Hur navigerar jag genom börsåret 2022?

Av Avanza

26 jan 22

Share

Börsåret 2022 har hittills varit en svängig historia. Bara några dagar in på det nya året hade börsen sjunkit närmare 5 procent från toppen. Hur bör man tänka i denna nya finansiella terräng?

2021 var ett mycket starkt börsår

När man pratar om börsen är det viktigt att komma ihåg var man kommer ifrån, alltså vad som hänt historiskt fram till nutid. Fjolåret var ett exceptionellt börsår där breda Stockholmsbörsen (OMXSGI) steg +39 % och det smalare OMXS30 steg +29 %. Den avkastningen räckte gott för att ta hem pallplatsen som bästa börsåret sedan 2009. Dessutom undvek vi en korrektion, alltså en nedgång på minst -10% från toppen till botten under året. Det var femte gången under de senaste 38 åren. Ytterligare ett undantag som bekräftar regeln.

…men trots detta steg enbart varannan aktie

Börsen är dock värdeviktad enligt principen ”störst går först”, vilket innebär att ju högre bolagets marknadsvärde är desto större påverkan får bolaget på index. Om vi glömmer det för ett tag och enbart tittar på olika aktier, alldeles oavsett börsvärde, så finner vi en intressant spaning. Nämligen den att blott varannan aktie steg på Stockholmsbörsen under detta mycket starka börsår. Det innebär omvänt att varannan aktie sjönk under 2021.

På Stockholmsbörsen återfinns 407 aktier och den genomsnittliga nedgången sedan respektive akties högsta notering senaste året uppgår till -25 %. Fler än varannan aktie har sjunkit minst -20 % och snittet i den skaran är faktiskt hela -35,5 %. Det innebär att det är en del blytunga pjäser på börsen just nu som gör att börsen ser starkare ut än vad den är.

Annons

2022 har inletts mer volatilt

Snabbspolar vi fram till 2022 ser vi att det nya börsåret följer det så vanliga historiska mönster vi brukar se. Nämligen det att ett nytt år inleds starkt samtidigt som optimismen är på topp. Nytt år och nya möjligheter brukar det heta.

Världen försöker ta sig ur pandemin och återstarta global ekonomi. Det är dock inte utan utmaningar längs vägen. En av dessa utmaningar är den för stunden mycket höga inflationstakten. Möjligtvis inte så konstigt när vi jämför med en pandemistukad ekonomi men det hela har fått konsekvenser. Primärt genom att amerikanska centralbanken FED dragit i handbromsen genom att minska stödköpen i snabbare takt än väntat samt aviserat att ett flertal räntehöjningar under året är att vänta.

Det har även fört med sig att vi fått den snabbaste ränteuppgången i början av ett nytt år på över två årtionden i USA. Dessutom har amerikanska hedgefonder dumpat techaktier i snabbaste takten på ett årtionde. Sammantaget leder detta till en perfekt storm för högt värderade tillväxtaktier. Det hela påminner om techfrossan vi upplevde under hösten 2018.

Stigande räntor gör värdebolag mer attraktiva

Räntan är priset på pengar och när räntan stiger från i princip obefintliga nivåer händer något intressant. Helt plötsligt spelar det större roll om det är ett moget och vinstdrivande bolag som genererar trygga vinster löpande eller om det är ett nytt bolag med högtflygande planer och en prognos om vinstgenerering fem år fram i tiden. Vinsten fem år fram i tiden ska diskonteras till ett nuvärde och ju högre räntan är desto lägre blir detta nuvärde. Det klassiska uttrycket om att hellre ha en fågel i handen än tio i skogen är en bra analogi.

Även om begreppet TINA (There is no alternative) nu fått sig en törn ska vi komma ihåg att amerikanska tioåringen nådde nivån 3,26% som mest 2018 i samband med techfrossan. När vi stängde första handelsdagen ifjol noterade den amerikanska tioåringen 0,91%. När vi välkomnade 2022 var nivån 1,51% för att bara dagar senare leta sig upp hela vägen till 1,80%. Den snabba uppgången skrämmer marknaden.

Hur bör man tänka nu?

Stigande räntor leder både till högre finansieringskostnader för bolag och lägre vinstmultiplar för högt värderade tillväxtaktier. När pengar kostar pengar blir värderingen en mer framträdande faktor, även om den alltid varit viktig.

Efter Coronakraschen fick vi en snabb återhämtning, därefter såg vi en multipelexpansion och nu har vi kommit till en fas där vinsttillväxten kommer att vara en viktig drivare. Det är den viktigaste faktorn långsiktigt men nu är den även viktig kortsiktigt.

Även om värderingarna i många bolag sprungit i väg lite för mycket den senaste tiden ska vi komma ihåg att börsens normaltillstånd är stigande och att kvalitet brukar kosta. Den långsiktige kan därför med fördel se över sin bevakningslista. Men glöm inte bort var vi kommer ifrån som sagt. Stockholmsbörsens största förlorare i år är Vitrolife. Den har tappat -30 % men ska sättas i ljuset av att det var den bästa aktien på börsens storbolagslista ifjol med en uppgång om +160 % och närmare 10 000 % senaste 11 åren.

Jag tycker det är klokt att ha en mix av både värdebolag och tillväxtbolag i portföljen. Just nu är sentimentet kring tillväxtbolag svagt men det innebär ju att du kan köpa billigare än förut. Men bränn inte allt torrt krut på en gång, vi vet ju inte när säljtrycket och rotationen avtar.

För lite inspirations skull finner du nedan de bolag som våra kunder med minst 10 miljoner kronor i portföljen favoriserar i störst utsträckning. Det är nämligen i dessa bolag som de investerat högst mediankapital.

  1. Investor
  2. Evolution
  3. Apple
  4. Atlas Copco
  5. Nibe
  6. Latour
  7. Volvo
  8. Lundbergs
  9. Sandvik
  10. SBB
  11. AstraZeneca
  12. Microsoft
  13. Hexagon
  14. Hexatronic
  15. SEB

Kom ihåg att börsen premierar långsiktighet där volatilitet är den kortsiktiges risk och den långsiktiges möjlighet.

Lycka till,
Nicklas

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg