Årets visdomsord från Warren Buffett

Warren Buffett är en av vår tids mest framgångsrika investerare och känd för att ha byggt upp sin förmögenhet genom att investera långsiktigt i framgångsrika och stabila bolag via konglomeratet Berkshire Hathaway. Det årliga brevet till aktieägarna i årsredovisningen innehåller alltid tänkvärda godbitar och årets upplaga har precis släppts.

Sedan 1965 har aktieägarna i Berkshire Hathaway fått en årlig genomsnittlig effektiv avkastning på 19,8%. Tid och avkastning gör som bekant underverk vilket blir tydligt när man reflekterar över det faktum att detta lett till en totalavkastning på hela 3 787 464%. För att konkretisera siffran innebär det att $1000 investerade vid start idag är värda strax under $40 miljoner. Om summan i stället investerats i det amerikanska börsindexet S&P 500 så hade den växt till $247 000 under samma period.

Många har förmodligen både köpt och sålt längs vägen och långt ifrån alla har varit med sedan start. Men trots detta har faktiskt fler än man kan tro varit just det. Det blev jag varse när jag besökte Berkshire Hathaways årsstämma i Omaha, Nebraska 2015, också kallad ”The Woodstock of capitalism” där jag samtalade med några långväga aktieägare.

Godbitar från årets brev till aktieägarna

Warren Buffett och hans parhäst Charlie Munger är nu till åren komna. Warren fyller 93 år i år och Charlie fyller 99. Med ålder kommer visdom och den har vi fått ta del av under de senaste 58 årens brev till aktieägarna.

I årets upplaga reflekterar Warren över att de förvaltar ett stort antal människors besparingar och att många av deras aktieägare varit med under en stor del av sitt vuxna liv. Aktieägarbasen karaktäriseras lite grann av ”once a saver, always a saver”. När man pratar om investeringar, speciellt i rådgivningssammanhang så dyker alltid frågan kring sparhorisont upp. Sällan hör jag däremot diskussioner kring ett livslångt sparande utan tydlig exitstrategi, för att borga en ekonomisk trygghet genom livet.

Warren och Charlie investerar både i onoterade bolag och i noterade bolag med gynnsamma ekonomiska karaktäristika och trovärdig ledning. De understryker att de investerar baserat på deras tro om bolagets långsiktiga fundamentala utveckling och att de är business pickers, inte stock pickers. Med tanke på att aktiekurserna svänger bra mycket mer än bolagens underliggande verksamhet så kan synsättet nog skänka en god nattsömn.

Börsens svängningar skapar möjligheter

Warren menar att en fördel med noterade bolag är att det från tid till annan blir mycket enkelt att köpa andelar av ett fantastiskt bolag till fantastiskt pris. Som jag brukar säga, börsen är en drama queen som tenderar att överdriva åt båda håll.

Han menar att det är fundamentalt viktigt att förstå att aktier ofta handlas till genuint dåraktiga priser, både alldeles för högt och alldeles för lågt i förhållande till bolagets inneboende värde. Effektiva marknader existerar bara i teorin, något jag tror många av oss instämmer i. Inte minst med tanke på den styvmoderligt behandlade dimensionen av börspsykologi som ofta spökar på börsen.

Rensa ogräset men låt solrosorna växa

Efter 58 år bakom spakarna bjuder Warren på en liten reflektion. Han menar att de flesta av hans beslut vad gäller kapitalallokering har varit sisådär. Vissa riktigt dåliga beslut menar han även räddats av ren och skär tur. Men till faktum hör att avkastningen under perioden är ren och skär världsklass, hur man än vrider och vänder på det. Den delikata avkastningen är ett resultat av ett dussin genuint mycket goda investeringsbeslut, ungefär ett vart femte år i snitt menar han.

Han bjuder även på några talande exempel av det han kallar för ”The Secret Sauce”.

För 29 år sedan, närmare bestämt år 1994, slutförde Berkshire Hathaway sitt köp av 400 miljoner aktier i Coca Cola, varumärket behöver knappast närmare introduktion.

Summan var 1,3 miljarder dollar, då en betydande summa. Den första utdelningen uppgick till 75 miljoner dollar, vilket alltså motsvarar en direktavkastning på 5,7%. Fram till 2022 steg den utdelningen till hela 704 miljoner dollar. Det innebär att Yield on Cost, alltså dagens utdelning i förhållande till vad man en gång i tiden betalade för aktierna uppgår till 54%. Omvänt kan man säga att Berkshire Hathaway får tillbaka hela den initiala, då betydande, investeringen på 22 månader.

Ytterligare ett exempel på långsiktighet är American Express. Ett varumärke som givet sin segmentering bör vara välkänt i Connoisseurs läsarkretsar. Detta är ett portföljbolag i Berkshire Hathaway och år 1995 investerade man 1,3 miljarder dollar här också. Sedan dess har utdelningarna stigit från 41 miljoner dollar till 302 miljoner dollar. Därmed uppgår Yield on Cost till 23%, utöver detta får man såklart även lägga till aktiens kurstillväxt, sammantaget blir det en god totalavkastning.

På tal om ogräs. Warren påminner att om han gjort en lika stor investering på 1990-talet i något som knappt rört sig utan bara behållit sitt värde, såsom en 30-årig statsobligation, så hade den investeringen utgjort 0,3% av bolagets värde. Lärdomen är att ogräs vissnar bort medan blommorna blommar ut över tid. Allt som krävs är några få riktiga vinnare och sen gör det ingenting om man börjar så tidigt som möjligt och lever så länge som möjligt, noterar han. Warren köpte som bekant sin första aktie redan som 12-åring.

Han avslutar med att reflektera kring att det finns många aktieägare i bolaget som nu är god för hundratals miljoner dollar eller till och med flera miljarder, men som aldrig studerat bolagets nyckeltal och multiplar. De vet helt enkelt att Warren och Charlie, tillsammans med respektive familjer, fortsätter att ha rejält med ”skin in the game” och rimligtvis kommer förvalta pengarna på samma sätt som de förvaltar sina egna. Aktieägarna sitter ju i samma båt, en påminnelse om ägare av kött och blod och ledande befattningshavare som följer pilotskolan.

Här är de 10 största noterade innehaven i Berkshire Hathaway

1. Apple

2. Bank of America

3. Chevron

4. American Exrpess

5. Coca-Cola

6. Kraft Heinz

7. Occidental Petroleum

8. Moody’s

9. Activision Blizzard

10. HP

//Nicklas

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg