Så har Private Banking-kunderna agerat i April
Vi inledde april med rejäl motvind efter Trumps Liberation Day som fick de globala aktiemarknaderna att backa tvåsiffrigt på bara ett par dagar. Det i kombination med rapport- och utdelningsperiod har fått volatilitetsindex VIX att sticka upp till nivåer vi senast såg under finanskrisen och pandemin. Den värsta osäkerheten har lagt sig och de flesta marknader har haft en stark återhämtning, OMXSGI var som värst back ca -14% men avslutade månaden endast -1,3%.
Mest nettoköpta aktierna
- Investor B
- Volvo B
- Novo Nordisk B
- Boliden
- Volvo Car B
- Evolution
- AstraZeneca
- Hexagon B
- ABB
- Munters Group
Mest nettosålda aktierna
- NVIDIA
- Marshall Group
- Fortnox
- Rheinmetall AG
- Handelsbanken A
- Axfood
- MilDef Group
- Microsoft
- Investor A
- Telia Company
Åter igen hittar vi favoriterna Investor, Volvo och Novo Nordisk bland månadens mest köpta aktier. Private Banking-kunderna har även köpt Volvo Car B, ett bolag som haft det väldigt tufft sedan noteringen i slutet på 2021. Allmän oro för konjunkturläget, högre räntor, skenande inflation och stort Kina-beroende anges som förklaringar till att aktien tappat -75% av sitt börsvärde de senaste tre åren.
Ett annat bolag som haft det kämpigt senaste åren är Evolution. Trots den negativa trenden och tråkiga kursutvecklingen fortsätter kunderna att tanka aktier precis som under de två senaste månaderna. Rapporten som kom i slutet på månaden blev en rejäl kalldusch för aktieägarna då aktien tappade närmare -20% till ett nytt treårslägsta.
För snart 10 år sedan var det budkonflikt i Fortnox där storägaren Olof Hallrup lyckades stå emot Vismas uppköpbud på 1,4 miljarder. Det kan aktieägarna med facit i hand tacka för då aktien har haft en fantastisk kursutveckling sedan dess. Nu är det istället Hallrup tillsammans med EQT som lägger bud på bolaget värt 55 miljarder. Vi hittar även budaktuella Marshall Group som handlas på inofficiella listan bland månadens mest sålda aktier.
Säljtrenden i Amerikanska techbolag under året fortsätter och kunderna lättar på sina innehav i NVIDIA och Microsoft. Båda aktierna har svängt rejält under månaden med tvåsiffriga procentuella ned och uppgångar men avslutar månaden mer eller mindre oförändrade.
Försvarssektorn fortsätter vara högaktuell och förra månadens mest köpta Rheinmetall återfinns nu istället bland månadens mest sålda istället. Precis som förra månaden hittar vi MilDef Group på säljsidan. Båda aktierna har haft extremt stark kursutveckling och mer än dubblats under året, inte konstigt att kunder plockar hem lite vinster när det är stökigt på börsen.
Handelsbanken som under första kvartalet varit en köpfavorit hittar vi nu istället på säljsidan. Efter avskiljning av utdelning i slutet på mars och under tullkaoset bottnade aktien under 100kr men allmän återhämtning på börsen och stark rapport har fått aktien studsa närmare 30% sedan dess.
Mest handlade fonderna
Likt mars månad fortsätter omallokeringen från USA och globalfonder till Europafonder. Ett tema som tagit fart under april är guld, med en stark utveckling på guldpriset har intresset för fonder som investerar i ädelmetaller generellt och guld specifikt ökat. Även Indien har gått starkt under månaden vilket lockat till sig investerare. Kronan handlas fortsatt under 10 USD och var som starkast 21 april med en notering om cirka 9,50 USD, sedan dess har dollarn stabiliserats något och handlas just nu till cirka 9,65 USD.
Mest nettoköpta fonderna
- Avanza Ränta Kort
- AMF Räntefond Kort
- Storebrand Europa A SEK
- AMF Räntefond Lång
- Swedbank Robur Räntefond Kort A
- Protean Aktiesparfond Norden A
- AuAg Gold Rush
- BGF World Gold A2
- DNB Global Indeks S
- Spiltan Räntefond Sverige
Mest nettosålda fonderna
- Strand Företagsobligationsfond A
- Case Högräntefond
- Länsförsäkringar Global Index
- IKC Avkastningsfond
- Enter Cross Credit A
- Länsförsäkringar USA Index
- Didner & Gerge Aktiefond
- AMF Aktiefond Global
- Avanza Global
- M&G (Lux) Eurp Strat Val A Eur Acc
I en volatil marknad har många investerare valt att leta sig mot trygga hamnar, vi kan se att de två korträntefonderna Avanza Ränta Kort och AMF Räntefond Kort toppar köpsidan för månaden. Det är även tydligt att guldet som stigit närmare 30% under året är på tapeten för tillfället med både AuAg Gold Rush och BGF World Gold A2 på köpsidan.
En nykomling på fondsidan är Protean Aktiesparfond Norden A som öppnade upp för handel sista mars. Den tidigare DI-profilen Richard Bråse sköter förvaltningen och ska bli spännande att följa utvecklingen framåt.
Övergår vi till säljsidan hittar vi fortsatt USA och Globalfonder men listan toppas av en företagsobligationsfond i form av Strand Företagsobligationsfond A.
/William, Kundansvarig Private Banking
Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och ska inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.