Så har Private Banking-kunderna agerat i april

Efter en mindre nedgång i mars fick vi en positiv börsmånad i april där breda Stockholmsbörsen stängde upp 2,9%. Vi är mitt uppe i utdelningssäsongen där många större bolag har delat ut en stor mängd pengar. Faktum är att vi nu för OMXS30GI endast är några procent från tidigare högsta nivåer från i början av januari 2022. April innebär förutom utdelningssäsong att det är dags för rapporter. I slutet av månaden har rapporterna börjat trilla in vilka generellt varit bättre än väntat, framför allt i verkstadssektorn.

Källa: Infront

Mest köpta aktierna:

  1. Volvo B
  2. SSAB B
  3. Investor B
  4. Cibus Nordic Real Estate
  5. Ericsson B
  6. SEB A
  7. Avanza Bank Holding
  8. Intrum
  9. Handelsbanken A
  10. Boliden

Mest sålda aktierna

  1. Hennes & Mauritz B
  2. Eurocon Consulting
  3. Millicom Int. Cellular SDB
  4. Mips
  5. Electrolux B
  6. Rovio Entertainment Oyj
  7. Zalando SE
  8. Attendo
  9. Meta Platforms Inc
  10. Tobii Dynavox

Listan över mest nettoköpta aktier toppas av Volvo B. Bolaget släppte den 12 april en omvänd vinstvarning vilket fick aktien att stiga cirka 7,5% den dagen. Samtliga punkter var bättre än förväntat där exempelvis det justerade rörelseresultatet landade på 18,4 miljarder kronor att jämföra med förväntat 12,83 miljarder kronor och rörelsemarginalen kom in klart bättre än förväntat, 14,0 procent mot förväntat 10,8 procent.

Även SSAB har momentum i sin affär där kursen fortsätter gå upp efter att bolaget presenterat en rapport vilket visade att vinsten var klart bättre än väntat. Under månaden delade bolaget ut 8,70 kronor per aktie vilket motsvarar en direktavkastning om drygt 12%. Aktien är inklusive återinvesterad direktavkastning upp över 40% i år.

På tal om aktier med hög direktavkastning finner vi även storbankerna SEB och Handelsbanken på listan. SEB belönades med en uppgång om drygt 5% för sin rapport medan Handelsbanken gick ned cirka 3% på morgonen för att sedan stänga runt nollan. Räntenettot fortsätter vara starkt för storbankerna vilket fick stort utrymme i rapporterna. För Avanza var dock räntenettot lägre än förväntat, detta tillsammans med att bland annat kostnaderna gått upp gjorde att aktien föll cirka 9,5% på rapportdagen.

Ett annat bolag som fick ett svagt mottagande för sin rapport var Intrum som gick ned cirka 15% på rapportmorgonen. Rörelseresultatet minskade mer än väntat och som följd av detta kommer bolaget lansera ett besparingsprogram som siktar på att spara 600 miljoner kronor per år.

I listan över mest nettosålda aktier hittar vi Hennes & Mauritz B. Aktien gick upp kraftigt de sista dagarna i mars efter sin rapport vilket fick många investerare att ta hem en kortsiktig vinst. Bolagets överlägset största ägare och styrelseordförande Stefan Persson har dock fortsatt köpa fler aktier i bolaget under månaden. I april har han köpt 5,75 miljoner aktier till ett värde om cirka 850 miljoner kronor.

En aktie som har gjort sitt på börsen är Eurocon Consulting. Sista handelsdagen för bolaget var den 28 april efter att Rejlers påkallat tvångsinlösen i samband med tidigare bud på bolaget. Ett annat budaktuellt bolag är finska Rovio Entertainment Oyj. Tidigare under året har det funnits intresse i form av bud från Israeliska Playtika vilket inte gick i lås men nu har det japanska spelbolaget Sega lagt ett bud om 9,25 euro per aktie. Här har många investerare valt att ta hem budet i form av att sälja aktien då aktien handlas något över budnivån.

Mest handlade fonderna

Listan över mest nettoköpta fondkategori att Sverigefonder fortsätter att dra till sig mest slantar följt av globalfonder. Vi kan också se att branschfonder med fokus mot ny teknologi kommit in i värmen igen efter att intresset gick ner i samband med att räntorna började höjas. Frågan är om detta kan vara ett tecken på ett trendskifte? Mest sålda visar att Hedgefonder sålts av samt fonder mot Turkiet och Kina. Just Kina är intressant med tanke på att den kinesiska återöppningen efter Covid är i full gång samtidigt som de geopolitiska spänningarna mellan Kina och USA gällande bland annat Taiwan trappats upp.

Under månaden har dollarkursen mot svenska kronan handlats sidledes mellan intervall vi sett tidigare under året. Svenska kronan har det fortsatt tufft att stärkas trots riksbankschefen Erik Thedéens försök att verbalt prata upp kursen i samband med räntebeskedet som kom i slutet av månaden.

Källa: Infront

Mest köpta fonder

  1. Avanza Zero
  2. Spiltan Aktiefond Investmentbolag
  3. Avanza Global
  4. Länsförsäkringar Global Index
  5. Avanza 75
  6. Avanza Emerging Markets
  7. AMF Aktiefond Småbolag
  8. Spiltan Globalfond Investmentbolag
  9. AMF Aktiefond Global
  10. Swedbank Robur Technology A

Mest sålda fonder

  1. Alcur Select
  2. Adrigo Small & Midcap L/S C
  3. Humle Småbolagsfond A
  4. Elementa
  5. Ålandsbanken Nordiska Småbolag S
  6. HSBC GIF Turkey Equity AC
  7. SEB Korträntefond C USD – Lux
  8. Nordic Cross Small Cap Edge R SEK
  9. Nordea Kinafond
  10. PriorNilsson Realinvest A

Listan över mest nettoköpta fonder visar att Avanza Zero är favoritfonden för tillfället och har gått om Spiltan Aktiefond Investmentbolag. Vi kan också se att flera breda globalfonder än vanligt tar plats på listan på bekostnad av nordamerikanska fonder.

Säljsidan toppas av Alcur Select följt av småbolagsfonder. Just småbolagsfonder brukar ha en mindre exponering mot verkstad än storbolagsfonder (läs Omxs30, exempelvis Avanza Zero) vilket vi kan se att investerare vill ha i portföljen just nu.

Vi är nu mitt uppe i en rapportsäsong där många enskilda aktier rört sig kraftigt på sina rapporter. Generellt brukar de större bolagen släppa rapport tidigt och de mindre bolag senare under rapportsäsongen. Frågan är om vi kommer se att de mindre bolagen kan leverera lika fint som de stora bolagen ha gjort på ett brett plan. Det är med andra ord en spännande tid vi har framför oss.

/ Johan Hagberg, Kundansvarig Private Banking

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och ska inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg