Därför borde du skriva gåvobrev

Av Avanza

28 nov 22

Share

Vad är ett gåvobrev och när behövs det? Vad är bra att veta när du ska ge en gåva till ditt barn, eller vid gåvor makar emellan? Här förklarar de juridiska experterna på Lexly vad som är bra att veta när du ska ge bort något värdefullt.

När behövs ett gåvobrev?

Ett gåvobrev behöver du när du vill ge bort något värdefullt, exempelvis en del av en fastighet till din partner eller en större summa pengar till ditt barn. Med gåvobrevet har du möjlighet att reglera överlåtelsen och skriva villkor som skapar trygghet för mottagaren. Du kan till exempel göra gåvan till mottagarens enskilda egendom, vilket betyder att mottagaren får behålla gåvan även om han eller hon i framtiden skulle skilja sig.

Vi pratar ofta med kunder som ska ge bort en summa pengar, som undrar om de eller mottagaren kommer att bli beskattade för detta. Men eftersom gåvoskatten är borttagen kan gåvan ges utan några skattekonsekvenser. Det kan vara bra att veta.

Gåva till ditt barn

Något som är bra att tänka på när du ska ge en gåva till ditt barn är att den som huvudregel ses som ett förskott på arv, vilket innebär att gåvans värde ska räknas av från arvet i framtiden. Om du inte vill att gåvan ska ses som ett förskott på arv måste du skriva in det i ett gåvobrev.

Gåvor mellan makar

Om du vill ge egendom eller del av egendom till din make eller maka, kan det antingen ske genom ett gåvobrev eller ett bodelningsavtal.

Är det endast fråga om en tillgång är det ofta lämpligast och enklast med ett gåvobrev. Om ni däremot ska överlåta flera tillgångar, dela upp lån och omfördela äganderätt, kan det vara lämpligare att upprätta ett bodelningsavtal.

Observera att det genom ett gåvobrev mellan makar inte går att bestämma att en gåva ska utgöra enskild egendom, det måste regleras i ett äktenskapsförord. Både gåvobrevet och äktenskapsförordet ska registreras hos Skatteverket för att bli giltiga.

Skriv gåvobrev

Hos Lexly kan du enkelt och tryggt skriva juridiskt korrekta avtal online eller tillsammans med en av våra jurister via telefon- eller videomöte. Om du väljer att skriva avtalet online svarar du på ett antal frågor, samma frågor som juristen skulle ställa till dig vid ett möte. Utifrån dina svar skapas sedan ett skräddarsytt avtal som kan laddas ner direkt och som även sparas på Mina sidor.

Besök lexly.se/avanza för att skriva de avtal du behöver och läs mer om dina förmåner hos Lexly.

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg