Så har Private Banking-kunderna agerat i augusti

Nu har vi gått in i september månad och därmed slår vi igen böckerna för årets sommarhandel. En sommar där index visat styrka och testat nytt all time high i mitten av månaden, samtidigt som det inte varit lika strålande överallt. Uttalanden från Kina angående regelverk för inhemska techbolag blandat med en del rapporter som inte föll marknaden i smaken är två faktorer som tynger vissa bolag.

Källa: Infront

Mest handlade aktierna

Listan nedan visar vilka aktier flest Private Banking-kunder har köpt respektive sålt (netto) under augusti månad.

 

Det finns en hel del intressant att ta upp från listan. På köpsidan ser vi exempelvis Embracer som har förvärvat en rad bolag och släppt rapport. Förvärven av 8 bolag i början av månaden gav först en positiv reaktion på kursen för att sedan handlas ner medan rapporten föll marknaden mer i smaken.

Investor har brutit sin fina uppåtgående trend och utvecklats sämre än index senaste månaden medan Kambi tappade sin stora amerikanska kund Penn National Gaming som ledde till ett stort kursras för aktien.

Källa: Infront

Källa: Infront

 

På listan där flest Private Banking-kunder sålt hittar vi bland annat Zalando som många kunder fick i sakutdelning från Kinnevik, Veoneer där bud har kommit samt investmentbolag med höga premier i Latour, Kinnevik och Linc.

Mest handlade fonderna

Blickar vi istället mot fondhandeln får vi fram följande resultat av köp och sålt netto.

Sverigefonder fortsätter vara populärt hos våra Private Banking-kunder. I övrigt gäller detta även för alla våra användare. Vi kan också se att energifonder toppar säljlistan följt av råvaror. Båda dessa kategorier har haft ett spännande år med hänsyn till återöppningen efter Corona. Nu tycks spararna vända sig åt andra håll.

Som en liten bonus tänker jag även bjuda med mig av lite extra data. För månadssparande är fonder populärt. Det kan därmed vara intressant att se om det skett några förändringar kring de populäraste fondköpen under sommarmånaderna.

 

Som listan visar är pallplatserna oförändrad. Spiltan Aktiefond Investmentbolag är en oerhörd populär fond hos både våra Private Banking-kunder och övriga användare. Faktum är att detta är fonden som toppar listan med flest antal fondägare hos oss med cirka 600 000 avanzianer som ägare.

Går vi lite längre ner i listan går det att utläsa att Avanza Emerging Markets klättrat upp under sommarmånaderna, från en åttondeplats i juni till en femteplats i augusti. Fonden har en stor exponering mot Kina (cirka 37%) där en tanke är att kunderna ser möjlighet att kunna ta vara på oroligheterna och vad uttalanden från Kina egentligen kommer innebära.

Det ska bli otroligt intressant att se hur börsen utvecklas nu i höst och om vi kan fortsätta ta oss vidare mot nya höjder. Vi är på höga nivåer och återöppningen är i full gång. Kan en deltavariant av Corona, eller åtstramning av penningpolitiken, sätta käppar i hjulet eller kommer vi kunna fortsätta ta oss vidare uppåt? Time will tell!

Tveka inte att ringa in till mig eller någon av mina kollegor för att prata om tankar kring marknaden.

Ha en trevlig höst,

Johan Hagberg, Kundansvarig Private Banking

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg