Så har Private Banking-kunderna agerat i oktober

Av Avanza

03 nov 21

Share

Dagarna blir allt mörkare med mindre solljus. Men för börsen kan vi se en ljusning från föregående nergångar. OMX30 slutade månaden med en uppgång på cirka 2,3%. Under pågående rapportperiod riktas marknadens fokus alltmer mot bolagen, till skillnad från tidigare i år då makro tog stor plats. Det finns dock en hög sannolikhet att makro kommer få mer fokus framöver igen när vi väl är igenom rapporterna.

Mest handlade aktierna

Listan nedan visar vilka aktier flest Private Banking-kunder har köpt respektive sålt (netto) under oktober månad.

*Truecaller, Storskogen Group B, Byggfakta Group Nordic HoldCo, Fastighetsbolaget Emilshus Pref, samt Flat Capital B räknat från första avslut i marknaden efter IPO.

*Bosjö Fastigheter IL, inlösenaktier från bolaget som löses in för 90 SEK styck. I listan redovisas utveckling för stamaktien

För månadens lista finns det en aspekt som sticker ut, nämligen börsintroduktioner. Hela 5/10 bolag på köpsidan är bolag som noterades under månaden. Detta tyder på att riskviljan finns på marknaden just nu. Den mest extrema starten fick Flat Capital där teckningskursen var 10 SEK och handlades som högst till kursen 45,62 SEK. Volvo Car B kom även in i slutet av månaden vilket är den näst största svenska börsnoteringen någonsin, bara Telia var större.

Annons

Om vi tar en blick på listan över mest sålda aktier hittar vi bland annat Industrivärden A vilket aktieägare i Handelsbanken fick som sakutdelning under månaden där många kunder valt att ta hem utdelningen i pengar istället genom att sälja Industrivärden. Vi hittar även Bosjö Fastigheter IL vilket är en inlösenaktie från bolaget på grund av en stor utdelning där man håller på att avveckla bolaget. Sista aktien jag tänkte ta upp är Swedish Orphan Biovitrum, där ett uppköpserbjudande är aktuellt. Uppköpande bolag Advent och Agnafit har förlängt uppköpserbjudandet i förhoppning att få in fler än de 72,2 procent av aktierna som accepterades tidigare.

Mest handlade fonderna

Blickar vi istället ut mot fondhandeln kan vi se att blandfonder, som toppade listan över mest köpta fonderna i september, har försvunnit ur topp fem och investerarna vågar återigen ta högre risk. Intressant är också att bioteknologi tar andraplatsen i mest sålda fonder. Branschen har haft en tuff månad där bland andra Oncopeptides kommit med negativa besked vilket fått aktien att falla brant med en nergång på cirka 90% för månaden. Gladiator som varit storägare i aktien har även sålt hela sitt innehav.

Listan över enskilda fonder ser ut som följer för oktober.

Listan över enskilda fonder speglar att kunderna vågar ta risk. På köpsidan hittar vi endast aktiefonder med undantag för Avanza 75 som har en viss del räntor medan det har sålts fler fonder med lägre risk. Vi kan även se att Sverigefonder favoriseras följt av globalfonder.

Gladiator som är en fond i kategorin bioteknologi ligger på fjärdeplatsen på säljsidan. Detta hänger högst troligt ihop med de negativa beskeden som kommit från Oncopeptides.

När rapportsäsongen är över lär börsen vända blickarna mot annat håll med fokus på geopolitik, leverantörskedjor och makro igen. Läs gärna Magnus inlägg om FED’s senaste kommunikation, räntor och valutor

Trevlig månad och lycka till med investeringarna!

Johan Hagberg, Kundansvarig Private Banking

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg