Ett år sedan coronakraschen, vad lärde vi oss?

Av Avanza

02 mar 21

Share

Nu har det gått ett år sedan coronakraschen inleddes. Den 18 dagar långa börskraschen som kom att bli den snabbaste kraschen någonsin. Börsen tappade i slutändan -33,81 procent medan många enskilda aktier sjönk betydligt mer än så. Men vad lärde vi oss egentligen så här i backspegeln?

Långsiktighet är en dygd på börsen

I mars ifjol hette mitt inlägg här i Connoisseur ”våga vara långsiktig trots rådande börsoro”. Börsutvecklingen var dramatisk och samtidigt som jag författade orden till inlägget så föll börserna runt om i världen handlöst. Många hamstrade toapapper, havregryn och pasta, så till den milda grad att butikshyllorna gapade tomma och butikerna fick införa maxgränser på antal paket toapapper vi fick köpa.

Mitt i allt detta menade jag att det var klokt att påminna sig själv om vad långsiktighet på börsen faktiskt betyder. Vi människor är bra på att anpassa oss, och har alltid varit.

Börsnedgången inleddes 20 februari och 265 dagar senare var hela raset återhämtat samtidigt som börsen noterade en ny rekordnivå. Detta två dagar efter beskedet att Pfizer/BioNTech hade tagit fram en vaccinkandidat, det hela världen väntat på.

I skrivande stund står börsen +6,9 procent högre än innan coronakraschen. Alltså rätt nära de 7 procent vi brukar säga att börsen stiger över tid, även om just den siffran är ovanlig annat än i just genomsnittliga beräkningar. Från botten har börsen stigit +61,5 procent och de som vågade tro på framtiden har sannolikt gjort mycket bra affärer under kraschens mörkaste dagar.

Börsens normaltillstånd är stigande

Faktum är att börsens normaltillstånd är stigande. Inte sällan drabbas börsen av snuva och ibland leder det till allvarlig influensa. Sedan 1984 har börsen stigit 26 av 37 år. Det innebär att 70 procent av börsåren varit positiva. Den genomsnittliga uppgången under perioden är +23,9 procent medan den genomsnittliga nedgången uppgår till -18,45 procent.

På Stockholmsbörsen återfinns 386 aktier och samtliga har utvecklats positivt sedan respektive lägstanivå senaste året. Den genomsnittliga uppgången uppgår till +127 procent och de 100 aktier som stigit mest sedan årslägsta noterar en genomsnittlig uppgång på +272 procent.

Trots att börsens normaltillstånd är stigande så är korrektioner ett vanligt förekommande fenomen. Det innebär en nedgång på minst -10 procent från topp till botten under året. Förutom kraschen på vårkanten såg vi en nedgång på -8,5 procent under oktober, inför det amerikanska presidentvalet.

Här är en intressant lista på bolagen som stigit mest sedan bottennoteringen 16 mars ifjol. Den ger en mycket viktig påminnelse om vad det faktiskt innebär när jag säger att de bästa affärerna görs i de jävligaste av tider.

Så vad lärde vi oss egentligen av coronakraschen?

Vi lärde oss rimligtvis att det långsiktiga perspektivet är ovärderligt, samtidigt som panik sällan leder till goda ekonomiska beslut. När många lägger benen på ryggen och springer från börsen så kan det vara klokt att åtminstone jogga mot börsen. Börsen har alltid varit och kommer rimligtvis alltid vara den bästa källan till långsiktigt värdeskapande för de många. Rätt navigerat utan att falla ned i klassiska fallgropar så är sannolikheten hög att du får skörda långsiktighetens sötma.

Låt mig avslutningsvis bjuda på samma tänkvärda citat som jag skrev ifjol.

”Every past market crash looks like an opportunity, but every future market crash looks like a risk”.

Lycka till med dina investeringar,
Nicklas

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza. 

Relaterade inlägg