Reflektioner från investerarresan till USA

Årets investerarresa till USA med Private Banking var både lärorik och spännande. Det fanns många intressanta vinklar på såväl geopolitik och amerikanska valet som ekonomin. Besök hos Chicago Fed, Motorola, Invesco, Optionsbörsen Cboe, Nasdaq, KKR, Wall Street Journal och inte minst ett samtal med en särskilt utsedd rådgivare till president R. Reagan skapade ovärderliga minnen och insikter.


Chicago River som löper genom Chicago city.

Federal reserv rivstartade med dubbelsänkning

Att Fed sänkte med 50 punkter kan tolkas som att de ser möjlighet att sänka nu så länge priserna rör sig i rätt riktning mot målet. Nuvarande nivå på styrräntan är kraftigt åtstramande och det kan bli tal om ytterligare dubbelsänkning innan året är slut, exempelvis om arbetsmarknaden skulle försvagas snabbt. Fed är relativt tydliga med att räntebesluten härifrån är databeroende. Marknaden prissätter dock redan aggressiva sänkningar och aktiemarknaden ett mjuklandningsscenario.

Samtidigt kan Fed komma att minska sina kvantitativa åtstramningar genom att låta mindre volymer av obligationer än tidigare gå till förfall. Detta påverkar avkastningskurvan för längre löptider.

Fed planerar att fortsätta sänka räntorna till 2,75–3% år 2026 för att hålla arbetslösheten kring 4,4% eller strax därunder. Att arbetslösheten stigit från 3,5% till omkring 4,3%, beror delvis på att arbetskraften ökat, vilket i sin tur är kopplat till ökad immigration. Det har bidragit till att dämpa löneinflationen och därmed gjort det lättare för Fed att nu kunna sänka räntan.

De regionala Fed-bankerna utgör en viktig del i arbetet att analysera och bedöma hur ekonomin utvecklas över tid. Fed-cheferna för dessa banker deltar vid de penningpolitiska mötena (FOMC) men endast fem av tolv har rösträtt.

För 2025 kommer cheferna för Fed New York, Chicago, Boston, St. Louis och Kansas att vara röstberättigade utöver Board of Governors.

Federal Open Market Committe (FOMC) består av tolv medlemmar, sju Board of Governors, chefen för New York Fed samt fyra av de återstående elva cheferna för de regionala Fedbankerna. De fyra platserna alternerar bland de elva regionala bankerna och cheferna för dessa har ett mandat på ett år.



Chicago Board of Options Exchange (Cboe) 

Optionsmarknaden i USA har vuxit med cirka 10% per år de senaste fem åren. Optioner handlas på hela 18 handelsplatser.  Den största volymen totalt sett utgörs fortfarande av enskilda aktier som underliggande. ETF:er (Exchange Traded Funds) har näst störst volym följt av indexoptioner på exempelvis S&P 500. Medan aktieoptioner och optioner på ETF:er avvecklas mot fysiska underliggande avvecklas indexoptionerna mot likvider (cash settlement). De 50 största underliggande utgör 70% av den totala handelsvolymen enligt statistik från Chicago Board of Options Exchange. Att handeln fortfarande bedrivs fysiskt på handlargolvet med cirka 20% av den totala volymen, gör att det skapas en prisbild som den elektroniska marknaden sedan kan få hjälp av. Den genomsnittliga arbetslivserfarenheten bland handlarna på golvet på Cboe är 25 år som just optionsmäklare. Det är imponerande att se en sådan samlad erfarenhet som på Cboe.


Avanza Private Banking öppnar optionsbörsen Cboe i Chicago.

Bloomberg Intelligence on AI

Enligt Mandeep Singh på Bloomberg Intelligence förväntas generativ AI ha en årlig tillväxttakt på cirka 37% fram till 2032.

På kort sikt överskattar vi troligen värdet av AI men på lång sikt underskattar vi värdet av AI. En undersökning bland CIO kring generativ AI visar på fortsatt momentum för chip till AI-servers. CIO:s prioriterar Cybersecurity, Cloud och AI högst när de gör sina investeringsplaner där Cybersecurity och AI ser den största förändringen i prioritet jämfört med föregående år.

I generation Z som är den första generationen som växt upp med generativ AI använder redan 58% verktyget i sina arbetsuppgifter. Samtidigt är många beslutsfattare skeptiska med att använda generativ AI i sina processer.

