Så har Private Banking-kunderna agerat i april
Efter ett starkt första kvartal har OMXSGI för månaden handlats sidledes och stänger april med en mild uppgång om 0,20%. Vi är mitt i rapportsäsong där bolag kommit in med blandade rapporter och inte sällan haft kraftiga kursrörelser.
Då rapportsäsongen pågår tenderar makro att få mindre fokus men viktigt att vara medveten om är hur inflationsutvecklingen skiljer sig mellan olika länder och därmed förväntningarna på när räntesänkningar kommer att ske.
Under månaden kom inflationssiffror från USA som var högre än väntat vilket gjort att marknaden prisar in den första räntesänkningen sker först i november medan Sveriges inflation kom in lägre än väntat där marknaden räknar med ränteräkning innan sommaren.
Källa: Infront
Mest köpta aktierna
- Volvo B
- SAAB B
- Nibe
- Handelsbanken A
- Investor B
- SSAB B
- Bravida
- Essity B
- Cibus Nordic Real Estate
- Boliden
Mest sålda aktierna
- Karnell Group
- Hennes & Mauritz
- Embracer
- Scandic Hotels
- Solventum
- Kindred Group
- Camurus
- SkiStar B
- Trelleborg B
- Humana
Månadens mest nettoköpta aktie är Volvo B. Bolaget har handlats ned under månaden där storägaren, kinesiska Geely har sålt samtliga av sina B-aktier motsvarande ett värde om cirka 14,2 miljarder SEK. När ett sådant stort belopp ska ut är det inte speciellt ovanligt att kursen går ned på kort sikt då potentiella köpare får chans att köpa ett stort antal aktier på en gång istället för att handla löpande på marknaden. Bland köparna fanns bland annat Industrivärden som köpte på sig en 1 miljon aktier från Geely och ytterligare 1 miljon aktier i marknaden.
Handelsbanken kom med rapport den 24/4 som var svagare än väntat. Den stora snackisen blev rörelsekostnaderna som kom in betydligt högre än väntat trots att VD Michael Green som gjorde sitt första kvartal har haft stor fokus på kostnadskontroll. Kursreaktionen blev -12,06%. Efter rapporten har dels våra kunder varit på köpknappen men också insiders som VD, finanschef och styrelsesekreterare samt vice ordförande och storägaren Fredrik Lundberg.
Bravida har fått stor uppmärksamhet under månaden. Det hela började 4/4 när kunden Region Skåne sagt upp sitt avtal och polisanmält bolaget efter en granskning om överfakturering. Detta blev än mer allvarlig 17/4 när det framkom genom en ljudfil att en chef i bolaget pressat fram anställda att lägga på fler timmar på fakturor. Denna person har nu fått lämna sin tjänst och det pågår i skrivande stund en utredning kring Bravidas sätt att arbeta med fakturering. Oavsett omfång har aktien handlats ned 19,97% för månaden.
Sist ut är att nämna på köpsidan är utdelningsfavoriten Cibus Nordic Real Estate som delar ut månadsvis. Bolaget släppte rapport den 23/4 där förvaltningsresultatet ökade 3,4% från samma period året innan men där en större nedskrivning gjordes på en fastighet i Finland. Aktien handlades ned något för att stänga dagen oförändrad. Sedan i slutet av februari är aktien upp drygt 20%.
Mest nettosålda aktie är Karnell Group, efter en lyckad börsintroduktion har aktiekursen fallit och stänger april -14,62%. Det tycks som om en del investerare tog en kortsiktig position och sedan valde att sälja när starten blev bra.
En aktie som är värd att nämna är Henne & Mauritz, bolaget kom med rapport i slutet av mars som var betydligt bättre än rapporten dessförinnan och som fick höjda riktkurser till följd. Likt många gånger förr har familjen Persson fyllt på med aktier. I bolagets fall är stor fokus att få upp rörelsemarginalen som kom in på 3,9% mot förväntat 2,5%.
Embracer har gått fram att tidigare förvärvat bolag till att nu när marknaden ser annorlunda ut lägga om strategin helt. Efter försäljningarna av Saber och Gearbox i mars kom man den 22/4 ut med nyheten av att resterande del av bolaget ska delas upp i tre, Asmodee (brädspel), Middle-earth Enterprises & Friends (spelbolag inom AAA-spelutveckling och förläggarverksamhet för PC och konsol) samt Coffee Stain & Friends (spelbolag med fokus på fokus på indie – och A/AA-premium- och free-to-play-spel för PC/konsol och mobil). Aktien är upp kraftigt sista månaden där många investerare hos oss valt att tacka för sig.
Solventum är sist ut vilket är en avknoppning från 3M, här har många aktieägare hos oss valt att sälja av avknoppningen.
Mest handlade fonderna
Likt i mars är Globalfonder på topp följt av Sverigefonder. Fonder med full exponering mot USA och tillväxtmarknadsfonder har stigit i listan med branschfonder Finans tappat något. Att investerare väljer att investera utanför landets gränser är ett sätt att diversifiera sin portfölj både gällande bolagsattribut och valuta. USA har betydligt större andel techbolag medan Sverige har en stor vikt bank och industri.
Säljsidan innehåller mer nischade fonder med fokus på enskilda länder exempelvis Brasilien och Australien. Vi hittar även att Hedgefonder som sålts av.
Källa: Infront
Dollarn fortsätter gå starkt mot svenska kronan där mycket om utvecklingen handlar om makrodata och följderna av detta. USA går fortsatt starkt med en arbetsmarknad som håller i sig och en inflation som inte faller som väntat medan Sverige går i stort tvärtom, svagare makro med en inflation som gått ned kraftigt, mer än förväntad. Detta i sin tur gör att räntesänkningar ligger närmare i Sverige som får en påverkan på valutan.
Mest köpta fonder
- Avanza Global
- Avanza Zero
- Spiltan Aktiefond Investmentbolag
- Länsförsäkringar Global Index
- Spiltan Globalfond Investmentbolag
- Swedbank Robur Technology
- Avanza Emerging Markets
- Avanza Auto 6
- Avanza 75
- AMF Aktiefond Global
Mest sålda fonder
- Lannebo Räntefond Kort
- Spiltan Räntefond Sverige
- IKC Global Infrastructure
- Handelsbanken Hållbar Energi A1 SEK
- Franklin Biotechnology Discv A(acc)USD
- Protean Select
- Thematica – Future Mobility Retl SEK Acc
- MS INVF Global Insight A
- Go Blockchain Fund A
- Avanza Ränta Global
Globala indexfonder har dominerat köp för månaden mer än vanligt där många fonder är med i listan med Avanza Global i topp. Populära fonderna Avanza Zero och Spiltan Aktiefond Investmentbolag är fortsatt kvar högt upp.
Säljsidan i sin tur toppas av de två räntefonderna Lannebo Räntefond Kort och Spiltan Räntefond Sverige följt av en blandning olika fonder. Här är det svårare att hitta ett gemensamt tema mer än att räntefonder fortsätts att säljas.
Nu är rapporterna här och därmed lägger bolagen sina kort på borden med blandade resultat. Svenska börsindex har klarat sig bra men frågan är om man tagit ut för mycket i förskott, kommer Riksbanken våga sänka räntan innan USA som många tror och hoppas på eller vågar man inte göra det med hänsyn till valutan?
// Johan Hagberg, Kundansvarig Private Banking
Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och ska inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.