Juridisk rådgivning med Lexly – vem får vad vid en separation?
Som Private Banking-kund kan du få tillgång till familjejuridisk rådgivning online och via telefon genom vår samarbetspartner Lexly. Du kan även enkelt upprätta avtal själv, antingen online eller med hjälp av en jurist. Besök Lexly för mer information och för att använda tjänsten.
Vem får vad vid en separation?
En skilsmässa är aldrig lätt och även juridiken kring den kan verka snårig. Hur skriver man ett bodelningsavtal? Hur delar man upp egendomen? Vad händer med era lån? Vem har rätt till vad? Här reder vi ut vad som gäller.
Värdera och dela upp tillgångarna mellan er
En viktig del är att värdera och dela upp tillgångarna mellan er, vilket görs i ett bodelningsavtal.
Vi rekommenderar alla att skriva ett bodelningsavtal; även om du och din partner är överens och även om ni endast har begränsade tillgångar. Anledningen är att man har rätt att kräva bodelning långt i efterhand. Då kan den ekonomiska situationen se annorlunda ut och ni kanske inte längre är överens om hur en uppdelning ska göras.
Vid en skilsmässa sätter bodelningsavtalet punkt för er ekonomiska förbindelse rent juridiskt och redogör vem som ska ha vad. Ofta kräver banken ett bodelningsavtal för att ni, var och en för sig, ska ha möjlighet att ta nya bolån.
Så här går ni tillväga
Ni listar, var och en för sig, er egendom och drar av eventuella skulder. Den egendom som inte är enskild genom äktenskapsförord, villkor i testamente eller gåvobrev ska ingå i bodelningen. Ni lägger sedan samman summorna och delar beloppet lika. Det är endast överskottet ni delar på; inte eventuella skulder och lån. Värdet från den ena maken kan alltså aldrig vara mindre än noll.
Om ena maken har egendom till ett högre värde, har den andra maken rätt till halva mellanskillnaden. Du har i första hand rätt att tilldelas dina egna saker. Makarna kan dock, om båda vill, komma överens om att mellanskillnaden inte ska betalas. Kläder, presenter och andra personliga tillhörigheter av mindre värde har ni rätt att utelämna. Dyrbara hobbyartiklar som till exempel en omfattande kamera- eller golfutrustning ingår däremot i bodelningen.
Egendom som införskaffats efter dagen då ansökan om skilsmässa inkommit till domstolen ska som huvudregel inte ingå i bodelningen.
För att du ska få överta till exempel en bostad måste du också överta eventuella bolån. Det är därför viktigt att du får godkännande från banken att ta över lånen innan bodelningsavtalet skrivs på.
Skriv bodelningsavtal
Hos oss kan du enkelt och tryggt skriva ett juridiskt korrekt bodelningsavtal online eller tillsammans med en av våra jurister via telefon- eller videomöte. Om du väljer att skriva avtalet online svarar du på ett antal frågor, samma frågor som juristen skulle ställa till dig vid ett möte. Utifrån dina svar skapas sedan ett skräddarsytt avtal som kan laddas ner direkt och som även sparas på Mina sidor.
Med vårt webbverktyg får ni hjälp med:
- Att räkna ut hur mycket respektive part har rätt till.
- En korrekt uppställning av alla poster i bodelningsavtalet.
- Att specificera den egendom som ska ingå i bodelningen.
- Att avgöra vilken egendom som ska ingå i bodelningen och inte.
- Hur ni räknar fram och drar av eventuell skatt.
Vill du veta mer? Spana in Lexly här för att skriva bodelningsavtal och läsa mer om vilka förmåner du har hos Lexly.
Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.