Så har Private Banking-kunderna agerat i september

Av Avanza

01 okt 21

Share

Då lägger vi ännu en månad bakom oss. September, en av få röda månader för det här året. I september har vi varit med om mer osäkerhet på börsen vilket utvecklingen för månaden skvallrar om. Nergången för månaden summeras till cirka 4%. Den största osäkerheten kom måndagen 20/9 när nyheter om det kinesiska fastighetsutvecklaren Evergrande och dess skulder kom upp på finansmarknadens läppar och sänkte börsen kortsiktigt.

Källa: Infront

VIX (skräckindex) visar också denna händelse på ett tydligt vis vilket visas i grafen nedan.

Källa: Infront

Mest handlade aktierna

Listan nedan visar vilka aktier flest Private Banking-kunder har köpt respektive sålt (netto) under september månad.

*Arlanda Stad noterades under månaden till noteringskurs 67,50 SEK. Beräkning från noteringskurs.

Då Index har gått ner under månaden är det heller inte överraskande att många bolag på listan ovan också gjort det. Här finns det mycket intressant att ta upp. Vi kan dels se att Electrolux finns med på listan bland aktierna som Private Banking-kunderna köpt, bolaget skickade under månaden ut information till analytiker med uppdateringar om problemen med leveranskedjan vilket fick aktien att falla. En nykomling både på listan och på börsen är Arlandastad som noterades under månaden till kursen 67,50 SEK vilket den även nu handlas runt.

På listan över aktierna som flest Private Banking-kunder sålt återfinns Sobi som inledde månaden med att få ett bud på bolaget, många kunder har valt att ta hem pengarna vilket kan tänkas vara för att aktien har handlats över budet på 235 SEK per aktie under månaden.

På tal om bud har det även spekulerats i om Betsson som finns på listan skulle kunna vara en uppköpskandidat vilket fick aktien att rusa. Detta har dock marknaden valt att inte tro kommer ske och aktien har sedan handlats ner igen. Bolaget valde även under månaden att leta efter en ny VD som kommer efterträda nuvarande VD och grundare Pontus Lindwall.

Jag måste även nämna EQT där bolaget valde att frigöra lock-up perioden för storägare vilket ledde till försäljningar om ett belopp om cirka 23,3 miljarder kronor från sina partners. Detta fick ett stort utrymme i finansmedia och är nu också föremål för en utredning hos FI.

Mest handlade fonderna

Fondhandeln då, vad hände där? En intressant iakttagelse är att blandfonder toppade listan under månaden. Då vi haft ett starkt börsår och att börsen nu senaste månaden börjat gå lite kämpigare kan ha fått många kunder att se över sin totala risk i portföljen och justerat ner risken.

För enskilda fonder har vi följande lista för september.

Under månaden presenterade vi en ny fond, Avanza Sverige, vilket fick ett gott välkomnande av våra kunder och finns med på listan över fonderna som flest Private Banking-kunder köpt i september. Vi finner även att Spiltan Aktiefond Investmentbolag forsätter vara populär. För fonder som sålts mycket under månaden kan vi urskilja att enskilda Kinafonder och energifonder är överrepresenterade.

Annons

Efter många månader av uppgång fick vi i augusti se en lite nergång vilket fick en större acceleration i september. Det är nyttigt att börsen inte alltid går upp för att ladda om och ta nya tag. Är detta möjligen början på en lite längre negativ trend eller endast ett väghinder för att ta oss mot nya höjder? Tyvärr har jag inte svaret på frågan.

Vill du diskutera börsklimatet eller har andra funderingar så är du mer än välkommen att ringa mig eller någon av mina kollegor på Private Banking.

Ha en fin månad,

Johan Hagberg, Kundansvarig Private Banking

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg