Allt du behöver veta om äktenskapsförord

Av Avanza

01 jun 22

Share

Vad innebär ett äktenskapsförord? Och när är det bra att skriva ett sånt? Vår samarbetspartner Lexly svarar på vad som är viktigt att känna till gällande äktenskapsförord och hur du kan tänka.

Giftorätten omfattar allt

Det spelar ingen roll att du köpte huset eller startade företaget innan du gifte dig, all egendom som inte är reglerad som enskild egendom genom ett äktenskapsförord, testamente eller gåvobrev delas lika mellan dig och din partner vid en skilsmässa.

Allt eller vissa saker?

Genom att skriva ett äktenskapsförord kan du och din partner bestämma att vissa tillgångar inte ska ingå i den gemensamma potten vid en eventuell skilsmässa.

Tänk på att man kan välja att antingen specificera vilka tillgångar som inte ska ingå i en bodelning eller bestämma att var och en ska behålla sitt. Det är inte ovanligt att man till exempel uppger att endast viss egendom ska vara enskild och därmed inte delas vid en skilsmässa. Till exempel en viss tavla eller ett smycke som gått i släkten i generationer.

Registreringskrav

En förutsättning för att ni ska kunna skriva äktenskapsförord är att ni är överens, eftersom äktenskapsförordet måste skrivas under av er båda. Äktenskapsförordet måste även registreras hos Skatteverket för att vara giltigt.

Egenföretagare? Trygga det du har byggt upp

Du som företagare behöver ett äktenskapsförord om du är gift eller ska gifta dig och vill vara säker på att du får behålla hela företaget vid en skilsmässa. Som egenföretagare pensionssparar man ofta privat och vad många inte vet är att det privata pensionssparandet kan komma att ingå i bodelningen. Vid en skilsmässa riskerar du alltså i värsta fall att förlora hälften av både ditt bolag och dina pensionspengar om du saknar äktenskapsförord.

I ett kompanjonsavtal kan delägarna avtala om att samtliga delägare i företaget ska upprätta ett äktenskapsförord. På så sätt kan ni försäkra er om att en delägares före detta partner inte kommer in i bolaget till följd av en skilsmässa.

Kan man ångra ett äktenskapsförord?

Ja det kan man – via ett nytt registrerat äktenskapsförord kan man upphäva ett tidigare äktenskapsförord. Men man behöver vara medveten om att registrerade äktenskapsförord är bindande och att de inte kan hävas av endast den ena parten. För att ångra ett äktenskapsförord krävs det alltså att båda är överens och skriver under ett nytt äktenskapsförord om att det tidigare inte längre ska gälla.

Utgå från er situation

Att helt avtala bort giftorätten passar inte alla. Tänk på att utgå från just er situation och fundera på hur ni vill ha det utifrån era förutsättningar.

Så skriver du ett äktenskapsförord

Hos oss kan ni enkelt och tryggt skriva äktenskapsförord online eller tillsammans med en jurist via telefon, helt skräddarsytt efter just era förhållanden. Om ni väljer att skriva äktenskapsförordet online svarar ni på ett antal frågor, samma frågor som juristen skulle ställa till er vid ett möte. Utifrån dina svar skapas sedan ett skräddarsytt avtal som kan laddas ner direkt och som även sparas på Mina sidor. Istället för att gå till en juristbyrå som fakturerar per timma, skriver du avtalet till fast pris, när det passar dig.

Besök lexly.se/avanza för att skriva äktenskapsförord och läsa mer om dina förmåner hos Lexly.

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg