Hur har våra rikaste kunder agerat under coronaoron?
Börsåret har haft en dramatisk inledning där coronavirusets spridning har skakat världen och lett till åtgärder som saknar motstycke. Länder i karantän, stängda gränser, oljekrasch och utbuds- & efterfrågechocker samtidigt har skapat något av en perfekt storm. Hur har våra Private Banking-kunder agerat i denna miljö? Låt oss titta lite närmare på det!
Turbulent börsperiod
Stockholmsbörsen backade -33,81% under 26 dagar vilket innebär att vi fick mer än halva nedgången under finanskrisen på blott 5% av tiden. I USA sjönk anrika Dow Jones -38% vilket är en procentenhet mer än fallet under andra världskriget, då indexet föll -37% under en period på fyra år.
Det amerikanska volatilitetsindexet VIX, även känt som ”skräckindex” som mäter den förväntade volatiliteten på S&P 500 nådde den högsta noteringen någonsin under denna börsturbulens. På mindre än en månad förändrades placerarnas världsbild fundamentalt och paniken var skyhög. Under denna turbulens har vi inte bara fått uppleva det snabbaste börsfallet någonsin utan också det största börsfallet under en enskild handelsdag.
I grafen ovan ser du dramatiken på VIX. Den nivå vi nådde under finanskrisen brukar slarvigt sägas indikera en systemkollaps, under börsfallet i år steg indexet högre än under finanskrisens mörkaste dagar.
Snabb återhämtning
Men även återhämtningen har varit snabb, om än ingen vet huruvida nedgången är över. Däremot verkar börsen räkna med en avmattning i spridningen av viruset, att det kommer en dag då eländet är över och det faktum att allt fler länder börjar diskutera strategier för att åter öppna upp ekonomierna. Under efterföljande 45 dagar sedan den 26 dagar långa nedgången har Stockholmsbörsen stigit +25% och många enskilda bolag desto mer. Det gäller inte minst fastighetsbolagen på börsen, vilka snabbt halverades efter stor oro på obligationsmarknaden.
I USA har uppgången varit ännu större där många index stigit norr om +30% och techbolagen har återigen klarat sig mycket bra. Förra årtiondet steg techsektorn i snitt +17,3% per år jämfört med S&P500 som steg +13,5% under perioden. En hundralapp i S&P 500 ökade därmed till 354 kronor medan samma hundralapp i techsektorn hade stigit till 493 kronor.
Denna nedgång får oss, föga förvånande, att tänka tillbaka till finanskrisen och jämföra. Då var banksektorn roten till mycket ont medan den idag står stark och kan stötta oss i denna utmanande period. Dessutom har det lyfts röster om att teknologi aldrig någonsin varit viktigare än vad den är nu. Amerikanska videokommunikationstjänsten Zoom har sett antalet dagligt aktiva användare öka från 10 miljoner till 300 miljoner sedan årsskiftet (siffran har i efterhand reviderats till deltagare). Det är även högst troligt att du lyssnar på poddar, ljudböcker, använder streamingtjänster eller sociala medier. Nyligen kunde vi läsa att Google Meet får in 2 miljoner nya kunder per dag och att de flesta videokommunikationstjänsterna globalt dessutom bygger på kod som utvecklats av svenska programmerare, en fjäder i hatten för lilla Sverige helt enkelt.
Vår digitala adaption ser helt annorlunda ut idag jämfört med perioden kring finanskrisen. Då sjönk techbolagen -75% i snitt medan de under denna period föll omkring -30%, förra gången föll de alltså mer än börsen medan de höll emot bättre denna gång. Men faktum är att många tjänster och digitala varumärken som idag är ”Household brands”, i samma utsträckning som Bregott eller Kalles Kaviar, inte ens fanns då. Låt mig påminna om att den tegelsten till smartphone du eventuellt hade under finanskrisen precis hade släppts. iPhone släpptes nämligen ungefär två veckor innan finanskrisen inleddes 13 juli 2007. Just finanskrisen varade i 473 dagar där börsen sjönk -58% oaktat utdelning. Kollapsen av Lehman Brothers har blivit synonymt med finanskrisen, även om den skedde efter att 91% av den totala nedgången redan passerats. Faktum är att Stockholmsbörsen vände upp blott 48 dagar efter Lehmans historiska kollaps.
Hur har då våra Private Banking-kunder agerat?
På klassiskt manér är det de stora och i relativa termer stabila bolagen som varit i fokus. Även om den utbuds- och efterfrågechock vi upplevt ställt mycket på ända och drabbat de flesta. Det är helt enkelt inte lätt att förbereda sig på att intäkterna mer eller mindre försvinner. Vissa bolag är ”coronavinnare” såsom Getinge med sina ventilatorer/respiratorer, Essity med sina hygienprodukter och Amazon med sin e-handel. Men myntet har som bekant två sidor. Våra Private Banking-kunder har både köpt bolagen som gynnas av denna utmanande period, men likaså de som drabbats hårt. I sistnämnda ringhörnan hittar vi Scandic Hotels som nyligen annonserade en nyemission på 1,75 miljarder kronor, Intrum med verksamhet i Italien och Pandox med hotellfastigheter för att nämna några. I mars såg vi en historisk aktivitet som saknar motstycke i Avanzas historia och nettoköpen var de största på flera år bland samtliga våra kunder. Med facit i hand så verkar det i skrivande stund som att våra kunder agerat korrekt.
Även om det är omöjligt att veta när coronakrisen blåser förbi så är börsen framåtblickande och nu fokuserar börsen på tiden efter corona. Vad säger bolagen om utsikterna i samband med rapporterna som nu trillar in? Får vi en utdelningssäsong i höst? Frågorna är många men det vi vet med all säkerhet är att den febrila aktivitet vi såg i mars har fallit väl ut, peppar peppar.
Svenska bolag med flest nya ägare sedan nedgången började
Svenska bolag med flest nya ägare sedan årslägsta
- Investor B
- Getinge
- Essity B
- Hennes & Mauritz B
- Scandic Hotels
- SBB B
- Intrum
- Pandox
- Millicom
- Castellum
Utländska bolag med flest nya ägare sedan nedgången började
- Mastercard
- LAM Research
- Medtronic
- Walt Disney
- Edwards Lifesciences
- Thermo Fisher Scientific
- Intuitive Surgical
- Nike
- Abbott Laboratories
Utländska bolag med flest nya ägare sedan årslägsta
*Siffrorna i inlägget baseras på intradagsrörelser, inte stängningskurser. Börsen bottnade 16 mars intradag men 23 mars om man tittar på stängningskurs. Antalet dagar som nedgången varade blir mindre om man enbart räknar börsdagar.
Hur har du agerat under börsturbulensen?
Allt gott,
Nicklas
Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter fraån Avanza.