Fondförvaltarens expertis och förutsättningar – ett perfekt komplement till aktieportföljen

Precis som min kollega Alexander skrev för en månad sedan är diversifiering viktigt för att minska den unika risken i portföljen. Många av våra kunder är väldigt intresserade av aktier och investerar därför mestadels i aktier. En utmaning jag själv upplever med aktier är att jag lätt hamnar i branscher och marknader som jag själv upplever att jag behärskar.

En konsekvens av det är att portföljen lätt blir koncentrerad och då utsatt för unika risker. Ett utmärkt komplement till aktieportföljen anser jag därför vara fonder. Genom att investera i fonder kan jag exponera mig mot marknader eller branscher som jag tror kommer att växa i framtiden och samtidigt dra nytta av fondförvaltarens edge gentemot mig.

Få exponering mot branscher som du själv har mindre kunskap om

Även om du själv har en uppfattning om att en marknad eller bransch kommer växa i framtiden kan det vara svårt att förstå vilka specifika bolag inom branschen som kommer vara vinnare i framtiden. I I Avanzapodden intervjuar Nicklas & Johanna Mikael Svensson som förvaltar en medtech- och läkemedelsfond. Jag är själv övertygad om att Medtech och Läkemedel kommer bli en allt större del av vår ekonomi och att många bolag kommer nå finansiella framgångar i detta område. Att jag däremot skulle ha bättre koll på specifika bolag än experter och läkare tror jag är ytterst osannolikt. Att då hitta en fond inom detta segment menar jag vara perfekt för min diversifiering och exponering mot en marknad som jag tror kommer växa i framtiden.

Asien är ett annat exempel där min kunskap kring bolagen är begränsad även om jag tror att det finns stora tillväxtmöjligheter i regionen. Förutom att kunskapen är begränsad för den enskilda investeraren kan det också vara svårt att få tillgång till relevant information om bolagen. Idag finns det flertalet fonder som riktar in sig bolaget där inte heller förvaltningsavgiften är allt för hög.

Dra nytta av fondförvaltaren

Förutom att behärska marknader och branscher du själv inte har koll på har fondförvaltare ofta en edge mot den enskilda investeraren. Fondförvaltare jobbar hela dagen med fonden och har därför betydligt mer tid än gemene man att analysera bolagen. De seriösa förvaltarna är dessutom betydligt närmare bolagen och dess ledningen och får ofta träffa dem på diverse presentationer och företagsbesök.

Hitta fonder du vill investera i

För att hitta lämpliga fonder vill jag lyfta fram vår fondinspirationssida. Där kan du hitta historiska vinnarna, fonderna med högst betyg och även sortera utifrån branscher och geografiska marknader. Ett annat tips är att använda vår nya Fondlista, där du enkelt kan filtrera och jämföra fonder. Sortera på avgifter, utveckling, hållbarhetskriterier eller det som är viktigt för just dig och fatta mer informerade beslut.

Daniel Mc Phee, Private Banking

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Dela inlägget

Relaterade inlägg

Kommentarer