De amerikanska siffrorna som styr börsen

Av Östen Burman

14 okt 24

Share

Varenda trader sitter fastklistrad framför skärmen när inflationssiffrorna i USA släpps. Vad konsumentprisindex (KPI) visar ger direkt effekt på börsen, ibland med hela procent. Men det finns fler siffror som kan skicka börsen i olika riktningar.

Det finns ingen enskild siffra som styr den amerikanska börsen. Men med hjälp av den data som tillgängliggörs för marknaden varje månad kan investerare bilda sig en uppfattning om vart ekonomin är på väg – utöver det som sägs av centralbanker och politiker. Eftersom siffror som Non-Farm Payrolls (NFP) och ISM manufacturing PMI ger tydliga indikationer på ekonomins hälsa och riktning, är det inte konstigt att rörelserna på marknaden kan vara betydande. Eftersom volatilitet möjliggör kortsiktig handel är dessa amerikanska siffror något man som trader och investerare borde vara medveten om.

Annons

Bloombergs sammanställningar visar hur stor påverkan en viss siffra förväntas ha på aktiemarknaden under kolumnen ”R”. Ju fler ifyllda staplar, desto större förväntad påverkan har siffrorna. I bilden nedan ser du flera siffror som har den högsta förväntade påverkan på aktiemarknaden, det vill säga fyra av fyra ifyllda staplar. Mycket av detta knyter an till i vilken utsträckning siffran påverkar tillväxten, inflationen och därmed räntan. Samtidigt kan vissa av siffrorna förklara varför en viss sektor presterar starkt på aktiemarknaden. Siffrorna är antingen i linje med analytikernas förväntningar eller ”överraskar” på upp- eller nedsidan. Det är oftast dessa överraskningar som orsakar större rörelser på marknaden, särskilt när de kraftigt avviker från estimaten.

På samma sätt som Statistiska Centralbyrån publicerar makroekonomiska siffror i Sverige, finns det motsvarigheter i USA så som U.S. Bureau of Labor Statistics. Själva siffrorna och rapporterna finns öppet för alla att ta del av, men sammanställningar över den förväntade marknadspåverkan för vissa siffror kan däremot svårare att få tag på. Mig veterligen kan man få sammanställningar i Infront (med ett professionellt paket) och Bloomberg.

Sammanställning av makroekonomiska siffror i USA, en vecka. Källa: Bloomberg.

Vilka amerikanska siffror ska man hålla koll på?

ISM Manufacturing (PMI) kan visa hur tillverkningsindustrin går

Om man vill få en känsla för hur den amerikanska tillverkningsindustrin presterar, bör man kolla på rapporten från Institute for Supply Management. ISM sammanställer månadsvis en rapport som visar mängder av intressant data. I rapporten är det särskilt purchasing managers index (PMI) som marknaden fokuserar på. Uppdaterade siffror för PMI släpps den första arbetsdagen varje månad. PMI visar den ekonomiska aktiviteten hos mer än 300 industriföretag i USA, vilket också ger en bild av efterfrågan.

Eftersom siffrorna presenteras så ofta används indexet som en ledande indikator för den ekonomiska aktiviteten, vilket kan påverka företagens vinster. Siffrorna presenteras som en siffra mellan noll och 100. Om siffran är över 50 växer den ekonomiska aktiviteten hos industriföretagen jämfört med föregående månad. Om den är lägre än 50 minskar aktiviteten. Just nu indikerar PMI en expansion av den ekonomiska aktiviteten kommande året, vilket du kan se på bilden nedan. Den ljusgröna arean visar PMI-estimaten.

ISM Manufacturing PMI – 10 år. Källa: Infront

Non-farm payrolls (NFP) kan visa hur arbetsmarknaden mår

Non-farm payrolls (NFP) visar den sammanlagda förändringen i arbetare, om man exkluderar jordbrukssektorn. Rapporten släpps första fredagen i månaden, 14:30 svensk tid. I samband med att siffrorna släpps brukar volymen och volatiliteten öka på exempelvis amerikanska indexet S&P 500 och valutamarknaden. Det här är en viktig siffra särskilt för Federal Reserve (FED), eftersom sysselsättningen ger indikationer på inflationen. FED har två mandat: arbeta mot maximal sysselsättning och stabila priser. Om inflation ska bekämpas är det ”bra” med viss arbetslöshet eftersom konsumtionen går ner.

Just nu är vi i ett läge där arbetslösheten i USA befinner sig kring fyra procent och inflationen två och en halv procent. Arbetsmarknaden går på högvarv samtidigt som inflationen kommer ner mot inflationsmålet. En ökning i NFP framöver kan därför vara problematiskt för FED. Det kan leda till att FED i högre utsträckning behöver avstå från räntesänkningar, vilket generellt är dåligt för aktiemarknadens utveckling. Som du kan se på grafen nedan ökar antalet anställda just nu med cirka 160 tusen i snitt per månad kommande året vilket är relativt låga siffror historiskt. Skulle inga överraskningar i NFP siffrorna komma in på uppsidan framöver – ökar sannolikheten att FED kan fortsätta med sina räntesänkningar. Det kan därför vara bra att hålla koll på NFP framöver. Det skulle vara problematiskt för FED att byta fot snabbt, eftersom den senaste kommunikationen från Jerome Powell var ”the time has come for policy to adjust”. Man vill nog undvika en liknande kommunikationsmiss som att inflationen var övergående i mars 2022.

Non-Farm Payrolls – 5 år. Källa: Infront

För aktiemarknaden väntar spännande månader. Jag kommer hålla ett extra öga på ISM Manufacturing PMI och NFP för att bilda mig en uppfattning om det blir en mjuk- eller hårdlandning i USA.

Lycka till med handeln!

/Östen Burman, Kundansvarig Pro

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och ska inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg