Så har Private Banking-kunderna agerat i mars

I samband med att vi lägger mars bakom oss är även första kvartalet för 2022 avslutat. Index har för varje månad under kvartalet haft en negativ trend men för mars är nergången för OMX 30 måttfulla -1,82%. Detta efter att ha återhämtat sig från bottennoteringen 7 mars då vi var nere och testa 1900-nivån. Vi går nu in i april som rent historisk brukar vara en bra börsmånad. Genomsnittet för april sedan 1990 är en uppgång på 2,39% för OMX 30. Bara november har ett högre genomsnitt på 2,66% under denna tidsperiod.

Graf över OMX Stockholm 30
Källa: Infront

 

Mest handlade aktierna

Listan nedan visar vilka aktier flest Private Banking-kunder har köpt respektive sålt (netto) under mars månad.

Mest köpta och sålda aktier under mars 2022.

I listan över månadens mest nettoköpta aktier finner vi många intressanta aktier och rörelser. Hennes & Mauritz har under månaden haft det tufft där bolaget den sista mars offentliggjorde sin rapport vilket fick aktien att falla knappt 13% på en dag. Detta på grund av att vinsten var klart lägre än förväntat. Rörelsevinsten landade på 458 MSEK där analytiker hade väntat sig en rörelsevinst om 1197 MSEK. Utöver rapporten har bolaget under månaden stängt sina butiker i Ryssland.

SSAB har haft en fin månad där mycket av uppgången handlar om att råvarupriserna har stigit brett, i bolagets fall handlar det främst om stålpriserna som ger vinsten en skjuts upp. Även SAAB har under månaden stigit kraftigt. Här handlar det om staters ökade behov av militär utrustning. Många länder har under senare tid kommunicerat att man framöver kommer prioritera mer pengar mot försvaret. Exempelvis har Magdalena Andersson under månaden kommunicerat att Sverige ska öka försvarsanslaget till två procent av BNP.

För listan över mest nettosålda aktier under månaden sticker Ferronodic ut. Bolaget är återförsäljare av tyngre industrimaskiner med stor exponering mot Ryssland, cirka 75%. Efter sanktionerna mot Ryssland har utsikterna för bolaget blivit betydligt mer bekymrande än tidigare. Capio kom med ett bud på GHP Specialty Care den sjunde mars. Budet är 35 kronor per aktie vilket innebar en premie på 95,7% från stängningskursen föregående börsdag. Här har många kunder valt att sälja av sina aktier för att få loss dessa pengar.

Mest handlade fonderna

I fondhandeln har globalfonder tagit förstaplatsen från Sverigefonder som den populäraste fondkatergorin att köpa under månaden. En förklaring till detta kan vara att dollarkursen mot svenska kronan toppade 7 mars på 10,07 och har sedan fallit tillbaka till 9,39 vilket kan ha fått sparare att köpa på bättre nivåer. I tider av oro tenderar investerare att söka sig till större marknader där USA som är en stor del av globalfonder är den största marknaden.

Över listan för mest nettosålt finns Ryssland och östeuropafonder. Många fondbolag har under månaden öppnat upp för handel igen i dessa fonder efter att varit stängda på grund av Moskvabörsens handelsstopp.

Mest sålda och köpta fonderna i mars 2022.
*Endast ett netto av färre än 20 kunder som sålt.

Fonderna som sålts och köpts mest i mars 2022.

Listan över mest köpta enskilda fonder ser i stort sett ut som den brukar göra med samma fonder i topp. Övergår vi i stället till fonderna som nettosålts mest hittar vi i topplistan många fonder med en mer återhållsam inställning till risk i förhållande till rena aktiefonder. Vi kan här se Spiltan Högräntefond, Spiltan Räntefond Sverige och IKC Avkastningsfond. Efter början av årets tuffa kursutveckling på indexnivå ser det därför ut som om kunder nu vågar sig in i mer riskfyllda fonder igen. Då räntor fortsatt upp kraftigt har investerare viktat ner tillgångsslaget. Efter den senaste tiden prissätter dock marknaden nu att FED skall höja upp till 3% under senare delen av 2023 och att Riksbanken skall följa efter och då upp mot 2% under samma period.

Vi har under månaden fortsatt vår indexresa ner på börserna. Index har dock inte gått ner lika mycket som tidigare och vi har även fått en studs från bottennivån den sjunde mars. Att försöka tajma börsen är oerhört svårt och intradag har vi sett stora rörelser. Nu när vi går in i april kommer rapporterna för Q1 börja trilla in. Vi lär också få höra mer om kriget i Ukraina och hur fredssamtalen utvecklar sig. Det är spännande börstider med många olika saker att hålla koll på.

Johan Hagberg, Kundansvarig Private Banking.

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg