dem, tex Tempelton Emergin till SPP Emergin Markets SRI, lika många %-andelar (15%) så protesterar datorn ”fördelningen uppgår ej till fondens lägsta belopp, var god öka” och det stämmer; fondens lägsta belopp är 100:- och 15% av 500=75:-. Men det förvalda, Tempelton kräver också 100:- och från början protesterar inte systemet…men om jag nu väljer tillbaka Tempelton så protesterar systemet på samma vis, att jag har för lite pengar på tillväxtmarknaden. På flera av marknaderna har man föreslagit flera olika fonder och om man bara tar generatorns förslag rakt av så är det flera fonder som inte kommer att komma upp i lägsta beloppet. Hur blir det då?

  • Hej Sanna!

   De fonder som portföljgeneratorn plockar ut går att månadsspara under 100 kronor i via just den funktionen. När du däremot byter ut någon av fonderna, måste du se till att det minsta månadssparandet i den fonden inte understiger den nedre gränsen. Precis som du säger så har vi ett tekniskt problem som gör att portföljgeneratorn inte riktigt hänger med när du byter tillbaka till en av de ursprungliga fonderna. Om du klickar på ”Återställ” så kommer det däremot att fungera som det ska igen. Vill du ta in andra fonder än de förvalda måste du däremot vara noga med att inte understiga det minsta månadssparandet i de fonder du väljer.

   Ursäkta besväret!

   /Kristoffer, Avanza

 14. Hej!
  Ser detta som ett väldigt bra verktyg. Det enda som jag är kritisk till är att när jag testade att välja fonder så fick jag som förslag bland annat: ”SEB Globalfond – Lux”. Den har både köp- och säljavgift på 1% plus en årlig avgift på 1,57%. Om man sparar 1000 kr per månad i den fonden så blir köpavgiften 1200kr på 10 år utöver den vanliga avgiften. Om man sen ska ta ut dem får man betala 1% till. Man ska väl försöka att ha så lite avgifter som det är möjligt. Eller vad tycker ni?

  • Hej Fredde,

   Dessvärre har du fel angående fonden, då den varken har köp- eller säljavgift hos oss. De siffror du ser i fondfaktabladet är de maximala avgifterna som kan tas ut, men vi har förhandlat bort köp- och säljavgifterna i vårt avtal med fondbolaget. Du betalar därmed endast förvaltningsavgiften om du köper fonden genom oss.

   /Kristoffer, Avanza

 15. Bra grej för oss som inte kan så mycket. Hade emellertid varit tacksam om jag kunnat välja att fonderna ska ha hållbarhetsprofil. Det är de enda fonder jag kan tänka mig att välja.

 16. Hej på er,
  Bara att lyfta på hatten. Portföljgeneratorn är på så många olika nivåer en fantastisk tjänst, ur ett sparperspektiv men framförallt ur ett användarperspektiv.

  Kul att se!

 17. Hej, kul och användbar funktion!

  Jag hade gärna sett att man under ”summering” av den genererade portföljen längst ner på sidan hade fått fram det viktade medelvärdet för avgift och utveckling med avseende på portföljens fördelning av innehaven. Just nu verkar avgift och avkastning bara beräknas som det klassiska medelvärdet utan hänsyn till hur portföljens innehav är fördelade.

  Om en fond får 80% av kapitalet och en annan fond får 20% så är det inte rättvist att bara ta (0.5*fondavgift1 + 0.5*fondavgift2) som medelvärde, utan det borde vara (0.8*fondavgift1 + 0.2*fondavgift2) tycker jag. Då får man fram värden som stämmer med den portfölj som slutligen sätts samman.

 18. Jätte bra verktyg! Bra jobbat, Avanza! Hade dock velat se flera billiga indexfonder i genererade förslag i stället för 1,5 – 2 procentiga aktivt förvaltade fonder.

 19. Hej, verkligen bra med slumpgeneratorn. Är dock bara ngt förbryllad över hur man vet att en fond är femstjärnig? tag tex SEB Global fond som har olika antal stjärnor beroende på var man tittar (kolla på SEB:s hemsida och jämför med Morningsstars hemsida). Är Morningtons hemsida rättesnöret? Hur gör ni för att veta hur många stjärnor en fond har?/Abis

  • Hej Henrik,

   Vi får datan direkt från Morningstar, vilket samtidigt är de som sätter betyget på fonden. Nu kan jag tyvärr inte svara för varför SEB inte har en uppdaterad information på deras hemsida, men 5 stjärnor är rätt i det här fallet.

   Med vänlig hälsning,
   Daniel

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.