Kommer dollarn fortsätta gå starkt 2025?
Redan före utgången av det amerikanska presidentvalet handlade marknaden för den så kallade Trump-traden, med långa dollarpositioner och för högre räntor.
Trumpsegern spädde på riskyran ytterligare med såväl starkare dollar som amerikansk börs. Det var tydligt att det var just starkare dollar mot de flesta andra valutor som blev följden.
I bilden ovan visas dollarindexet DXY på vänster skala i grönt mot EURSEK på höger skala i lila. En tydlig frikoppling av dollarn har skett den senaste tiden. EURSEK har faktiskt varit relativt stabil. Kronan har däremot försvagats mot just dollarn som följd av ”The Trump Trade”.
Högre långräntor kan utgöra motvind för börsen på sikt
Källa: Infront
Långa amerikanska räntor steg också relativt kraftigt inför och strax efter presidentvalet. 10-åringen handlade kring 4,45% från att har varit nere kring 3,60% så sent som i september.
I samband med att Trump nyligen nominerat Hedge-fond-förvaltaren Scott Bessent som finansminister vände marknaden tvärt med svagare dollar och lägre räntor som följd. Kanske är det vinsthemtagningar som driver marknaden just nu?
10-åriga räntor har på kort tid fallit tillbaka från 4,45% till 4,20% och dollarn har försvagats. Synen på Bessent är att han kommer att bedriva en mindre expansiv finanspolitik än man tidigare befarat, något som lugnat räntemarknaden, åtminstone tillfälligt. Det är svåröverskådligt hur budgetunderskottet och ytterligare skattesänkningar ska finansieras genom mer eller mindre kraftiga tullar.
Annons
Fortsatt fördel USA i kampen om börskapitalet
Den amerikanska ekonomin är till stor del inhemsk. Med tullmurar mot omvärlden kan den konsumtionsledda ekonomin fortsatt komma att gynnas, men med högre inflation som följd. Som marknaden ser det blir det ändå 1-0 till USA. Det förklarar varför amerikanska börsen gått så starkt medan Europa underpresterat.
Källa: Infront
S&P 500 har gått upp med nästan 6% i november, den bästa månaden i år. Samtidigt har OMXS30 backat 1% (bild ovan). Marknadens synkroniserade tanke kring amerikansk aktiemarknad får mig att tänka på hästarna på Täby galopp som lätt kan få tunnelseende.
Varför är volatiliteten på marknaden så låg?
Källa: Infront
Marknadens skräckindex, VIX, som mäter implicit volatilitet för S&P 500 handlar som om vi visste allt om framtiden, det finns helt enkelt inga faror som lurar runt hörnet. Just nu ligger volatilitetsnivån på 13,5% enligt bilden ovan. Förklaringen ligger i att den realiserade volatiliteten den senaste månaden uppgår till 12,5% och dessa två brukar över tid hänga ihop. Däremot har säljoptioner en bit ner börjat bli ganska dyra i förhållande till köpoptioner. Marknadens skew är därmed starkt.
Hur kan jag tänka som investerare?
Dollarn har stärkts men har just nu tagit paus. En delförklaring är att förvaltare justerar sina valutarisker inför årsskiftet vilket brukar kunna leda till en svagare dollar kring årsskiftet. Riskerna med börsens värdering har ökat, inte minst med hänsyn till räntenivåerna som stigit. Det kan bli ”trångt i dörren” om marknaden behöver tänka om lite längre fram. Om riskfria räntor ska handla 4,5-5% snarare än 3,5-4% framöver kommer aktiemarknaden förr eller senare att behöva korrigera. Just nu råder dock fördel USA och marknaden fortsätter att köpa amerikanska aktier vilket bidrar till en starkare dollar. Det blir ett spännande börsår 2025. Kanske får vi se högre volatilitet under året som kommer?
Lycka till på marknaden, Magnus Lilja, Chef Private Banking.
Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och ska inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.