Så agerade Private Banking kunderna 2019

Nu är det snart dags att ringa in det nya året men låt oss dessförinnan blicka tillbaka på det gångna året och reflektera lite grann kring hur ni Private Banking-kunder agerat under 2019.

Med facit i hand kan vi konstatera att 2019 blev det starkaste börsåret under det gångna årtiondet. Faktum är att sista året under föregående årtionde också blev det starkaste dito med en uppgång på +48% inklusive utdelning 2009. Nu kanske du tänker att det ju faktiskt utspelade sig mitt under återhämtningen från finanskrisen, det stämmer förvisso men även 2019 karaktäriseras av att vara ett återhämtningens år. För att sätta uppgången på en bit över 30 % inklusive utdelning i kontext så kan sägas att vi är 7% över fjolårets toppnivå och 4,5% över vårt förra All Time High från 27 april 2015.

Stockholmsbörsen föll som mest -17,9% från 29 augusti ifjol och i USA blev 2018 det sämsta året sedan finanskrisen och sämsta december sedan depressionen. Men när det negativa sentimentet och oron för stigande räntor och vikande konjunktur förbyttes till konjunkturell optimism ackompanjerat av tre räntesänkningar från FED så förbyttes oron mot spirande optimism. USA går mot bästa börsåret sedan 1997 och techsektorn i S&P 500 går med sina 48% uppgång mot bästa börsåret detta årtionde.

Kraftigaste börsuppgången på ett decennium

Stockholmsbörsen har med sina 27% exklusive utdelning tryggat sin marginal för att bli det bästa börsåret under detta årtionde, trots att det faktiskt är en hel handelsdag kvar när detta skrivs. Årtiondet har bjudit på 7 positiva år och 3 negativa samtidigt som vi haft korrektioner under alla år utom 2017 då nedgången under året stannade på -8,5%. I år har vi haft 2 korrektioner, dels mellan 25 april och 3 juni då börsen sjönk -12,12% och dels 3 juli till 15 augusti då börsen oroade sig för inverterad räntekurva och sjönk -10,80%. December isolerat är den bästa decembermånaden sedan 2010.

Kikar vi på hela årtiondet så bjöd 2010-talet på en börsuppgång på 88 procent eller närmare 170 procent inklusive återinvesterad utdelning, alltså +10,5% om året i Sverige. I USA steg S&P 500 +13,5% om året i snitt medan techsektorn som är årtiondets vinnare bjöd på +17,3% per år i snitt. i USA steg Netflix 4 000 % och i Sverige var det Fortnox som var börshimlens starkast lysande stjärna med en uppgång på nästan 6 000% eller 50% om året (CAGR).

 

Hur agerade Private Banking kunderna under året?

I inledningen på året höll våra kunder nästan 15% likvida medel medan aktier låg på 61%, fonder på 19% och övriga produkter på cirka 5%. Framåt slutet på året har andelen aktier i portföljen ökat några procent på bekostnad av fonder och likvida medel som sjunkit ned till 12 %.

Fokus på tillväxt snarare än utdelning?

En annan intressant spaning är att utdelningsjägarna till synes bytt bransch, samtidigt som räntan förvisso höjts för andra gången på två år, men nu förväntas cementeras nära noll under några år framåt. I januari hade ungefär en fjärdedel av det totala kapitalet inom Private Banking placerats i högutdelande aktier med en direktavkastning på mellan 5-10%. I slutet på året har den siffran dalat ned till 15% medan vi sett en rejäl ökning i aktier som yieldar mellan 0-3%. Förvisso ska vi komma ihåg att direktavkastningen på börsen sjunker i takt med stigande aktiekurser, även om det inte förklarar hela skiftet. Man kan även ana en marginell ökning av större bolag i portföljen på bekostnad av de mindre börsbolagen.

Vilka aktier och fonder har man favoriserat?

På aktiesidan har man favoriserat de stora OMXS30-bolagen. Faktum är att samtliga innehav som flest kunder tryckt på köpknappen för att köpa faktiskt ingår i indexet. Investor B är den aktien som lockat flest köp och är faktiskt den mest ägda svenska aktien bland alla våra kunder. Det senaste årtiondet har Investor bjudit på en imponerande resa med en årlig effektiv avkastning på +18,2% (CAGR). Nedan ser du vilka aktier och fonder som fått flest nya ägare under året.

Favoritaktierna under året

 1. Investor B
 2. Hennes & Mauritz B
 3. Volvo B
 4. Kinnevik B
 5. Nordea
 6. Skanska
 7. ABB
 8. Telia Company
 9. SEB A
 10. Swedbank A

Favoritfonderna under året

Om aktiefavoriterna tillhör OMXS30 så är det hela indexet som gäller på fondsidan. Avanza Zero följer ju nämligen indexet SIX30RX som är just OMXS30 inklusive återinvesterad utdelning. På andra plats kommer den populära fonden som följer börsens investmentbolag och på tredje plats så hittar vi Avanza Global. Den fonden lanserades precis innan fjolårsfrossan på amerikanska börsen men har det senaste året, tack vare den initiala nedgången, gett en avkastning på +37%.

 1. Avanza Zero
 2. Spiltan Aktiefond Investmentbolag
 3. Avanza Global
 4. Swedbank Robur Ny Teknik A
 5. Didner & Gerge Aktiefond
 6. Spiltan Räntefond Sverige
 7. Didner & Gerge Småbolag
 8. SPP Aktiefond USA
 9. Swedbank Robur Access Asien
 10. Spiltan Globalfond Investmentbolag

Favoriterna bland börsens småbolag

Om vi lyfter på någon sten extra och inte nöjer oss att enbart titta på de 10 mest populära aktierna, eftersom de ofta är just de största bolagen, utan istället letar de små guldkornen så hittar vi lite andra namn.

 1. Infracom
 2. Cell Impact
 3. ByggPartner
 4. Sportamore
 5. Cyxone
 6. Nilörngruppen B
 7. SenzaGen
 8. Herantis Pharma
 9. Azelio
 10. Toadman Interactive

Utländska favoriter

Sist men inte minst tycker jag även att vi ska kolla på de utländska favoriterna

 1. Nvidia
 2. Caterpillar
 3. TechnipFMC
 4. ServiceNow
 5. Apache
 6. Sampo
 7. Square
 8. Norfolk Southern
 9. Microsoft
 10. LVMH

Psst… är du nyfiken på hur samtliga avanzianer agerat under 2019? I så fall kan du läsa det i det här blogginlägget.

Vi på Avanza vill tacka för 2019 och ser fram emot att dela 2020 med dig!
Nicklas

 

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza. 

Dela inlägget

Relaterade inlägg

Kommentarer