Private Banking-kundernas amerikanska favoritaktier

Nu har vi lagt ett turbulent första halvår på börsen till handlingarna. En inflationstakt som fått upp rejäl marschfart, en centralbank som trampar på bromsen, börser som faller och bolag som ställer in noteringsplaner beskriver nuläget. Men de bästa av affärer görs ofta i snåriga tider. Så vilka amerikanska bolag favoriserar våra Private Banking-kunder just nu?

Annons

 

Börsåret 2022 har hittills bjudit på finansiell halsfluss. S&P500 sjönk -20,6 % vilket är den sämsta halvårsutvecklingen sedan 1970. Teknikbörsen Nasdaq sjönk -29,5 % vilket är det sämsta första halvåret någonsin. Som grädde på moset har vi dessutom den högsta inflationstakten sedan 80-talet och bjudits på den enskilt största räntehöjningen (+75 bps) från FED sedan 1994. Inte konstigt att över 300 bolag skjutit på sina noteringsplaner.

Skulle S&P 500 stänga året på denna nivå skulle det innebära det 7:e sämsta året sedan slutet på 1920-talet. Vad gäller Nasdaq skulle det bli 6:e sämsta året sedan 1972 (grundades 1971). Den genomsnittliga aktien på Nasdaq har nu tappat -55% sedan respektive högstanivå senaste två åren. Bland de bolag som minst halverats uppgår den genomsnittliga nedgången till -79%.

Sura börstider med andra ord där marknadens förhoppning är att vi snart kan börja se tydliga tecken på att inflationstakten tappar momentum vilket kan få FED att kanske lätta på bromsen. Ett slut på kriget i Ukraina hade självklart även varit mycket välkommet. En intressant detalj är det faktum att vi sett rejäla nedgångar över hela råvarubrädet den senaste tiden, det är välkommet. För att sätta Nasdaqs nedgång i en kontext kan sägas att den genomsnittliga nedgången sedan 1972 inneburit -19,57%.

Det börjar därmed onekligen bli relevant att fundera på om det inte är dags att så sakteligen bli optimist, på sina håll.

För våra kunder som äger amerikanska aktier kan man ändå trösta sig med att dollarn stärkts +13,4% mot kronan under året, en välkommen krockkudde.

Vilka amerikanska aktier favoriserar Avanzas Private Banking-kunder?

Alla goda ting är tre så för att få en så intressant helhetsbild som möjligt så kikar vi på vilka aktier som har flest ägare, vilka aktier kunderna investerat högst snittkapital i samt vilka aktier de nettoköpt mest under året.

Aktierna med högst snittinnehav (minst 500 ägare)

  1. Tesla
  2. Danaher
  3. Alibaba
  4. Apple
  5. Berkshire Hathaway B
  6. Alphabet Inc Class A
  7. Alphabet Inc Class C
  8. Microsoft
  9. Amazon
  10. NVIDIA
  11. AT&T
  12. Visa
  13. Spotify
  14. American Express
  15. Abbvie

Aktierna med flest ägare

  1. Microsoft
  2. Apple
  3. Amazon
  4. NVIDIA
  5. Tesla
  6. Meta Platform
  7. Netflix
  8. Alphabet Inc Class A
  9. Walt Disney
  10. Alibaba
  11. Alphabet Inc Class C
  12. 3M
  13. Mastercard
  14. AMD
  15. TSMC

Aktierna som nettoköpts mest 2022

  1. Alibaba
  2. Spotify
  3. Meta Platforms
  4. Microsoft
  5. Netflix
  6. Alphabet Inc Class A
  7. Berkshire Hathaway B
  8. Amazon
  9. PayPal
  10. Broadcom
  11. Tesla
  12. Zoom Video Communications
  13. Apple
  14. Intuit
  15. DocuSign

Sist men inte minst en liten kuriosa. Våra Private Banking-kunder som äger amerikanska aktier månadssparar 10 000 kronor i snitt och genomsnittliga antalet aktieinnehav bland dessa kunder är hela 40,5 bolag.

 

Avkastning på dig,
Nicklas

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg