Löneväxling – ett sätt att höja din pension

Pensionssparande är verkligen något som är viktigt för att man ska få en så bra pension som möjligt när man blir äldre. Det finns en del olika sätt man kan spara på för att få en högre pension. Har du en månadslön som överstiger 46 000 ­– 47 000 kronor så kan löneväxling vara en av lösningarna för dig. I det här inlägget går jag igenom fördelarna med att löneväxla en del av din bruttolön, men även när det inte det inte lämpar sig.

Vad är löneväxling?

När man löneväxlar så byter man ut en del av sin bruttolön (lön före skatt) och sätter i stället av det till ett tjänstepensionskonto avsett för löneväxling. Fördelen med att löneväxla är att arbetsgivaren kan sätta av mer pengar till en löneväxling än vad du skulle få ut i lön – utan att det kostar vare sig dig eller företaget något extra.

Arbetsgivaren betalar arbetsgivaravgifter (31,42%) på den lön som betalas ut. På en pensionsavsättning betalar arbetsgivaren i stället en särskild löneskatt på 24,26%. Det innebär att om du har möjlighet att löneväxla så kan din arbetsgivare skjuta till ca 6% till avsättningen (5,8% för att vara exakt). Du betalar ingen inkomstskatt på löneväxlingen idag utan betalar i stället inkomstskatt på utbetalningarna när du väljer att ta ut din löneväxling.

Exempel:

Om man som anställd avstår från 1 000 kronor av sin bruttolön så kan arbetsgivaren sätta av 1 058 kronor till en tjänstepension helt kostnadsneutralt.

Det är arbetsgivaren som bestämmer om de ska erbjuda sina anställda att löneväxla. Hos vissa arbetsgivare finns det avtal som bestämmer hos vilket pensionsbolag det får placeras, men i många fall kan man få bestämma själv vilket pensionsbolag löneväxlingen går till. Du kan prata med din arbetsgivare och för att ta reda på vilka pensionsbolag de erbjuder just dig. Erbjuder de inte Avanza i dagsläget så kan du alltid be arbetsgivaren att kontakta oss så hjälper vi till att lägga upp en löneväxling.

Annons

Löneväxling passar dock inte alla

För att detta ska vara fördelaktigt för dig behöver du få ut en viss bruttolön efter att löneväxlingen har gjorts. Det är för att avsättningen till bland annat din allmänna pension och dina socialförsäkringsförmåner såsom sjuk- och föräldrapenning inte ska minska. Löneväxlingen sker innan inkomstskatten dras från din löneutbetalning. Därför är det viktigt att säkerställa att bruttolönen inte understiger en månadslön på 45 865 kronor 2021 (8,07 inkomstbasbelopp) efter att löneväxlingen har dragits.

Något som är viktigt att tänka på när du löneväxlar är att se till att arbetsgivaren beräknar dina ordinarie pensionsavsättningar på den bruttolön som du har innan löneväxlingen sker, samt att det rapporteras korrekt bruttolön när löneväxlingen gjorts.

Placeringar

Om du har kommit så långt att du ska börja löneväxla via oss på Avanza så kommer du att få ett tjänstepensionskonto här. Kontot fungerar på samma sätt som en vanlig tjänstepension. Du får placera kapitalet i både fonder och aktier så länge utbetalningen inte har startat. I detta blogginlägg kan du läsa mer om vilka placeringar du får göra i en tjänstepension.

Känner du att du vill ha mer information kring löneväxling, tveka inte på att skicka ett meddelande (kräver inloggning) eller ring till oss på Avanza Private Banking.

Emma, pensionsspecialist på Private Banking

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg