Nu utvidgas flytträtten – få 1.8 miljoner mer i pension

Av Avanza

01 jul 22

Share

Äntligen har flytträtten för pensionsförsäkringar utvidgats. Nu kan du flytta pensionsförsäkringar som tidigare har varit inlåsta och slippa betala dyra avgifter på dina pensionspengar.

Tidigare vid flytt av pension så har det kunnat bli en dyr historia då pensionsbolagen har kunnat ta ut en hög flyttavgift. Förra året tog riskdagen ett beslut att pensioner som ligger i fond- och depåförsäkringar tecknade efter 2007 högst får kosta ca 600 kr att flytta till ett annat pensionsbolag.

Nu har Riksdagen utvidgat detta beslut. Det innebär att pensioner som tidigare varit inlåsta eller dyra att flytta nu äntligen går att flytta till samma låga kostnad.

Vilka är fördelarna med att flytta sina pensioner?

Många pensionsbolag tar idag ut en procentuell skalavgift på hela ditt pensionskapital. Skalavgiften brukar ligga på omkring 0,65% av kapitalet årligen. Hos oss lever vi efter mottot ”mer till dig, mindre till banken” och därför har vi valt att inte ta ut någon skalavgift på dina pensioner som du har hos oss.

Låt oss ta ett exempel med en person som idag är 45 år. Personen har ett pensionskapital på 1 500 000 kronor och planerar att ta ut sin pension vid 65 års ålder. Med en utbetalningstid på 20 år samt en årlig avkastning på 6% kan den här personen få 1 826 186 kronor mer i pension – bara genom att slippa kapitalavgiften som man betalar hos många andra pensionsbolag.

Här finns även ett stort placeringsutbud som du kan välja att placera din pension i. Det är möjligt att placera kapitalet i både fonder och aktier innan utbetalningen har startat. Det enda du betalar är fondförvaltningsavgifter om du placerar kapitalet i fonder och courtage om du handlar med aktier.

Genom att välja ett pensionsbolag med lägre avgifter och stort placeringsutbud kan du med aktiva val skapa större möjligheter för ditt kapital att växa. Vem vill inte ha mer i plånboken när man väl är pensionär?

Hur flyttar jag mina pensioner till Avanza?

Om du vill flytta tjänstepension till oss så kan du med enkelt med Pensionsjakten hitta dina tjänstepensioner med BankID och direkt beställa hem en flyttblankett. Det enda du behöver göra är att signera blanketten och posta tillbaka den till oss. Du hittar Pensionsjakten på sajten och i appen under fliken Meny.

Om du har privata pensionsförsäkringar som du vill flytta, hittar du flyttblanketten för detta här.

Värt att nämna är att vi även ersätter flyttavgifter på upp till 1000kr per pension.

Tveka inte på att skicka iväg ett meddelande (kräver inloggning) eller ring till oss om du har några funderingar kring din pension.

/Emma, Pensionsspecialist Private Banking.

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg