Aktierna som mångmiljonärerna favoriserat i sommar

Av Avanza

06 sep 22

Share

Första halvan av börsåret bjöd på permafrost men i juli fick vi ett värmande sommarrally. Men säg det som varar, vad är ändå en bal på slottet… I augusti var det åter dags för snålblåst i form av fallande börser världen över. Våra Private Banking-kunder har dock inte legat på latsidan trots varma sommardagar, istället har de tankat aktier där stukade favoriter och storbolag dominerar listan.

2022 ser ut att bli sämsta börsåret sedan finanskrisen

Stockholmsbörsen bjöd på en rejäl kalldusch under första halvåret. Breda index (OMXSGI) föll som mest -29,3% fram till första juli samtidigt som amerikanska S&P 500 bjöd på sämsta första halvåret på 52 år. Teknikbörsen Nasdaq bjöd samtidigt på sämsta första halvåret någonsin. Faktum är att man som investerare inte ens kunnat övervintra i räntepapper.

Det har helt enkelt varit ett uselt år som ser ut att bli det sämsta sedan finanskrisens 2008. För det smalare indexet OMXS30 som huserar börsens giganter ser vi ut att gå mot femte sämsta året sedan 1990.

Inflationen styr börshumöret framåt

Sommarrallyt i juli vad dock en välkommen nyhet om att börsen faktiskt kan stiga ibland. I slutet på augusti hade dessutom den genomsnittliga aktien på Stockholmsbörsen stigit hela 25 % sedan årslägsta, en nyttig reflektion i ett annars så surt klimat.

Det som fick börserna världen över att ta ett glädjeskutt under juli var en förhoppning om att vi passerat inflationstoppen. Förvisso har vi sett att inflationstakten bromsat in lite grann men det är ännu för tidigt att utropa seger mot inflationstrollet. Marknaden tolkade dock det hela som att amerikanska centralbanken skulle kunna lätta på bromsen och kanske till och med sänka räntan nästa år. Det fick långräntorna att sjunka tillbaka och fastighetsaktier likväl som teknikaktier att stiga.

Lyckan blev kortvarig då amerikanska centralbanken under sitt årliga möte i Jackson Hole påminde om att deras högsta prioritet är att få inflationen under kontroll, vilket kan innebära högre räntor under längre tid. Det fick glädjeyran att komma av sig. Framåt är det både inflationsbekämpning och potentiell energikris som är de största oroshärdarna och som i stor utsträckning lär påverka börserna.

Det är som mörkast innan det ljusnar

Den utslitna klyschan ”efter regn kommer solsken” passar ypperligt här. Historiskt har dåliga börsår i regel följts av ett flertal goda. Men ingen regel utan undantag, under IT-kraschen föll börsen under hela tre kalenderår.

Även om vi inte vet var botten återfinns i denna nedgångsperiod så vet vi att det är som mörkast innan det ljusnar. De stora orosmolnen i höst lär vara inflationen, centralbankernas agerande, energipriser samt risken för energikris i Europa. För hushållens räkning tränger stigande priser undan spar- och konsumtionsutrymme medan bolagen ser stigande priser erodera konkurrenskraft och krymper marginaler.

Å andra sidan har många aktier fallit rejält. Den genomsnittliga aktien på Stockholmsbörsen står fortfarande 39 % lägre nu jämfört med för ett år sedan, så den stora frågan är hur mycket som redan är diskonterat i marknaden. Börsen handlar som bekant om förväntningar.

Aktierna som köpts mest i sommar

Så vilka aktier har då favoriserats? Våra kunder har nettoköpt aktier varje månad under året, så även under sommaren. Var femte köpkrona går till fastighetsbolaget SBB och investmentbolaget Investor som är de två mest populära aktierna bland våra kunder.

  1. SBB B
  2. Investor B
  3. Swedbank A
  4. Sinch
  5. Sandvik
  6. Castellum
  7. SBB D
  8. Atlas Copco B
  9. Handelsbanken A
  10. H&M
  11. SSAB B
  12. BHG Group
  13. Volvo B
  14. Electrolux B
  15. SSAB A

Fastighetsbolaget SBB har favoriserats mest. Sektorn har haft det tufft i år där Carnegie Real Estate Index (CREX) mer än halverades som mest på grund av bland annat stigande räntor vilket skapat en refinanseringsoro på företagsobligationsmarknaden. Kort och gott kan man säga att investerarna oroar sig för att fastighetsbolagens räntekostnader kommer stiga rejält framöver. SBB har sjunkit betydligt mer än sina sektorkollegor i år och har heller inte hängt med i uppstudsen, vilket rimligtvis är en bidragande faktor till att många kunder tryckt på köpknappen.

Investor är den mest ägda aktien hos oss likväl som i hela Sverige enligt Euroclear. Det är ett basinnehav för många som kunderna ofta fyller på när det stormar på börsen, så även denna gång.

Sammantaget kan man säga att Private Banking-kunderna köpt mer i sina befintliga favoritaktier samtidigt som man fiskat upp stukade aktier i förhoppning om en återhämtning. Sist men inte minst har man kryddat detta med att köpa exempelvis bankaktier som gynnas av stigande räntenivå och samtidigt ger sina aktieägare en relativt hög direktavkastning.

Nu håller vi tummarna för en trevligare börshöst,
Nicklas.

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg