Historiska ras och vägen framåt för USA-börsen
Om det finns en sak som marknaden ogillar är det osäkerhet, och osäkerhet är ingen bristvara just nu. S&P 500 har gått ned cirka 10 procent sedan den högsta noteringen. Tidigare korrektioner kanske kan ge oss en fingervisning vad vi har att vänta framöver?
Den senaste nedgången för S&P 500 (SPX) av den här storleken skedde i augusti förra året. Marknaden drevs då nedåt av att stora positioner på amerikanska börsen var tvungna att stängas. Nedgången gick snabbt. Nu drivs mycket av nedgången av utflöden från USA. Det kan vi se bland annat på vår egen månadshandel. USA och globalfonder är nu för första gången på länge de mest sålda. Eftersom stora delar av fondmarknaden är koncentrerad mot passiva indexfonder får flödena stor effekt på aktiepriserna när det sker rotationer. Nu när allokeringen skiftat till EU men även till emerging markets så blir det verkligen kännbart som investerare i USA.
Annons
S&P 500 efter tidigare korrektioner
En korrektion är en nedgång från toppen som överstiger 10 procent. En nedgång över 20 procent kallas istället för björnmarknad. Även i en generell uppåtgående trend stöter marknaden ofta på korrektioner. Under de senaste femton åren har SPX gjort korrektioner cirka vartannat år. Men det känns betryggande att studera nedgångar historiskt – oftast är korrektioner en köpmöjlighet. Kika till exempel på de senaste nio korrektionerna på SPX senaste 15 åren.
För att lätt förstå vad tabellen här säger kan du kika på grafen här nedanför. Grafen visar det tydligaste exemplet från korrektionerna ovan vilket är 27e feb 2020 och visar perioden mellan november 2019 och mars 2021. Kolumnen ”Datum” visar datumet där korrektionen faktiskt inträffade.
I åtta av nio fall stod indexet högre ett år efter att korrektionen började. Den genomsnittliga avkastningen på 12 månader var 18 procent. Senaste gångerna SPX hamnade i en björnmarknad orsakades det antingen av skenande inflation och räntehöjningar 2022, en pandemi 2020 eller finanskris 2008. Under pandemin gick indexet ned 34 procent som mest, men redan ett år senare var avkastningen plus 28 procent. Visst, nu är förutsättningarna annorlunda. Det var länge sedan vi ställdes inför ett globalt tullkrig. Det var länge sedan geopolitik var så snabbt föränderlig och osäker. Samtidigt är teknikutvecklingen snabbare än någonsin. Vi har fått ned inflationen och tillväxten fortsätter vara stark i USA.
Optionsmarknaden ger spännande insikter
Hur ser investerarkollektivet på SPX nu då? För att besvara frågan kan vi vända oss till optionsmarknaden. Efter senaste månadernas nedgång minskar investerarnas betalningsvilja för skydd i optionskontrakt. Den betalningsviljan kan man titta på med hjälp av SKEW index.
Just nu handlas SKEW kring 139, vilket fortfarande talar för viss oro för större nedgång. Däremot har indexet kraftigt kommit ned från tidigare 180 från strax innan årsskiftet. Det skulle man kunna tolka som att marknadens rädsla för att börsen fortsätter nedåt minskar. Generellt handlas SKEW mellan 100 till 150. Ju högre SKEW, desto mer oro för att något oväntat ska hända och därmed benägenhet att skydda positioner mot nedgång i optionsmarknaden. Ju lägre SKEW, desto mer marknadstro på ”business as usual”. Man kan säga att indexet tas fram genom: SKEW = 100 + Riskpremie för extremrörelse.
SMA50/200 ger varningssignal
SPX har varit i en uppåtgående trend sedan början på 2023. Då menar jag att 50-dagars glidande medelvärde (SMA50) är över 200-dagars glidande medelvärde (SMA200). Under den här tiden har det främst varit vid två tillfällen som priset handlar under SMA200 – efter nedgången i augusti förra året, och nu.
Senaste gången SMA200 bröts i SPX var strax efter årsskiftet 2022. Efter att SMA50 bröt genom SMA200 gick SPX ner ytterligare 20 procent innan vändningen. Kom ihåg att använda datapunkter på en dag (1D) om du tittar på dessa glidande medelvärden.
Sammantaget ger olika analyser mixade signaler. De senaste 15 årens historik säger att det börjar bli ett bra köpläge i USA nu. SKEW pekar mot att investerarna ser mindre risk för fortsatta oväntade nedgångar. Tekniskt finns risken att SMA50 bryter SMA200 inom kort (”death cross”), vilket ses som en negativ signal.
Hur osäkerheterna i vår omvärld spelar ut framöver är det såklart ingen som vet. Men volatilitet och osäkerhet skapar också möjlighet.
Lycka till med handeln!
//Östen Burman, kundansvarig Avanza Pro
Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och ska inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.