Dollarhysteri och oljepriskollaps – Marknadens (Con)Tango
Den senaste månaden har varit både omtumlande och unik på många sätt. Det är nu finanshistoria skrivs. Det har talats om de största börsfallen i modern tid. Likviditeten försvinner bitvis och marknaden rör sig likt ett flygplan på hög höjd, utan sikt och med autopiloten ur funktion. Det är som om kaptenen frekvent informerar passagerarna om att man precis gått in i ytterligare ett område med kraftig turbulens och därför ber alla att spänna fast sig, fast det enda man egentligen vill är att kliva av, men det är i princip omöjligt, utan fatala konsekvenser.
Oljepriskollaps efter OPEC+
Mitt i allt detta, måndagen den 9 mars, inträffar det oväntade. Dagar efter att OPEC+ haft möte om att sänka produktionskvoterna för olja för att balansera priserna faller allt samman. Saudiarabien och Ryssland hamnar i ett priskrig efter misslyckade försök att komma överens. Det svarta guldet flyter, Saudiarabien har bestämt sig för att öka produktionen av olja från 9,7 till 12,3 miljoner fat olja per dag, en ökning med 2,5miljoner fat per dag. UAE och Bahrain ökar också produktionen. Oljepriset för Brentolja faller 31,5% intradag från cirka 46 USD per fat till 32 USD per fat, i paritet med fallen i samband med invasionen av Irak 1991 (graf nedan)
Källa: Bloomberg
Från Backwardation till Super-Contango
Denna situation gör det direkt olönsamt att producera olja för såväl Ryssland som USA. Tankermarknaden för sjötransporter av råolja, som ett par veckor tidigare överraskats negativt av minskad efterfrågan på frakter av olja, inte minst från Kina, har just blivit en möjlig vinnare därför att utbudet av olja kommer att öka dramatiskt och behöver någonstans att förvaras. Spotpriset på olja sjunker nu så pass mycket att det kan komma att löna sig för oljebolag och andra spekulanter att köpa in oljan idag till Spotpris, hyra tankerfartyg för att lagra densamma, och samtidigt ingå terminskontrakt med avtal om framtida försäljning till ett idag fastställt högre pris.
Det som har skett över en natt är att marknaden gått från så kallad backwardation till contango där terminspriserna för olja är högre än spotpriserna. Som framgår av grafen nedan kostade oljan cirka 68 USD fatet spot per sista dec 2019 (orange). Att sälja olja på termin med leverans dec 2020 hade då gått att göra till cirka 58 USD per fat dvs till 10 USD per fat lägre än spot. När oljepriset nu fallit kraftigt i spotmarknaden till strax under 25 USD per fat medan det går att sälja densamma med leverans i dec 2020 till 36 USD per fat, ja då kan det löna sig att köpa in olja nu, lagra densamma och samtidigt terminssäkra försäljningen och låsa in vinsten (violett).
Källa: Infront
Tankers hett byte för lagring av olja
Saudiarabiens största tankerägare, Bahri, med 42 egna tankerfartyg i flottan, gick helt enkelt ut i marknaden för att hyra ytterligare ett trettiotal tankerfartyg för lagring av olja från Saudiarabien för vidare transport till flertalet destinationer runtom i världen.
Allt detta sker samtidigt som börserna mer eller mindre befinner sig i fritt fall, centralbankerna runtom i världen sänker räntor och sjösätter finansieringsprogram på löpande band som understöd samtidigt som finanspolitiken blir mer expansiv genom olika stödåtgärder och kreditgarantier gentemot företag, inte minst i Sverige.
Dollarhysteri på valutamarknaden
På valutamarknaden uppstår parallellt, en successiv likvidation av positioner i högräntevalutor gentemot dollarn samtidigt som det råder brist på dollar i kapitalmarknaden, dvs finansieringsmarknaden. Detta sker utöver oljeprisfallet och dess påverkan på marknaden. Sammantaget leder det till en starkare dollar, särskilt mot råvaruproducerande länder som Norge, Mexiko, Ryssland och Brasilien. Norge har fått se sin valuta falla till den svagaste nivån sedan 1985. Det råder helt enkelt dollarysteri på en marknad som tycks röra sig likt ett tangodansande par i Buenos Aires.
Källa: Infront
Likvidation av carry-positioner
Valutor inom Emerging Markets påverkas naturligt negativt i denna miljö, dels som följd av minskad efterfrågan på råvaror dels som följd av ökad volatilitet på valutamarknaden. Allt detta bidrar till att spekulativa positioner (carry trades) i högränteländer avvecklas, frivilligt eller ofrivilligt, med en stärkt dollar som följd. Flertalet centralbanker i Emerging Markets sänker även sina styrräntor vilket också bidrar till minskat intresse för att hålla dessa tillgångar.
Sammanfattningsvis blir dollarn vinnare tillsammans med riskfria räntor som går ner kraftigt, inte minst amerikanska räntor som på kort tid gått ner mycket när FED sänker räntan till 0 och flykten till riskfria tillgångar med positiv ränta tilltar.
Källa: Infront
Emerging Markets FX försvagas mest
De valutor som försvagas mest gentemot dollarn är framförallt valutor inom Emerging Markets. Den mexikanska peson har försvagats 19,5% sedan årsskiftet, den brasilianska realen 23% sedan årsskiftet och 14% den senaste månaden. Den ryska rubeln har försvagats med 21% sedan årsskiftet.
Källa: Infront
Emerging Markets som investeringsalternativ
Den svenska kronan å andra sidan har samtidigt försvagats med 6% vilket bidrar till att minska förlusten för den som investerat i exempelvis en fond med exponering mot aktier inom Emerging Markets. MSCI Emerging Markets Index har exempelvis följande landfördelning:
Källa: MSCI (March 2019 weights)
Möjligheter inom Emerging Markets för den långsiktige
Så hur skall man tänka som investerare i allt detta? Först och främst behöver man tänka valutaexponering vid investeringar i andra marknader. När det blir hög volatilitet tenderar valutor inom Emerging Markets att tappa mot dollarn, vilket den svenska kronan också tenderar att göra, om än i mindre omfattning. Det vi nu upplever är dessutom en råvaruchock både på efterfrågesidan och utbudssidan vilket sätter flertalet valutor i Emerging Markets i gungning. Enligt IIF (Institute of International Finance) har Emerging Markets sett portföljutflöden till ett värde av 92 miljarder dollar sedan den 21 januari i år. Det kan jämföras med finanskrisen 2008, the ”taper tantrum” 2013 när FED skulle fasa ut Quantitative Easing samt när Kina devalverade yuanen 2015 som alla påverkade utflöden ur Emerging Markets med mindre än 25 miljarder dollar.
Långsiktigheten i dina investeringar blir därför ännu viktigare. Kanske är det till och med så att en del av marknaderna inom Emerging Markets börjar se attraktiva ut nu snarare än att allt ser nattsvart ut? I så fall borde vi ju öka vårt intresse att investera där, nu när allt ser som mörkast ut. Allt beror förstås på vilken investeringshorisont vi har. Efter den senaste tidens dollarhysteri och råvaruprisfall, skapas möjligheter för den som är intresserad av att långsiktigt och successivt gå in i Emerging Markets. Det är kanske där vi kommer att kunna få en lyckad kombination av återhämtning i valutorna och de underliggande aktiemarknaderna över tid, såväl mot dollarn som mot den svenska kronan. Även obligationsfonder inom Emerging Markets kan då vara mycket intressanta som komplement i din portfölj.
Om du vill titta närmare på hur du kan få exponering mot Emerging Markets, klicka här
Lycka till på marknaden.
Magnus
Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.