Hur investerar våra Private Banking-kunder utomlands?
Teknikbolagen tillhör coronakrisens stora vinnare. Många av bolagen återfinns i USA och det amerikanska indexet Nasdaq 100 som innehåller de 100 största bolagen noterade på Nasdaq (ex finans) har stigit +8% sedan årsskiftet eller +39,5% sedan årslägsta 23 mars. Men hur ser aptiten på utländska investeringar ut bland våra rikaste kunder och vilka är favoritinnehaven? Låt oss lyfta på statistiklocket och kika närmare på det!
Förra årtiondets vinnarbransch fortsätter prestera
Börsåret 2020 kommer gå till historien som ett mycket dramatiskt år, likaså realekonomiskt. Under ”The Great Lockdown” har närmare 58% av av världens befolkning befunnit sig helt eller delvis under karantän enligt Dagens Industri. Teknologiska framsteg har gjort det möjligt för hundratals miljoner människor att arbeta hemifrån och dessutom skapat en enorm efterfrågan på digitala produkter och tjänster som saknar motstycke. Många talar om ett historiskt digitalt språng bland mänskligheten och det får mina tankar att fundera kring hur vi investerare kan dra nytta av detta. Techbolagen hittar vi företrädesvis i USA och på den vägen blev jag lite nyfiken kring hur våra rikaste kunder faktiskt investerar utomlands.
Förra årtiondet steg techsektorn i S&P500 i snitt +17,3% per år jämfört med +13,5% för hela S&P 500. Slutresultatet efter ett årtionde är 39% högre om den årliga effektiva avkastningen är 3,8% högre per år i snitt. Just siffran 39% är lite intressant. Det är nämligen så att svenskägda teknikbörsen Nasdaq (Investor är näst största ägare) har en mycket hög techkoncentration där de 5 största bolagen är just techbolag och dessa utgör 39% av indexet, värdeviktat. I Sverige brukar man säga att OMXS30 består till i runda slängar 50% bank och verkstad medan strax över 25% av bolagen i S&P500 är techbolag.
Traditionell industri upplever en utmanande period just nu medan techindustrin upplever en kraftig medvind. Det är rimligtvis anledningen till varför Nasdaq har stigit så mycket i år, trots coronapandemin. Den verklighet vi nu lever i har eldat på tillväxten för dessa bolag som redan innan åtnjöt strukturell tillväxt. I nedan bild ser du skillnaden mellan Nasdaq 100 (NDX) och S&P500 (SPX) under förra årtiondet. Det är rimligt att anta att techbolagen kommer fortsätta vara relevanta i framtiden, även om ofta hög värdering manar till viss försiktighet, som alltid. Men värdering måste ställas i relation till omsättnings- och vinsttillväxt.
Vi har en del börshandlade fonder (ETF:er) som följer indexet Nasdaq 100 med en förvaltningsavgift på som lägst 0,30%. Du hittar hela listan här.
Vilka argument finns för att äga utländska aktier?
Inte sällan hör man argumentet att det är klokt att investera globalt för att sprida sina risker. Det håller jag inte med om till fullo, även om argumentet självklart har en poäng. Världen är redan global och Sverige är ett litet, öppet och exportberoende land vars företag säljer produkter och tjänster över hela världen.
Även om Sverige ofta utgör mindre än en procent av ett världsindex så tar vi desto mer plats på den globala världskartan i praktiken. Faktum är att nästan hälften (mätt i värde) av de produkter och tjänster som vi tillverkar går på export. Alltså nästan halva vår BNP (Bruttonationalprodukt). Under krisåren på 1990-talets inledning var den siffran faktiskt nästan hälften så stor. Så global exponering får du faktiskt genom att investera i svenska börsbolag. Jag brukar säga att jag inte går över ån efter vatten, men gärna efter saft. Det är nämligen så att olika börser har olika karaktäristika, det finns helt enkelt investeringsmöjligheter utomlands som jag inte kommer åt genom att investera på svenska börsen.
Vilka utländska aktier favoriseras av våra rikaste kunder?
Nu har jag talat mig varm om teknikbolagen men börsen bjuder på ett smörgåsbord som är betydligt bredare än denna sektor. Vilka guldkorn har våra Private Banking-kunder hittat utomlands?
- Novo Nordisk B
- Microsoft
- Apple
- Amazon
- Sampo
- Fortum
- Walt Disney
- Mastercard
- Alphabet (Google)
- NVIDIA
- LVMH
- Alibaba
- VISA
- Berkshire Hathaway
- Danske Bank
- Adobe
- ServiceNow
- Intel
- Cisco Systems
Min reflektion är att våra Private Banking-kunder faktiskt gillar teknikbolag, även om de flesta investerade slantarna återfinns i Sverige. Det i sig är på intet sätt konstigt, vi har alla en stor släng home bias.
Vad skiljer gentemot att äga svenska aktier?
Det finns några saker du bör ha i åtanke när du vill köpa utländska aktier.
- Valutarisk – Investeringen görs i utländsk valuta såsom USD eller EUR vilket innebär att du även har en valutarisk.
- Växlingsavgift – När du köper utländska aktier så tillkommer en växlingsavgift på 0,25%, det innebär att avgiften blir 2,50 kr per tusenlapp.
Investerar du själv utomlands?
Avkastning på dig,
Nicklas
Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter fraån Avanza.