Framför allt är det oro för datakällorna och noggrannheten hos AI-verktygen. I en global segmenteringsstudie identifierades fyra grupper av företagsledare: ”embracers” (22%), ”concerned” (44%), ”uninvolved” (28%) och ”fearful” (10%). Intressant att notera här är att gruppen ”rädda” minskar i storlek, vilket tyder på en ökad acceptans för AI-verktyg.

För närvarande finns de flesta implementationerna av AI i finanssektorn inom områden som kundsupport, snarare än direkt för att förutsäga finansiella marknadstrender. Även om det finns potential för att använda AI för att analysera användarbeteende på handelsplattformar för att förutsäga aktiekurser, är sådana tillämpningar fortfarande teoretiska och inte allmänt förekommande i praktiken.

Kvantitativa hedgefonder använder sig av avancerad dataanalys för förutsägelser, men få har framgångsrikt lyckats integrera AI i förvaltningen.

Det finns också en oro kring dataskydd och etiska överväganden i AI-träning, särskilt när det gäller användning av offentligt tillgänglig data utan tillstånd. AI-modellerna är skapade för att generera ett svar, oavsett hur pass korrekt svaret är, något som ökar riskerna med AI.

Medan vissa företag förhandlar om ersättning relaterad till dataanvändning, ligger fokus för många andra företag på egna modeller som skyddar företagets data under träningsprocesser.

Sammanfattningsvis står marknaden inför en kraftig tillväxt av AI-tillämpningar, med fler produkter som förväntas dyka upp under de kommande åren.

Presidentvalet avgörs med historiskt små marginaler

Presidentvalet i USA kan komma att avgöras med en skillnad på så lite som 10 000 röster där resultatet från Swing States blir avgörande. En reporter på Wall Street Journal uttryckte det som att ”Kamala Harris has more assets, tools and momentum than Trump in the final race”. Hon har gjort stora framsteg på kort tid vilket gör att valet kan komma att bli en nagelbitare.

Med Harris som President kommer handeln att påverkas med tullar för att skydda grön omställning. Med Trump riskerar decennier avregleringar att dras tillbaka. Harris som president förväntas leda till 3,5 biljoner USD i skatteökningar medan en seger för Trump kortsiktigt innebär status quo. Dollarn skulle sannolikt försvagas med Trump medan den kan vara relativt oförändrad med Harris.

Båda kandidaterna lär sannolikt lova att ta itu med det växande budgetunderskottet och den ökande statsskulden. Vad gäller migrationspolitiken vill Harris välkomna fler medan Trump säger sig vilja mota ut miljoner människor. Sammanfattningsvis är Harris också ett okänt kort men man vet vad man får med Trump.


US Treasury building, Washington DC, USA.

Finansieringen av budgeten en akilleshäl

Den största makrorisken är troligen kopplad till finanspolitiken som lär få se kraftiga åtstramningar med början nästa år. Flera viktiga skattelättnader som varit tidsbestämda förfaller. Det kan i sin tur komma att påverka såväl sysselsättning som inflation och inte minst dollarn. Frågan är dock vilka alternativ det finns till dollarn som reservvaluta?

USA har historiskt kunnat hantera ekonomiska kriser genom att spendera och stimulera ekonomin, men detta är nu svårare på grund av det stora budgetunderskottet och de höga finansieringskostnaderna. Framtida ekonomiska stimulanser blir mer begränsade än tidigare.

Om inget görs kommer den amerikanska staten alltså att dra åt svångremmen rejält under nästa år.

Utan kontroll över både kongressen och senaten kommer det vara svårt för presidentkandidaterna att genomföra sina respektive ekonomiska program. Oavsett vem som blir president kommer de möta svårigheter med att hantera det ökande budgetunderskottet och stigande räntor för att finansiera detsamma.

Lägre förväntad avkastning

I ett mer långsiktigt perspektiv förväntas aktiemarknaderna kunna generera en avkastning kring 5% med en numera positiv korrelation mellan räntor och börs. Det kommer att göra det svårare att få en riskspridning genom en klassisk 60/40-portfölj med 60% aktier och 40% räntor då tillgångsklasserna förväntas röra sig i tandem.

För att skapa meravkastning kommer man sannolikt att behöva arbeta med mer aktiv allokering då så kallade passiva mandat såsom indexfonder troligen inte kommer att avkasta fullt så bra som de senaste decenniet. Ett ökat intresse för såväl ETF.er som för Private Assets utgör också viktiga insikter om vart marknaden är på väg.

Lycka till på marknaden,

Magnus Lilja, Chef Private Banking

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och ska inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg