Andrahandsuthyrning – viktiga saker att tänka på

Av Avanza

13 maj 22

Share

Går du i tankarna på att hyra ut sommarhuset, lägenheten eller en annan bostad? Vår samarbetspartner Lexly är experter på juridik och har stenkoll på vad du måste tänka på. Här svarar de på vanliga frågor om vad som är bra att veta när man ska hyra eller hyra ut en bostad.

Varför är det viktigt att skriva hyresavtal?

Ett skriftligt hyresavtal skapar trygghet och säkerställer att båda parter är helt överens om vad som gäller. Avtalet fungerar även som bevis vid en eventuell tvist. Utan ett skriftligt avtal står ord mot ord. Det finns givetvis lagar som styr vad en hyresgäst och en hyresvärd får och kan göra. Men lagarna omfattar inte alla situationer och många gånger kan ni komma överens om mer förmånliga villkor i ett hyresavtal.

Hur mycket får man ta i hyra?

Det finns som sagt två lagar gällande uthyrning, den så kallade hyreslagen samt lagen om uthyrning av egen bostad.

Uthyrning av hyreslägenhet ska följa hyreslagens regler, andrahandsuthyraren får i regel inte ta ut mer i hyra än vad han eller hon själv betalar. Om lägenheten hyrs ut möblerad får ett hyrespåslag göras med omkring 10-15%.

En skälig hyra för bostadsrätt motsvarar en rimlig avkastningsränta i förhållande till bostadens marknadsvärde per år, utöver avgiften. För närvarande är riktvärdet 4 %. Skälig hyra för uthyrning av egenägd bostad räknas ut på följande sätt: en lägenhet som exempelvis är värd 1 000 000 kronor med en månadsavgift om 1000 kronor: 1 000 000 x 0.04/12 +1 000 = månadshyran blir 4 333 kronor.

Vad gäller för uppsägningstid för hyres- respektive bostadsrätt?

När det gäller hyresrätter kan hyresgästen alltid säga upp hyresavtalet till det månadsskifte som inträffar tidigast tre månader från uppsägningen, oavsett avtalad uppsägnings- och hyrestid. Hyresvärden är däremot normalt bunden av avtalet under hela hyrestiden, om hyresavtalet löper på bestämd tid. När det gäller bostadsrätt får hyresgästen alltid säga upp avtalet till det månadsskifte som inträffar tidigast efter en månad från uppsägningen. Hyresvärden får säga upp avtalet till det månadsskifte som inträffar tidigast efter tre månader från uppsägningen. Även detta gäller oavsett avtalad uppsägnings- och hyrestid.

Vad innebär besittningsskydd?

Besittningsskyddet innebär att hyresgästen inte automatiskt är skyldig att flytta den dag som står i uppsägningen. Besittningsskyddet gäller främst för hyresrätter och inträder efter två års sammanhängande andrahandsuthyrning av bostadshyreslägenhet. Ska uthyrningen pågå längre tid än två år i följd rekommenderas att man upprättar ett särskilt avtal om man inte vill att besittningsskyddet ska gälla. Detta avtal kan behöva godkännas av hyresnämnden för att bli giltigt.

När det gäller uthyrning av egenägd bostad så finns det inget besittningsskydd om hyresförhållandet påbörjades efter 1 februari 2013. Det är viktigt att noggrant kontrollera vad som gäller i just ditt fall.

Bra att tänka på när du hyr ut din bostad:

  • Inhämta alltid bostadsrättsföreningens godkännande inför en uthyrning.
  • Se över din hemförsäkring – vad täcker din försäkring om du har en hyresgäst? Har hyresgästen en egen hemförsäkring med ansvarsskydd som kan täcka eventuella uppkomna skador?
  • Om du ofta hyr ut din bostad kan det klassas som affärsverksamhet och då behövs ofta en särskild försäkring.
  • Skriv kontrakt för att beskriva vad som förväntas av båda parter speciellt gällande detaljer kring städning och hantering av inventarier.
  • Gör en inventarielista över dina tillhörigheter (helst med både bild och kvitton) och lås in dina värdefulla saker.

Så skriver du ett hyresavtal

Hos Lexly kan du som Private Banking-kund enkelt och tryggt skriva juridiskt korrekta avtal online eller tillsammans med en av våra jurister via telefon- eller videomöte. Om du väljer att skriva avtalet online svarar du på ett antal frågor, samma frågor som juristen skulle ställa till dig vid ett möte. Utifrån dina svar skapas sedan ett skräddarsytt avtal som kan laddas ner direkt och som även sparas på Mina sidor.

Besök lexly.se/avanza för att skriva ett hyresavtal och läsa mer om dina förmåner hos Lexly.

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg