FED och Riksbanken styr räntan mot nya höjder

Förra veckans inflationssiffra i USA satte förnyad skräck i marknaden. Börserna surnade till och räntorna fortsatte upp. Just nu ligger amerikanska 10-åringen på 3,28% och 2-åringen på 3,20%. ECB hintade om höjda räntor för euroområdet i slutet av juli. Riksbanken å sin sida passade på att byta namn från reporäntan till kort och gott, styrräntan, måhända i ett försök att betona att man helst vill sitta i förarsätet?

Källa: Infront

Inflationen i USA för maj månad kom in på 40-årshögsta med hela 8,6% i årsförändring (bild ovan). Det fick marknaden att sätta i vrångstrupen inför veckans besked från FED på onsdag. 50 punkters höjning är ”done deal” men frågan är om FED tänker sig mer än så? Räkna med kommande höjningar om 50 punkter per möte både i juli och september i alla fall men det ligger redan i prisbilden på marknaden (bild nedan).

Marknaden kommer att nagelfara presskonferensen för eventuella ledtrådar från Powell om hur FED tänker den närmaste tiden framöver. Hur ser FED på risken för att ekonomin går in mot recession snarare än soft landing? Hur pass ansträngd är arbetsmarknaden och ser FED möjligen att deltagandegraden kan komma att öka och därmed bidra till ett lite lägre pristryck?

FED inleder också sin QT (Quantitative Tightening) under juni vilket leder till ett bortfall av efterfrågan på obligationer i takt med att de rullar av från balansräkningen. Det kan i sin tur fortsätta pressa långa räntor uppåt en bit. Marknaden letar förstås efter slutpunkten för höjningarna från FED och det är väl kring den nivån vi kan förvänta oss att se långa räntor stabiliseras.

Källa: Infront

Riksbanken står på tur den 30 juni och kanske får vi se 50 punkters höjning redan då? Det finns ingen anledning att vänta med att höja räntan när inflationen är så pass utbredd som den är. Viktigare är att få upp räntan snabbt för att kunna ta krafttag mot skenande priser. Det kan också vara bra att ha lite ”ammunition” kvar för att kunna sänka räntan längre fram om så skulle behövas.

Marknaden prissätter redan att FED kommer att ligga kring 3,85% under hösten 2023 och för Riksbankens del tolkar marknaden att styrräntan höjs till cirka 3% över tid.

Magnus Lilja

Chef Private Banking

avanza.se/privatebanking

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och ska inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg